Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα δυο η πανεπιστημιακή κοινότητα για την συγχώνευση με το ΤΕΙ

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
14 Φεβρουαρίου 2018 / 14:37

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Κυριολεκτικά διχασμένη εμφανίζεται η Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενόψει έναρξης των διαδικασιών συγχώνευσης του Ιδρύματος με το ΤΕΙ Ηπείρου που δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας.

Η προσπάθεια αυτή έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από το ΤΕΙ, αλλά με επιφυλακτικότητα και περίσκεψη από το Πανεπιστήμιο.
Συνολικά 180 μέλη ΔΕΠ του ανώτατου εκπαιδευτικού Ιδρύματος διάκεινται αρνητικά στη διαδικασία συνένωσης Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, προβάλλοντας συγκεκριμένα επιχειρήματα για τη στάση τους. Χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Συντονιστική Επιτροπή που έχουν συστήσει, αναφέρθηκε λεπτομερώς στους λόγους της διαφωνίας αυτής, με κυριότερους τη διαφορετική επιστημονική υπόσταση των δύο Ιδρυμάτων και την υπονόμευση της αυτοτέλειας του ΑΕΙ Ιωαννίνων.
Εξάλλου, σε υπόμνημά της η Συντονιστική κάνει λόγο για προσπάθεια να επιβληθούν σχεδιασμοί «εκ των άνω» που υπονομεύουν τη φυσιογνωμία του Πανεπιστημίου μας.
Διχασμένα τα μέλη ΔΕΠ
Από τα 473 μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τα 180 διαφωνούν με την επιχειρούμενη από το υπουργείο Παιδείας διαδικασία συνένωσής του με το ΤΕΙ Ηπείρου. Αρνητική στάση σ’ αυτή τηρούν, με αποφάσεις που έχουν λάβει και έξι Τμήματα του Ιδρύματος, ενώ μέχρι στιγμής κανένα Τμήμα δεν έχει διατυπώσει θετική γνώμη. Φυσικά, υπάρχουν μέλη ΔΕΠ που δεν διάκεινται αρνητικά στη συνένωση των δύο ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ηπείρου, χωρίς ωστόσο να έχει εξακριβωθεί ο αριθμός τους.
Όπως και να ‘χει, η ένταξη του ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποδεικνύεται πως δε θα είναι μία διαδικασία «ανέφελη», αλλά θα προκαλέσει αναταράξεις, αν και οι τελικές αποφάσεις ανήκουν αποκλειστικά στο υπουργείο Παιδείας.
Η Συντονιστική Επιτροπή
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής που έχουν δημιουργήσει οι διαφωνούντες με τη συνένωση Πανεπιστημίου – ΤΕΙ περιέγραψαν αδρομερώς τους λόγους για τη στάση τους αυτή, αφήνοντας αιχμές όχι μόνο κατά του υπουργείου, αλλά και κατά της Επιτροπής που επεξεργάζεται το σχέδιο ενοποίησης των δύο Ιδρυμάτων.
- «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τόσο στο πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής, όσο και στην απάντηση του Υπουργού που είδε το φως της δημοσιότητας, με κυριότερο το γεγονός ότι δεν υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας για τη συνένωση των δύο Ιδρυμάτων και δεν έχει ενημερωθεί η Πανεπιστημιακή Κοινότητα», υπογράμμισε χθες ο Καθηγητής Φιλοσοφίας Κων/νος Πέτσιος. Παράλληλα, χαρακτήρισε το πόρισμα της Επιτροπής έωλο, καθώς, όπως είπε, αν και η ίδια αποτελεί επίσημο όργανο, αφού συγκροτήθηκε με ΦΕΚ, δεν δίνει επιχειρήματα για τις θέσεις που παρουσιάζει, αλλά ο λόγος της είναι κατά βάση… ευχετικός. «Μ’ αυτό το πόρισμα δε μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για συγχώνευση», κατέληξε.
- Ο Καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών Γιώργος Θυφρονίτης τόνισε πως «έχουν καταργηθεί οι ακαδημαϊκές διαδικασίες, στην ουσία καταργείται το αυτοδύναμο του Πανεπιστημίου». Όπως είπε, σε επιστημονικό επίπεδο είναι διακριτοί οι ρόλοι ανάμεσα σε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, συμπληρώνοντας πως «με τη συγχώνευση θα έχουμε τμήματα δύο ταχυτήτων. Τα παλιά του Πανεπιστημίου και τα νέα του ΤΕΙ. Θα υπάρξουν λοιπόν συγκρούσεις».
- Επιστημονικά αδόκιμη και πολιτικά ακατανόητη χαρακτήρισε τη συνένωση των δύο Ιδρυμάτων ο αναπλ. Καθηγητής του Φ.Π.Ψ. Ντίνος Σιάκαρης, σημειώνοντας ότι μέσω αυτής επιχειρείται η επιστημονική υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που τα τελευταία χρόνια φιγουράρει σε περίοπτη θέση σε διεθνές επίπεδο. «Η συνένωση γίνεται στη λογική του πολέμου κατά της αριστείας. Μόνη εξήγηση είναι η ενίσχυση της πελατειακής σχέσης του κυβερνώντος κόμματος με δημόσια κοινά όπως οι καθηγητές και οι φοιτητές του ΤΕΙ», όπως ανέφερε.
- Από την πλευρά του, ο αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Νίκος Ζαφειρόπουλος επισήμανε πως «η ίδρυση έξι νέων τμημάτων γίνεται για να βολευτεί η απαίτηση του ΤΕΙ να πανεπιστημιοποιηθεί» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αντί να αντιμετωπιστεί το κενό που υπάρχει στην Τεχνολογική Εκπαίδευση της χώρας μας, δημιουργούμε άπλωμα της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης».
- Τέλος, ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Βενετσάνος Μαυρέας χαρακτήρισε τη συνένωση Πανεπιστημίου – ΤΕΙ ως «ένα θέμα που απαιτεί πολύ χρόνο και ενδελεχή μελέτη η οποία δεν ξέρουμε αν έγινε, καθώς βλέπουμε να ακολουθείται μία πολύ βιαστική διαδικασία». Όπως είπε, «δεν έχω δει καμία μελέτη που να συζητά λεπτομερειακά το θέμα της ίδρυσης τμημάτων με ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά και το ποια είναι η κατάσταση στο ΤΕΙ Ηπείρου. Απλά διαβάσαμε κάποιες σελίδες που χωρίς στοιχεία μας λένε ποια τμήματα πρέπει να μπουν, ποια όχι και πώς θα ενσωματωθεί το προσωπικό».
Το υπόμνημα
«Τα δύο Ιδρύματα θεσμοθετήθηκαν και λειτουργούν με διαφορετικές προδιαγραφές και υπηρετούν διακριτούς επιστημονικούς ρόλους», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή των διαφωνούντων προς τη συνένωση μελών ΔΕΠ στο υπόμνημά της, εκφράζοντας τη ριζική της διαφωνία «με ενέργειες που υπονομεύουν τη θεσμικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ». Η Συντονιστική επισημαίνει ότι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ουδέποτε συζητήθηκε η αναγκαιότητα της συγχώνευσης των δύο Ιδρυμάτων, ενώ δεν έχει κοινοποιηθεί, εάν φυσικά υπάρχει, οποιαδήποτε μελέτη σκοπιμότητας την οποία επιβάλλει ο επιχειρούμενος ανασχεδιασμός του τοπίου της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Άλλο κλίμα στην Άρτα!
Σε αντίθεση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το κλίμα είναι… πανηγυρικό στους κόλπους του ΤΕΙ αλλά και σε πόλεις που φιλοξενούν τμήματά του τα οποία θα αναβαθμιστούν σε πανεπιστημιακά. Ενδεικτική είναι χθεσινή δήλωση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννη Γκολομάζου, ο οποίος χαιρετίζει τις προτάσεις του υπ. Παιδείας που αφορούν στη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο και ειδικότερα την ίδρυση νέας Σχολής Γεωπονίας, όπως και τη θεσμοθέτηση Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου στα όρια του αγροκτήματος του ΤΕΙ στους Κωστακιούς.