Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γιατί κατέρρευσε το Θεογέφυρο- το πιο ξεχωριστό γεφύρι της Ελλάδας

Θεογέφυρο
09 Φεβρουαρίου 2018 / 08:05

HΠΕΙΡΟΣ. Λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης το μοναδικό Θεογέφυρο στη Ζίτσα Ιωαννίνων κατέρρευσε ξαφνικά. Ηταν ένα φυσικό γεφύρι, μνημείο της φύσης. Το Θεογέφυρο βρισκόταν κοντά στο χωριό Λίσινο και σχηματίστηκε από τη ροή των νερών του ποταμού Καλαμά ως φυσικό πέρασμα.

 
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, η πτώση του οφείλεται εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων.
 
Δήμος Ζίτσας: Δεν άντεξε στη μανία της φύσης
 
«Το μοναδικού κάλους φυσικό μνημείο του Δήμου Ζίτσας το Θεογέφυρο, δεν άντεξε στη μανία της φύσης και το πρωί της Πέμπτης κατέρρευσε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (πολυήμερες βροχοπτώσεις). Να σημειωθεί πως το Θεογέφυρο και η ευρύτερη περιοχή με το ΦΕΚ 979/Β/27-11-91 έχει χαρακτηρισθεί ως Αρχαιολογικός χώρος και αποτελούσε πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών και επισκεπτών.

Ο Δήμος Ζίτσας από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το συμβάν ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας και παράλληλα ενημέρωσε με σχετικό έγγραφό του τους Βουλευτές Ιωαννίνων και το υπουργείο Εσωτερικών καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και ΙΓΜΕ προκειμένου όλοι μαζί να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την επόμενη μέρα». 
 
Το Θεογέφυρο είχε χαρακτηριστεί από το 1991 αρχαιολογικός χώρος το, το οποίο αποτελούσε μνημείο της φύσης και πόλος έλξης τουριστών όλο τον χρόνο. Μετά την κατάρρευση του, λόγω μεγάλης καθίζησης στην κοίτη του ποταμού Θύαμι (Καλαμά), ο Δήμος Ζίτσας προχώρησε άμεσα στην ενημέρωση των αρμοδίων προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες της επόμενης ημέρας. 
 
 
Το «Θεογέφυρο» ήταν ένα τοξωτό πέτρινο γεφύρι με πλάτος 3 με 4 μέτρα και ύψος 20 μέτρα, μοναδικό δημιούργημα της φύσης. Από κάτω του έρρε ο ορμητικός Καλαμάς, ο μεγαλύτερος ποταμός της Ηπείρου με μήκος 115 χιλιόμετρα. 
 
Χαράδρες, καταρράκτες και βράχοι συμπλήρωναν την εικόνα του άγριου τοπίου. 
 
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κάποια γυναίκα άφησε το νεογέννητο παιδί της και διέσχισε το ποτάμι, μέσω ξύλινης γέφυρας για να επισκεφτεί κοντινό μοναστήρι. Τότε, ξέσπασε καταιγίδα, ο ποταμός φούσκωσε και παρέσυρε την ξύλινη γέφυρα. Η γυναίκα παρακάλεσε τον Θεό να τη βοηθήσει να επιστρέψει εγκαίρως στο παιδί της για να το ταΐσει. Ξαφνικά, τα νερά υποχώρησαν και σχηματίστηκε γεφύρι, το οποίο ονομάστηκε από τους ντόπιους  «γεφύρι του Θεού». 
 
Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, ένας βράχος αποκολλήθηκε ύστερα από σεισμό και σφήνωσε στο πιο στενό σημείο της χαράδρας, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί το πέτρινο γεφύρι.