Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έτοιμος ο εργολάβος να ξεκινήσει εργασίες στο Σολάρι

Σολάρι
15 Ιανουαρίου 2018 / 09:26
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Αγανακτισμένοι πολίτες στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δ. Τσούκα, για να μάθουν πότε θα μπει μια τάξη στο χάος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην “τελική ευθεία” βρίσκεται ο δρόμος στου Σολάρη, μιας από τις πιο κεντρικές και συνάμα προβληματικές αρτηρίες του νησιού. Στο δρόμο αυτό, που αποτελεί κομμάτι της ημιτελούς  Εθνικής Οδού Παλαιοκαστρίτσας, επικρατεί εδώ και δεκαετίες χάος στην κυκλοφορία οχημάτων και πεζών με καθημερινά ατυχήματα, αφού δεν υπάρχει  καμία πρόβλεψη ασφάλειας, αντιθέτως υπάρχουν μόνον σοβαρές παγίδες.
Οι τερατώδεις νησίδες που χτίστηκαν πριν από λίγα χρόνια, στη μέση ενός δρόμου που κατά τα άλλα δεν πληροί καμία προϋπόθεση εθνικής οδού, μόνο χειρότερη έκαναν την κίνηση. Φυσικά η οδήγηση σε αυτό το σημείο είναι πια ένα σπορ μόνο για όσους γνωρίζουν τις κακοτοπιές, πολύ ριψοκίνδυνο  για επισκέπτες  που δεν φαντάζονται τι μπορεί να ξεφυτρώσει χωρίς λόγο μπροστά τους.
 
Δεν πάει άλλο
 
Το περασμένο καλοκαίρι αγανακτισμένοι κάτοικοι και καταστηματάρχες είχαν αποστείλει επιστολή στην Τροχαία, ζητώντας προστασία από την άναρχη κυκλοφορία ενώ την Πέμπτη ο Αντιπεριφερειάρχης Φυσικών Πόρων, Ενέργειας & Βιοτεχνίας Διονύσης Τσούκας δέχθηκε στο γραφείο του αντιπροσωπεία πολιτών, οι οποίοι ζήτησαν να μάθουν πότε επιτέλους θα μπει τάξη σε αυτό το χάος.
Το έργο είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναμένουν τις σχετικές προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Αύριο, Τρίτη οριστικοποιείται στην Οικονομική Επιτροπή, έπεται η έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία εκτιμάται να ληφθεί σε 5 ή 6 μέρες και τέλος υπογράφει  ο εργολάβος που αναδείχθηκε από τον μειοδοτικό διαγωνισμό. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Τσούκας, μιλώντας στην “Ενημέρωση”, ο εργολάβος έχει προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται μέσα σε δέκα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
 
Διαχωριστικές νησίδες
 
Προβλέπεται νησίδα - όπου ο δρόμος το επιτρέπει- και στο υπόλοιπο κομμάτι διαχωριστική γραμμή με διπλές πλαστικές κολόνες. Ο σκοπός είναι να μπει τέλος στη δυνατότητα αναστροφής σε οποιοδήποτε σημείο του δρόμου , όπως γινόταν μέχρι τώρα. Αναστροφή θα επιτρέπεται μόνο από τους προβλεπόμενους κόμβους, δηλ.:  Από τον κυκλικό κόμβο του Κεφαλομάντουκου ή τον κόμβο της Αλυκών (“Εκάτη”)  ή  περνώντας από τους Καπουκίνους και κάνοντας το γύρο της Πλατυτέρας.
Φανάρια
Επίσης για την ομαλή κίνηση της κυκλοφορίας  και την αποφυγή ατυχημάτων θα τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες  στη διασταύρωση με λόφο Κογεβίνα (Σούπερ Μάρκετ Δήμητρα),  στο ύψος της διασταύρωσης με Κεφαλομάντουκο  και τέλος στη διασταύρωση με Ποταμό. Στο τμήμα που βρίσκεται μεταξύ διασταύρωσης Ποταμού και διασταύρωσης Κεφαλομάντουκου, προβλέπεται η τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη που θα λειτουργεί μόνο με μπουτόν για τη διάβαση πεζών.
Επίσης το έργο προβλέπει
• Κατασκευή διαβάσεων.
• Ολοκλήρωση του αποστραγγιστικού δικτύου για τα όμβρια ύδατα.
• Τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων στα σημεία διέλευσης πεζών και στις στάσεις λεωφορείων.
• Ολοκλήρωση του ηλεκτροφωτισμού, η ασφαλτόστρωση και η οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση (πινακίδες, διαγραμμίσεις, ανακλαστήρες).
• Ανακατασκευή σπασμένων φρεατίων υποδοχής ομβρίων για το τμήμα από Κόμβο Ποταμού μέχρι Κόμβο Τζάβρου.
 
Ύψος της σύμβασης 

Το έργο, του οποίου εκκρεμούσε η χρηματοδότηση από το 2009, εντάχθηκε στις 15/3/2017 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων 2007-2013». Το ύψος της σύμβασης είναι 3.750.000€ (συμπεριλαβανομένου ΦΠΑ), ωστόσο ο εργολάβος που μειοδότησε έχει προσφέρει αξιοσημείωτο ποσοστό έκπτωσης 48%. Πάντως όπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης, ο εργολάβος υποχρεούται από τη σύμβαση να καταθέσει χρονοδιάγραμμα εργασιών και να τις τηρήσει, άλλως προβλέπεται το ανάλογο πρόστιμο. 
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.