Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
21 Φεβρουαρίου 2018 / 09:45

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κορυφώνονται σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, με την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων, οι εκδηλώσεις για τα 105 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή από τα Τσερίτσανα, εκεί όπου οι «Άντρισσες» γυναίκες της περιοχής, το 1913, σκαρφάλωσαν στα βουνά της Ολύτσικας, για να μεταφέρουν κανόνια και πολεμοφόδια, όταν ο ελληνικός στρατός, έδινε την κρίσιμη μάχη για να πέσει η Μανωλιάσα και το Μπιζάνι. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησαν ομιλία από τη διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ιωαννίνων Μάρθα Παπαδοπούλου Μάρθα Παπαδοπούλου και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Γυναικών, εκεί όπου βρίσκονται και δύο κανόνια, ενθύμια της μάχης και της νίκης. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τα εγκαίνια της έκθεσης λιθογραφίας, με έργα από το αρχείο του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή.
Τη Δευτέρα έγιναν καταθέσεις στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων στο Μπιζάνι και στο μνημείο των πεσόντων του ελληνικού στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών, στη θέση Εικονίσματα στην Μανωλιάσσα.
 
Χθες, παραμονή της επετείου, τελέστηκε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο και έγινε κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του πολέμου 1912-13 στο Χάνι Εμίν Αγά, για να ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων στα Γιάννενα και τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών, που έπεσαν στον Λόφο της Δουρούτης την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης.
 
Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων τιμήθηκαν οι πεσόντες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, στον λόφο του Αβγού, στον Τύμβο, όπου βρίσκονται 333 Μπιζανομάχοι, έλληνες στρατιώτες, εθελοντές από τα νησιά, τη Μάνη, την Αρκαδία, την Κρήτη και την Κύπρο, που είχαν δώσει την ζωή τους στον αγώνα για την απελευθέρωση.
 
Το πρόγραμμα της χθεσινής ημέρας ολοκληρώθηκε με την πανηγυρική εκδήλωση του δήμου Ιωαννιτών στο Πνευματικό Κέντρο, όπου απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και ακολούθησαν ομιλία από τον συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο με θέμα «Νικητές, ηττημένοι και οφειλέτες» και συναυλία από την συμφωνική ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών υπό τη μουσική διεύθυνση του Φοίβου Παπαδόπουλου.
 
«Για την Ελλάδα της νίκης, το καύσιμο ήταν πάντοτε η ομόνοια και το φρόνημα του λαού της. Αντιθέτως πηγή δεινών, κάτι σαν κατάρα, ήταν πάντοτε ο διχασμός και η εσωστρέφεια», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μπέγκας και κατέληξε με την προτροπή  να «βάλουμε, με γνώση, θάρρος και πατριωτισμό, ένα λιθαράκι για εμάς τους ίδιους πρώτα από όλα, αλλά και για να δώσει η πόλη μας στην Ελλάδα και στους Έλληνες ακόμη περισσότερα».