Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φ. Βάκη: Η ΝΔ «διαδικασιολογεί» στο θέμα της προστασίας μαρτύρων γιατί νιώθει άβολα

Φωτεινή Βάκη
10 Φεβρουαρίου 2018 / 18:39

ΑΘΗΝΑ. Η ΝΔ ήταν αυτή που έφερε το 2014 στη Βουλή το νόμο για την προστασία μαρτύρων σε υποθέσεις όπου εμπλέκονται δημόσιοι αξιωματούχοι,

και τώρα, βρισκόμενη σε πανικό, ξιφουλκεί ενάντια στο δικό της νομοθέτημα, τόνισε μεταξύ άλλων, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Μαζί το Σαββατοκύριακο». Την ίδια στιγμή, αναφερόμενη στο πλαίσιο για την “ευθύνη υπουργών”, σημείωσε ότι, «αυτοί που σήμερα φωνάζουν για χειραγώγηση της δικαιοσύνης είναι εκείνοι που εισήγαγαν στην έννομη συνταγματική τάξη το δικαίωμα να απαλλάσσουν τους εαυτούς τους από τις δικαστικές έρευνες και να παραγράφονται αυτόματα αδικήματα».
 
Σε ό, τι αφορά τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με το σκάνδαλο Novartis, επισήμανε ότι «το άρθρο 86 του Συντάγματος είναι σαφές περί της διαδικασίας. Είναι ο περιβόητος νόμος περί της ευθύνης υπουργών, σύμφωνα με το οποίο, όταν φτάνει η δικαιοσύνη σε όνομα πρώην υπουργού, αυτομάτως έχει την υποχρέωση να διαβιβάσει αυτό το μέρος της δικογραφίας στη Βουλή, η οποία εν συνεχεία αποφασίζει, μέσα από τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, για τη συνέχιση των ερευνών». Ανέφερε, επίσης, ότι η αλλαγή του εν λόγω συνταγματικού άρθρου είναι από τα κύρια θέματα της συζήτησης που λαμβάνει χώρα σήμερα για την συνταγματική αναθεώρηση.
 
Η υπόθεση Novartis «πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο, που εκτιμάται ότι έχει χρεώσει το δημόσιο με 23 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με τα μέτρα που ελήφθησαν κατά το δεύτερο μνημόνιο για περικοπές συντάξεων, περικοπές μισθών, κ.ά.» υπογράμμισε η Φ. Βάκη, κάνοντας λόγο για «ένα εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς», το οποίο εκτός από την οικονομία «σκοτώνει και τη δημοκρατία». Παράλληλα,  στηλίτευσε το γεγονός πως «την ώρα που έκλειναν νοσοκομεία ή και συγχωνεύονταν, την ώρα που είχαμε τα επαίσχυντα πεντάευρα  και οι ανασφάλιστοι δεν είχαν δικαίωμα να αρρωστήσουν, την ίδια στιγμή λάμβανε χώρα ένα σκάνδαλο στην υγεία ανάλογο του μεγέθους του σκανδάλου της Siemens».
 
Σχετικά με τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, τόνισε ότι η ΝΔ έχει επιλέξει να αναφέρεται σε «σκευωρούς» εισαγγελείς και χαρακτηρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες ως «κουκουλοφόρους», προσπαθώντας να επιβάλλει ένα κλίμα τρομοκράτησης στις αρχές που διερευνούν την υπόθεση. Τέλος, απαντώντας στη διαδικασιολογία της ΝΔ αναφέρθηκε στην ανακοίνωση που εξέδωσαν εχθές οι εισαγγελείς «και οι οποίοι λένε ότι όλα τηρήθηκαν κατά γράμμα και ακολουθήθηκε τυπικά η προβλεπόμενη διαδικασία», σημειώνοντας όμως ότι η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι «το σκάνδαλο είναι τεράστιο, αφορά τη παγκόσμια αγορά και τη χειραγώγηση της τιμής φαρμάκου διεθνώς”.