Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Την απόσυρση του ν/σ για τους διαμεσολαβητές, ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Ι.Ν.

διαμεσολαβητής
11 Ιανουαρίου 2018 / 12:29

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την αντίδραση και του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση,

το οποίο αποτελεί κομμάτι του πολυνομοσχεδίου, που σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην ΠΙΝ, την Τρίτη 9 Γενάρη, μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων του συμβουλίου, εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα με αποδέκτες το Γραφείο του Πρωθυπουργού, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Το κείμενο του ψηφίσματος

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κατόπιν συζήτησης και συμφωνίας των επικεφαλής των παρατάξεων του Συμβουλίου, αφού έλαβε υπόψη του την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων  της χώρας, την απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και τις θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, αναφορικά με το νομοσχέδιο με θέμα «Μεταρρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης»  που συζητείται στις 11/01/18, κατέληξε ομόφωνα στην εξής απόφαση:
·         Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης ως εναλλακτικός τρόπος επίλυσης διαφορών είναι και αναγκαίος και επιθυμητός και έχει την αποδοχή όλου του νομικού κόσμου. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορεί να συζητείται στο κοινοβούλιο με τη μορφή του ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ και μετά από περίοδο διαβούλευσης μόλις πέντε ημερών (τριών εργάσιμων) εντός εορταστικής περιόδου.
·         Είμαστε κατηγορηματικώς αντίθετοί με τον ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ χαρακτήρα της μεσολάβησης όπως αυτή εισάγεται στο νομοσχέδιο καθώς υποχρεωτικότητα του θεσμού δεν συναντάται σε κανένα νομικό σύστημα των χωρών της Ε.Ε.
·         Είμαστε επίσης κατηγορηματικώς αντίθετοι με τη θέσπιση του ΙΔΙΩΤΗ μεσολαβητή και με το τεράστιο εύρος θεμάτων που υπάγονται στη δικαιοδοσία του, καθώς και με το γεγονός ότι δεν απαιτείται αυτός να έχει πτυχίο και μεταπτυχιακές σπουδές νομικής αλλά απλώς πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οποιουδήποτε αντικειμένου.
·         Το νομοσχέδιο οδηγεί σε μεγάλη επιβάρυνση τον πολίτη  ειδικά στην περίπτωση που η μεσολάβηση δεν αποδώσει και ακολουθεί η προσφυγή στο δικαστήριο.
Το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων, το δημοκρατικό- συνταγματικό δικαίωμα προσφυγής στο ΦΥΣΙΚΟ δικαστή και οι αρχές του δημοκρατικού διαλόγου επιβάλλουν την ΑΠΟΣΥΡΣΗ του νομοσχεδίου με τη μορφή του κατεπείγοντος και την επαναφορά τους σε κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία, ώστε να λάβει χώρα εκτενής δημόσιος διάλογος και να ληφθούν υπόψη επίσης οι παραπάνω παρατηρήσεις  που σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας έχει καταθέσει».    

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου

Η «Ενημέρωση» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Κέρκυρας Γιώργο Καλούδη, ο οποίος μεταξύ άλλων μας ενημέρωσε για την επερχόμενη κινητοποίηση του δικηγορικού κόσμου της Κέρκυρας.

Οι δικηγόροι της Χώρας, είχαν προ ημερών εκφράσει τις αντιρρήσεις τους επί του σχεδίου νόμου, ζητώντας μάλιστα την απόσυρσή του, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινείται και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία χθες ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει καμία συνεδρίαση, ποινική ή αστική, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
«Αυτό που μας ενοχλεί πιο πολύ είναι το «υποχρεωτικά» ανέφερε ο κ. Καλούδης. Από την άλλη χαρακτήρισε «ύπουλο και υποχθόνιο» το γεγονός ότι η διαβούλευση έγινε στις 29 Δεκεμβρίου, όταν όλος ο κόσμος ήταν σπίτι του και γιόρταζε», ενώ σχολιάζοντας έκανε λόγο για σκόπιμη εξαθλίωση των φτωχών και των μικρομεσαίων.
«Ένας διαμεσολαβητής χρεώνει 124 ευρώ την ώρα. Αν δεν επέλθει συμφωνία, για παράδειγμα στην επίλυση μιας διαφοράς μεταξύ δύο ατόμων με το διαμεσολαβητή, τότε μόνο θα μπορούν οι αντίδικοι να βρουν λύση στην δικαστική αίθουσα. Μόνο που δεν θα έχει κανείς την οικονομική δυνατότητα να το προχωρήσει».
Ήδη αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε διαμεσολαβητές στην Κέρκυρα, ενώ στην πρωτεύουσα υπάρχουν δεκαπέντε εταιρείες που αναλαμβάνουν την διαμεσολάβηση όπως μας ενημέρωσε ο κ. Καλούδης.
Κλείνοντας γνωστοποίησε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας μαζί με τους υπόλοιπους συλλόγους της Χώρας, σκοπεύει να παραστεί στη Βουλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας, την ημέρα της ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου.

Ποιοι είναι οι διαμεσολαβητές

H εκπαίδευση των διαμεσολαβητών, γίνεται από φορείς κατάρτισης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που συνιστούν από κοινού ένας τουλάχιστον Δικηγορικός Σύλλογος και ένα τουλάχιστον από τα επιμελητήρια της Χώρας.
Ήδη σήμερα έχουν αδειοδοτηθεί από το Υ.Δ.Δ.Α.Δ. και λειτουργούν τέσσερις φορείς κατάρτισης διαμεσολαβητών, το Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιώς, το Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών «Προμηθέας», το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Λάρισας