Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένας αυτοκινητόδρομος από τη βόρεια Αδριατική στο νότιο Ιόνιο

Επιχειρηματικό Φόρουμ Ιταλίας-Αλβανίας
20 Φεβρουαρίου 2018 / 13:02

ΤΙΡΑΝΑ. Αφιερωμένο στις πολιτικοοικονομικές σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Ιταλίας και στις ευκαιρίες συνεργασίας και επενδύσεων που προσφέρει η αγορά

είναι το Επιχειρηματικό Φόρουμ Ιταλίας-Αλβανίας που διεξάγεται 19-20 Φεβρουαρίου στα Τίρανα. Εργαστήρια επαφές b2b με αλβανικές εταιρείες, με στόχο την έναρξη επαφών και τη διερεύνηση πιθανών τομέων συνεργασίας. 
 
Ο μπλε διάδρομος
 
Ο «μπλε διάδρομος», το όνομα του έργου, θεωρείται ως το μεγαλύτερο σχέδιο υποδομής που θα συνδέσει τη Μεσόγειο, από το βόρειο τμήμα της Κροατίας, με την Ελλάδα, περνώντας από το Μαυροβούνιο και την Αλβανία και με άλλες χώρες όπως η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, και την Ιταλία. Το έργο έχει εκτιμώμενο κόστος άνω των 400 εκατομμυρίων €. Επτά χώρες μαζί για να δημιουργήσουν έναν ενιαίο αυτοκινητόδρομο που θα συνδέει τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων. Το σχέδιο είναι να οικοδομηθεί ενιαίος αυτοκινητόδρομος από την Τεργέστη στην Καλαμάτα. Η έναρξη αυτού του έργου υποδομής μεγάλου μεγέθους ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα κατά τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών και των υποδομών που πραγματοποιήθηκε στην Πρίστινα (Κοσσυφοπέδιο) παρόντος του Επιτρόπου της ΕΕ για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση Johannes Hann. Η οδός Αδριατικής-Ιονίου, το άλλο όνομα του έργου, θα συνδέσει τη Δαλματία με την ελληνική Ριβιέρα, εξυπηρετώντας όλες τις χώρες που διασχίζει. Να διευκρινιστεί ότι μέρος των κεφαλαίων για την υλοποίηση του θα διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τμήματα του αυτοκινητόδρομου έχουν ήδη κατασκευαστεί στην Αλβανία ενώ και ο ελληνικός δυτικός άξονας (Ιονία οδός) αποτελεί μέρος του δικτύου.