Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σκάκι: Στο Περιστέρι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαθητών - Μαθητριών

σκάκι
01 Φεβρουαρίου 2018 / 12:40

Αυξημένες οι θέσεις πρόκρισης για την Κέρκυρα

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, με προκήρυξή της, ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες και τις προϋποθέσεις για  το 30ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Μαθητών - Μαθητριών και το 16ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Μαθητών - Μαθητριών για το 2018. Η διοργάνωση αυτή, που έχει προσφέρει πολλές Πανελλήνιες πρωτιές, μετάλλια και διακρίσεις στους μαθητές και τις μαθήτριες της Κέρκυρας, θα γίνει σε δύο φάσεις: πρώτα θα διεξαχθούν τα Περιφερειακά προκριματικά (στην περίπτωση μας το Σχολικό Πρωτάθλημα Δ. Ελλάδας, που αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα) και η τελική φάση που θα διεξαχθεί από 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου στην Αθήνα και τη διοργανώνει η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία σε συνεργασία με την Πνευματική Στέγη Περιστερίου και τη στήριξη του Δήμου Περιστερίου.

Το παρόν αναμένεται να δώσουν στα ατομικά Πρωταθλήματα που γίνονται κατά τάξεις, οι 1200 καλύτεροι νεαροί σκακιστές από όλη τη χώρα. Οι θέσεις πρόκρισης για την περιοχή μας είναι φέτος αυξημένες από 44 σε 77 δίνοντας την ευκαιρία σε πολύ περισσότερους μαθητές να πάρουν μέρος και να διακριθούν σε μια πανελλήνια διοργάνωση. Δικαιούνται συμμετοχή στην Τελική Φάση όσοι πήραν τις προκρίσεις ανά τάξη σύμφωνα με τον ισχύοντα πίνακα θέσεων πρόκρισης ανά Ένωση και Τοπική Επιτροπή και το σύστημα των επιλαχόντων που ισχύει. Για παράδειγμα εάν από τους πρώτους 5 προκριθέντες μιας τάξης δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους στην τελική φάση οι τρεις, αυτοί αναπληρώνονται από τον 6ο, 7ο και 8ο κ.ο.κ. Για τα αγόρια ισχύει η προϋπόθεση ότι ο επιλαχών θα πρέπει να έχει πετύχει τουλάχιστον το 50% της μέγιστής βαθμολογίας. Στα ομαδικά πρωταθλήματα δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών όλης της χώρας, εφόσον έχουν προκριθεί από τα περιφερειακά, με τετραμελείς ομάδες. Επιτρέπεται η συμμετοχή και 2ης ομάδας από το ίδιο σχολείο (Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο).

Η περιοχή μας δίνει 6 θέσεις πρόκρισης στα ομαδικά Δημοτικών-Γυμνασίων. Δικαιούνται επίσης συμμετοχή στην Τελική Φάση του ατομικού και όσοι αγωνίστηκαν στα προκριματικά ομαδικά του 2018 και η ομάδα του σχολείου τους προκρίθηκε και συμμετείχε στην τελική φάση. Διευκρινίζεται ότι η παραπάνω ρύθμιση αφορά αποκλειστικά όσους δεν έχουν ήδη προκριθεί στο ατομικό πρωτάθλημα. Τα πρωταθλήματα (ομαδικά και ατομικά) θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής, παίρνει ακόμη δέκα δευτερόλεπτα χρόνου σκέψης.
 
Το πρόγραμμα των τελικών αγώνων
 
Α) Ομαδικά Πρωταθλήματα μαθητών – μαθητριών
Σάββατο 31/3: Τελετή Έναρξης (10:00)
Σάββατο 31/3: 1ος – 3ος Γύρος                       (έναρξη 10:30)
Σάββατο 31/3: 4ος – 6ος Γύρος                       (έναρξη 17:00)
Β) Ατομικά πρωταθλήματα μαθητών - μαθητριών
Κυριακή 1 Απριλίου: 1ος – 3ος Γύρος (έναρξη 10:00)
Κυριακή 1 Απριλίου: 4ος – 6ος Γύρος (έναρξη 17:00)
Δευτέρα 2 Απριλίου: 7ος – 9ος Γύρος (έναρξη 09:00)
Δευτέρα 2 Απριλίου: Τελετή λήξης (έναρξη 13:30)
Φέτος δεν υπάρχει υποχρεωτική διαμονή σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο, αλλά έχει θεσπιστεί οργανωτικό παράβολο 40€ για το ατομικό και 60€ για τις ομάδες.