Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν ψηφίζουμε τώρα συμφωνία για τα Σκόπια

Μητσοτάκης
24 Ιανουαρίου 2018 / 15:45

Δεν περίμενε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα νέα από το Νταβός και την συνάντηση εκεί του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. ανακοίνωσε ότι για το κόμμα του το θέμα κλείνει εδώ και θα αναζητηθεί ευθετότερος χρόνος για να ξανανοίξει το ζήτημα της νέας ονομασίας της πΓΔΜ και της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

ΑΘΗΝΑ. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύει την πίεση στους κυβερνητικούς εταίρους και την κυβερνητική συνοχή ενώ δοκιμάζονται έτσι και οι σχέσεις του με τον ξένο παράγοντα. Πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν την τοποθέτησή του ως στροφή υπό το κράτος των κινήσεων στα δεξιά του και τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.
Είπε ο Κ. Μητσοτάκης μεταξυ των άλλων για το θέμα: «... Έτσι όπως τα έκανε ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να προωθήσει καμία συμφωνία έχοντας απέναντί του την ισχυρή αντίσταση της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Ακόμα κι αν ερχόταν κάποια λύση σε αυτό το κλίμα, θα προκαλούσε στο εσωτερικό περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε στο εξωτερικό. Θέλω εδώ να είμαι ξεκάθαρος: Δεν πρόκειται να ανεχτώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δεν θα δεχτώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ούτε όμως θα επιτρέψω - και δεν θα επιτρέψουμε όλοι μαζί - σε διάφορα ακραία στοιχεία να καπηλευθούν τις εύλογες ανησυχίες του ελληνικού λαού. 
Έτσι όπως έρχονται τα πράγματα, η λύση θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, με κατάλληλη προετοιμασία. Και προπαντός αφού η άλλη πλευρά έχει προηγουμένως έμπρακτα αποδείξει ότι ζητά λύση πραγματική όχι πλασματική, που όντως θα οδηγεί στην αρμονική συμβίωση των δύο λαών. Εκτός αν υπάρχουν κάποιοι που για την καρέκλα και μόνο είναι τόσο πρόθυμοι να απεμπολήσουν τα εθνικά συμφέροντα. Σε τελική ανάλυση, σε κάθε Δημοκρατία, είναι ο λαός αυτός που καθορίζει την ιστορία του. 
Για μας το ζήτημα κλείνει εδώ. Δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να συμμετάσχουμε στα επικίνδυνα παιχνίδια που πάει να στήσει η Κυβέρνηση ούτε να εμπλακούμε στις μεθοδεύσεις της. Είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να τη χειριστούν αυτοί που την άνοιξαν. Εμείς συνένοχοι σε μια ιστορία που, όπως πάει να τη χειριστεί ο κ. Τσίπρας, κινδυνεύει να τραυματίσει την ψυχή του Έθνους μας, συνένοχοι σε αυτή την ιστορία δεν θα γίνουμε».