Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επί ... Ματέο

Editorial
19 Ιανουαρίου 2018 / 10:19

Στη δίνη της αναμενόμενης, πολιτικής κρίσης στροβιλίζεται και το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό SPD του Μάρτιν Σουλτς.

Θυμούνται όλοι την κίνηση αποδοκιμασίας του ενδυματολογικού κώδικα Τσίπρα, στα σκαλιά του Μαξίμου, πριν ακριβώς τρία χρόνια. Τελικώς η γραβάτα του τότε προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, δεν έγινε το φύλλο συκής ώστε να κρύψει την πολιτική φτώχεια των σοσιαλιστών κι ας υποχρέωσαν τον Τσίπρα στην οδυνηρή στροφή του καλοκαιριού του '15. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία πτώχευσε, γεγονός που επιβεβαίωσαν όλες οι πολιτικές αναμετρήσεις σε Γερμανία, Γαλλία και αλλού. 

Δεν ήταν ο Βενιζέλος εκείνος που ήρξατο, λοιπόν, χειρών αδίκων, στο πλαίσιο της ιδιάζουσας, ελληνικής πραγματικότητας, συμμαχώντας με τον Αντώνη Σαμαρά. Κοσμογονικές αλλαγές στην οικονομία επέβαλαν εκείνες στην πολιτική εκπροσώπηση, ακυρώνοντας εντέλει τον κρατικοπαρεμβατικό ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας. Η αντοχή των φορέων τέτοιας πολιτικής στον ευρωπαϊκό Νότο, με τους μεταλλαγμένους Τσίπρα και Ματέο Ρέντσι, αποδίδεται στην ιστορική αδράνεια των περιοχών εκείνων με την ισχυρότερη και δυναμικότερη κομμουνιστική παρουσία τον 20ο αιώνα. Κι όμως η τομή έχει ήδη επισυμβεί, έτσι που για να ξανασυναντήσει το λίκνο της, η ριζοσπαστική πολιτική χρειάζεται αφηγήσεις και «ούμπαλα», που παραπέμπουν στο σθένος και τις παλικαριά των Κλασικών. Ό, τι άλλο θα συνεχίσει να περιδινίζεται αναζητώντας την καλύτερη και πιο φιλολαϊκή των βίαια αναδιανεμητικών πολιτικών νεοφιλελεύθερης κοπής με την ψευδαίσθηση της εφαρμογής και παράλληλου προγράμματος.

Πρόκειται δίχως άλλο για τον ορισμό της οπορτουνιστικής (σ.σ. καιροσκοπικής) τακτικής, που εκ της φύσεώς της βεβαίως και δεν αναφέρεται σε κάποια στρατηγική. Ει μη μόνον, εκείνης του ό, τι φάμε, ό, τι πιούμε κι ότι αρπάξουμε... Γι' αυτό άλλωστε επαγωγικώς και η παραδοσιακά εθελόδουλη, πολιτική παράταξη στην Ελλάδα, συγκλονίζεται εσωτερικά μόλις οι «άλλοι» μπήκαν στα παπούτσια της με τόση επιτυχία. Πανθομολογούμενη έσωθεν κι έξωθεν! Έτσι και ο Σουλτς παραμένει αντιμέτωπος με το δίλημμα είτε με τον συνασπισμό της Μέρκελ αφήνοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση τους ακροδεξιούς είτε στην εσωστρέφεια της δαιδαλώδους ανασύνταξης σε αναζήτηση της αρχικής θέσης με σύγχρονο τρόπο. Όλοι οι ...ρεαλιστές διαλέγουν Μέρκελ. Τους το πρότεινε κι ο Αλέξης, εξακολουθώντας χωρίς γραβάτα ακόμα τρία χρόνια μετά...