Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα ύστερα του κόσμου

Editorial
16 Ιανουαρίου 2018 / 09:36

Είναι βέβαιο πως αυτός ο αχταρμάς ρυθμίσεων, που αποκαλείται συχνά - πυκνά πολυνομοσχέδιο και προηγείται της όποιας δόσης,

προκειμένου ο ελληνικός σχηματισμός να ικανοποιεί τις ασφυκτικές του υποχρεώσεις, θα λειτουργεί σαν μέγγενη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης πρόδηλο πως ο επόμενος Έλληνας, πολιτικός ηγέτης, που θα μνημονεύεται από την ιστορία, θα είναι εκείνος που θα εκπροσωπήσει το κίνημα της αναίρεσης όλων αυτών των ρυθμίσεων. Πράγμα διόλου εύκολο, εφόσον κάτι τέτοιο προϋποθέτει τον ριζικό αναπροσανατολισμό του σχηματισμού τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο κυρίως σε εκείνο των διεθνών συμμαχιών.Οι σχετικές απόπειρες του παρελθόντος, επιτυχείς και λιγότερο επιτυχείς, έμειναν στην ιστορία και για τον κουρνιαχτό που σήκωσαν, δίνοντας την πρέπουσα διάσταση και το χρώμα στις έννοιες μεγάλο και ιστορικό.

Οι πλέον αισιόδοξοι στην Κέρκυρα, καμώνονται ότι δεν αντιλαμβάνονται πως με τέτοια μεγέθυνση των μηχανισμών, ελληνικών και ξένων, λεηλασίας του τοπικού εισοδήματος, ο τζίρος ως μέγεθος και προσδοκώμενη κατάσταση έρχεται σε δεύτερη μοίρα για τους περισσότερους. Εκτός εκείνων που με καπατσοσύνη αλλά και λόγω της ελλειπτικής, ελληνικής πραγματικότητας, μπορούν να αποφεύγουν την οδυνηρή υποταγή σ' αυτούς τους κανόνες.

Με τούτα και με 'κείνα, αυτή η γραμμική εξέλιξη των γεγονότων θα μπορούσε να διαρραγεί από τα τεκταινόμενα στο σκοπιανό θέμα. Αρχικώς η αξιωματική αντιπολίτευση θέλησε να το καταστήσει εφαλτήριο ανατροπών σαν εκείνο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προσδοκώντας να πληρώσει έτσι τον αντίπαλό της με το ίδιο νόμισμα. Όμως ο πανταχού παρών, ξένος παράγοντας, υπενθύμισε την εδώ ιεραρχία και το πλαίσιο του Βουκουρεστίου, αφαιρώντας αυτή τη δυνατότητα από τον Κυριάκο, αποδυναμώνοντας και την ακροδεξιά του επιρροή. Εκεί δηλ. που καιροφυλακτεί ο Φαήλος και οι άλλες δημοκρατικές δυνάμεις να λιμάρουν τις προσδοκίες δεδηλωμένης οψέποτε κι αν στηθούν οι κάλπες.

Και πριν προλάβουν να στερέψουν τα συναισθήματα οδύνης από το θανατικό, ήλθε η αμετροέπεια προκαλούντος και προκληθέντων να επιβεβαιώσει πως στην ουραγό, ελληνική, πολιτική σκηνή, που κανείς δεν παραιτείται για τα όσα εκκωφαντικά γίνονται για τη ζωή και το μέλλον μας, αρκεί μια μαλακία για το μπαλόνι να απειλήσει την κυβερνητική συνοχή. Πιο κάτω δεν έχει...