Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η «Κερκυραίων Δήμος» για το πρόβλημα των απορριμμάτων

Μερόπη Υδραίου
02 Φεβρουαρίου 2018 / 14:06

Σήμερα* πάλι θα σταθούμε υπεύθυνα και ξεκάθαρα πάνω στο οξύτατο αυτό πρόβλημα κάνοντας έκκληση προς όλους να επικρατήσει κοινωνική ειρήνη και συνοχή,

ανθρώπινη ευαισθησία και κατανόηση, συνεργασία θεσμικών φορέων, υπεύθυνη, έντιμη, ρεαλιστική αντιμετώπιση με εξειδίκευση και επιστημοσύνη, χωρίς μικροπολιτική, μεγαλοστομίες, πολιτικάντικες και λαϊκίστικες προσεγγίσεις και ψεύτικες εντυπώσεις για το θεαθήναι.  
Στο δια ταύτα προτείνουμε: Να κηρυχτεί η Κέρκυρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως προς το ζήτημα των απορριμμάτων, ώστε με κατεπείγουσες- εξπρές διαδικασίες και εγκρίσεις να συμβούν τα ακόλουθα: 
1) χρηματοδότηση  της τροποποιημένης  μελέτης και  της κατασκευή του έργου μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
2) χρηματοδότηση για πρόγραμμα ενίσχυσης της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης για όλα τα ρεύματα (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο κ.α.) με ό,τι περιλαμβάνει μια τέτοια καμπάνια, ενημέρωση σε σχολεία, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, από τα ΜΜΕ αλλά και τον ανάλογο εξοπλισμό, όπως κάδους στόλο οχημάτων και ανάλογα μηχανήματα.
3) χρηματοδότηση μελέτης και κατασκευής του έργου καύσης του βιοαερίου στο Τεμπλόνι.
4) χρηματοδότηση μελέτης και υλοποίησης του έργου για την αποκατάσταση των κορεσμένων  κυττάρων στο Τεμπλόνι.
5) τοποθέτηση τεχνικού συμβούλου για την επίβλεψη και επιθεώρηση των  ανωτέρω διαδικασιών και έργων.
6) χρηματοδότηση από την κυβέρνηση της μεταφοράς των απορριμμάτων σε υποδοχέα εκτός Κέρκυρας μέχρι την ολοκλήρωση και  την λειτουργία της μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης. Το κόστος της μεταφοράς και της εναπόθεσης σε υποδοχέα εκτός Δήμου είναι μικρότερο από το κόστος της λειτουργία της Λευκίμμης και του Τεμπονίου.
Επιβάλλεται στο μέγιστο πρόβλημα της Κέρκυρας να απαιτήσουμε όλοι ως μια γροθιά το λιγότερο που αξίζει στην Κέρκυρα, η οποία προσφέρει πάνω από 6 εκατ. ευρώ ετησίως στον εθνικό κορβανά και δεν έχει λάβει την αντίστοιχη ωφέλεια μέχρι σήμερα. Σε αυτή τη διεκδίκηση  ο κερκυραϊκός λαός πρέπει να είναι μονιασμένος, ενωμένος, αλληλέγγυος χωρίς διχασμούς πολώσεις και ακρότητες. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να μας ενώσει όλους και όχι να μας διαιρέσει. Η παράταξη μας θα αγωνιστεί μαζί με το Δήμο και τους συμπολίτες μας ενώπιον των κυβερνητικών αρχών για τις παραπάνω διεκδικήσεις μέχρι την επίτευξη του στόχου, ώστε να μην απειλείται υγεία των συνανθρώπων μας και η ευημερία του τόπου μας.
 
*Από την εισήγηση της Μερόπης Υδραίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα απορρίμματα την 30/01/2018