Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αθωώθηκαν οι μικροπωλητές, άνοιξε το παζάρι

Εμποροπανήγυρης
13 Απριλίου 2016 / 22:51

Σε αστυνομικό και δικαστικό θρίλερ εξελίχτηκε η υπόθεση της στεγασμένης "εμποροπανήγυρης" στις Αλυκές Ποταμού. Και είχε απ΄ όλα, συλλήψεις, αυτόφωρο αλλά και δεδικασμένο εντέλει, που απελευθέρωσε τους κατηγορουμένους και την δραστηριότητα!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του Εμπορικού συλλόγου να αποτρέψει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες την πραγματοποίηση εμποροπανήγυρης. Οι 21 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν πανηγυρικά και άνοιξαν αμέσως (σ.σ. από το απόγευμα της Τετάρτης) ξανά τα "παζάρι". Η υπόθεση εξελίχθηκε σε δικαστικό θρίλερ και σ' αυτό συνέτεινε η συντονισμένη αστυνομική κίνηση με την σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα, που οδήγησε από την Τρίτη το απόγευμα ακόμα, στις συλλήψεις με αποτέλεσμα να οδηγηθούν κατηγορούμενοι στο Αυτόφωρο ο επικεφαλής και άλλοι του Συνδέσμου μικροπωλητών.
 
Η σύλληψη
 
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, η δικογραφία σχηματίσθηκε για συνολικά εικοσιένα ημεδαπούς και αλλοδαπούς από το Αστυνομικό Τμήμα Κέρκυρας, για την συμμετοχή σε εμποροπανήγυρη χωρίς άδεια. Στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη , στην περιοχή των Αλυκών συμμετείχαν αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Κέρκυρας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας , της ΔΙ.ΑΣ καθώς και της Τουριστικής Αστυνομίας, είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν δεκαεπτά ημεδαποί και τέσσερις αλλοδαποί υπήκοοι Κίνας, Νιγηρίας και Αλβανίας, παράνομοι μικροπωλητές. Διαπιστώθηκε η λειτουργία εμποροπανήγυρης χωρίς άδεια, στην οποία μικροπωλητές διέθεταν σε πώληση προϊόντα σε επιμέρους πρόχειρες κατασκευές (πάγκους μικροπωλητών). Επιπλέον, κατά περίπτωση, στον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο της εγκατάστασης, διαπιστώθηκε η λειτουργία, χωρίς σχετική άδεια, πρόχειρης κατασκευής (πάγκου) προσφοράς τροφίμων καθώς και «καντίνας». Σε βάρος των συλληφθέντων επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα ύψους 95.000 €. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.
 
Στο Τριμελές
 
Στο Δικαστήριο όμως "έπεσε" το κατηγορητήριο, που σύμφωνα με νομικές πηγές στηριζόταν σε διεσταλμένη ερμηνεία της σχετικής με τις εμποροπανηγύρεις, νομοθεσίας (ν. 4264). Όμως στην περίπτωση αυτή, που δεν γίνεται λόγος για υπαίθριο παζάρι, το Δικαστήριο δέχθηκε ότι δεν απαιτείται ειδική άδεια λειτουργίας. Μιλώντας στο enimerosi.com ο γ.γ. του Συνδικάτου μικροπωλητών, Δ. Ψύκος, διευκρίνησε ότι η ολιγοήμερη μίσθωση του κτηρίου, όπου άλλοτε το σούπερ μάρκετ στις Αλυκές, για τις εμπορικές δραστηριότητες είναι διαφορετική περίπτωση από τα υπαίθρια παζάρια. Κι αυτό ακριβώς δέχθηκε το Δικαστήριο και αθώωσε τους κατηγορούμενους. Μάλιστα κατά τον κ. Ψύκο, για την πληθυσμιακή κλίμακα της Κέρκυρας και της Ρόδου, ειδική άδεια για εμπορικές δραστηριότητες σε στεγασμένο χώρο, απαιτείται για κτήρια 1500 τ.μ. και πάνω. Και στην περίπτωση του πρ. σούπερ μάρκετ, ο χώρος είναι μικρότερος.
 
Ξαναλειτουργεί
 
Έτσι ξανάνοιξαν και λειτουργούν από την Τετάρτη το απόγευμα, που ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Δικαστηρίου και θα παραμείνουν ανοικτοί έως την Κυριακή 17 Απριλίου. Σύμφωνα με τους μικροπωλητές μάλιστα, θα ζητήσουν από τον ιδιοκτήτη του κτηριακού συγκροτήματος μικρή παράταση της παραμονής τους εδώ για να καλύψουν τη ζημιά από τη διακοπή λόγω της αστυνομικής παρέμβασης. Τα πάντα άλλωστε αποδίδονται στον εμπορικό ανταγωνισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.