Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: «Τίτλοι τέλους» για τους φοίνικες που προσβλήθηκαν από το κόκκινο σκαθάρι

κόκκινο σκαθάρι
12 Φεβρουαρίου 2018 / 09:45

Απομακρύνονται και τα τελευταία απομεινάρια από τους φοίνικες που τελικά ξεράθηκαν από το παράσιτο του κόκκινου σκαθαριού (ρυγχοφόρος)

Συνεργεία της Υπηρεσίας Πρασίνου εργάζονται τις τελευταίες μέρες κόβοντας και απομακρύνοντας τους ξεραμένους κορμούς και τις ρίζες των δέντρων. 


Άλσος Γαρίτσας

Η πρώτη αναφορά για την εμφάνιση του σκαθαριού (ρυγχοφόρος) έγινε το 1891 στην Ινδία. Στην Ευρώπη «εισέβαλε» μέσω Αιγύπτου στην Ισπανία το 1993.
Σχετική οδηγία από την Ε.Ε. ώστε να κηρυχτεί ως έντομο καραντίνας εκδόθηκε 14 χρόνια μετά και το κόκκινο σκαθάρι εξαπλώθηκε στο μεταξύ σε αρκετές χώρες της Ευρώπης ενώ στην Ελλάδα για πρώτη φορά καταγράφτηκε στην Κρήτη το 2005. Θεωρείται πως σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του στην Ελλάδα έπαιξαν οι αθρόες και χωρίς έλεγχο εισαγωγές φοινικοειδών στην Ελλάδα για την διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων του 2004.
Φυσικό επακόλουθο της κατάστασης αυτής το καταστροφικό έντομο να κάνει την εμφάνιση του και στην δυτική Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια.

Στην Κέρκυρα τα τελευταία χρόνια, το σκαθάρι στην κυριολέξία «σάρωσε» τα δέντρα σε όλην την πόλη, αλλά και στην ύπαιθρο, σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
Αντικατάστασή τους μέ άλλα δέντρα δεν προβλέπεται, για φέτος τουλάχιστον.
 

Πριν την απομάκρυνση της ρίζας