Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βανδαλισμοί στο ΕΑΚΚ από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ

ΕΑΚ Κέρκυρας
16 Ιανουαρίου 2018 / 14:43
Σπύρος Πίκουλας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αυτό που έγινε την Κυριακή στο ΕΑΚΚ, το ξήλωμα καθισμάτων, τα σπασίματα στο γήπεδο, αλλά και όσα γράφτηκαν σε τοίχους κλπ

στη διαδρομή των «φίλων» του ΠΑΟΚ, είναι πέρα και έξω από την κερκυραϊκή κουλτούρα και φιλοξενία. Από το 2000 που ήρθε στο νησί ο Σπύρος Καλογιάννης και ανέβασε την ομάδα στις επαγγελματικές κατηγορίες, ο κόσμος της Κέρκυρας έδειξε όχι μόνο ανωτερότητα, αλλά ήταν και είναι παράδειγμα προς μίμηση για τον πολιτισμό του και για το πώς πρέπει να είναι η συμπεριφορά του σε έναν αγώνα. Σαν Κερκυραίος νιώθω υπερήφανος όλα αυτά τα χρόνια για τους συμπολίτες μου και για την αντιμετώπιση πολλών αδικιών και πολλών άσχημων αποτελεσμάτων και πολλών προκλήσεων που έχουν δεχθεί και στάθηκαν κύριοι εντός και εκτός γηπέδου.
Πριν λίγα χρόνια, μια παρέα από Γιαννιώτες «χούλιγκανς» είχαν κάνει εισβολή στο γήπεδο, όπου έσπασαν και κατέστρεψαν. Σίγουρα αυτές οι δεκάδες φιλάθλων δεν εκπροσωπούν το σύνολο του κόσμου της πρωτεύουσας της Ηπείρου, που δεν έχει σχέση μαζί τους.
Την Κυριακή ήρλθαν ορδές από Βόρεια Ελλάδα και από Θεσσαλονίκη. Είμαι υπέρ της μετακίνησης φιλάθλων και όχι χούλιγκαν στο ποδόσφαιρο, αν και υπάρχει κυβερνητική οδηγία που το απαγορεύει. Ποιοι συμμετείχαν, πώς δόθηκε άδεια και πως εξυπηρετήθηκαν οι φίλαθλοι αυτοί, παρά την απαγόρευση από το κράτος (που μάλιστα ανακοινώθηκε για το συγκεκριμένο ματς) δεν ξέρω. Πώς τα ΜΑΤ συνόδευσαν αυτούς τους φιλάθλους ως το γήπεδο δεν ξέρω. Ούτε ξέρω αν διατάχθηκε ΕΔΕ για αυτό που έγινε, γιατί και μόνο η συνοδεία αστυνομικών και η φύλαξη των Βορειοελλαδιτών φιλάθλων αποτελεί παράβαση του νόμου.
Στη μικρή εξέδρα πάνω από 1.000 φίλαθλοι του ΠΑΟΚ , που ήταν μάλιστα αιτία να σταλούν και να καθίσουν όρθιοι αντί στη μικρή εξέδρα που είχαν εισιτήρια, στην μεγάλη εξέδρα οι Κερκυραίοι που αγόρασαν εισιτήρια για τη μικρή εξέδρα ή είχαν διαρκείας. Από τους 1.000 φιλάθλους υπήρξαν, αυτές οι λίγες δεκάδες που έκαναν τους βανδαλισμούς δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο των φιλάθλων, όμως είναι μια πληγή που κάθε σωματείο πρέπει να κοιτάξει και να κλείσει.
Ήρθαν και έρχονται στο νησί και φίλαθλοι του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ και πολλές φορές κάθονται στην εξέδρα με τους Κερκυραίους και δεν είχαμε αυτά που έγιναν την Κυριακή, σε ένα ματς μάλιστα που η Κέρκυρα έπαιζε χωρίς οκτώ ποδοσφαιριστές και ο ΠΑΟΚ κέρδισε εύκολα. Αν δηλαδή το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό τι θα γινόταν; Θα ξήλωναν και τα τσιμέντα; Μάλιστα αυτό μια βδομάδα μετά από το θέμα που έγινε με την ΑΕΚ, που φίλαθλοί της βρέθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου του Παναιτωλικού και για να ξεγελάσουν την αστυνομία πήγαιναν μεμονωμένα και έπαιρναν εισιτήρια και μπήκαν χωρίς διακριτικά στο γήπεδο. Εδώ τους συνόδευσε η δικής αστυνομία. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του, γιατί εδώ είναι Ελλάδα και οι νόμοι υπάρχουν στα χαρτιά, αλλά δεν εφαρμόζονται.
Σπύρος Πίκουλας

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια