Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι αλλαγές κάνει η Fraport στο αεροδρόμιο Κέρκυρας

Fraport
22 Φεβρουαρίου 2018 / 11:26
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πλαίσιο της ανάληψης της διαχείρισης και λειτουργίας των 14 αεροδρομίων, η Fraport Greece έχει καταρτίσει ένα πλάνο

για τον εκμοντερνισμό και ανάπτυξη τους. Το πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει άμεσες αλλά και σε βάθος χρόνου εργασίες και έργα ανάπτυξης των υποδομών στα αεροδρόμια.

Εργασίες που θα γίνουν άμεσα
 
Συγκεκριμένα οι επεμβάσεις που θα γίνουν άμεσα είναι η υγρομόνωση στις οροφές, αποκατάσταση φθορών και βαψίματα στο κτήριο καθώς και επιδιορθώσεις του μεταλλικού στεγάστρου. Θα γίνουν ακόμα εργασίες αναβάθμισης των τουαλετών, των αποθηκευτικών χώρων καθώς και των υπόγειων χώρων που συχνά πλημμύριζαν. Άμεσα επίσης θα γίνει επισκευή του οδοστρώματος στο χώρο στάθμευσης των αεροσκαφών, αναβάθμιση των δικτύων τηλεφωνίας και ίντερνετ καθώς και των γεννητριών και των εγκαταστάσεων ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο τύπου της Fraport στην Κέρκυρα Γιάννη Παπάζογλου, οι εργασίες δεν θα επηρεάσουν καθόλου την επιβατική κίνηση, απλά οι ρυθμοί τους θα αυξομειώνονται ανάλογα με την τουριστική ένταση. Το καλοκαίρι για παράδειγμα, οι ρυθμοί θα πέσουν, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στις αφιξοαναχωρήσεις.    

Το ύψος της επένδυσης

Για το σύνολο των έργων ανάπτυξης η Fraport Greece έχει ανακοινώσει ότι θα επενδύσει μέχρι το 2021 τουλάχιστον το ποσό των 400 εκατ. ευρώ. Στην υπόλοιπη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης θα πραγματοποιήσει επιπλέον έργα συντήρησης και αναβάθμισης στα αεροδρόμια, υλοποιώντας συνολικά επενδύσεις ύψους 1 δις. ευρώ περίπου.



Σύμφωνα με την Fraport, o προγραμματισμός των βελτιώσεων στην υποδομή περιλαμβάνει

  • Νέο Τερματικό Σταθμό

  • Επέκταση τερματικού σταθμού κατά 10.294 m2 και ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού

  • Εγκατάσταση συστήματος «HBS inline screening» για τον έλεγχο των αποσκευών

  • Ανακαίνιση και αναβάθμιση του πυροσβεστικού σταθμού

  • Aναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών

  • Ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης-απογείωσης στάθμευσης αεροσκαφών

  • 27% αύξηση των σταθμών check-in (από 22 σε 28)

  • 33% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών (από 9 σε 12)

  • 33% αύξηση των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου (από 6 σε 8)

Η αύξηση στα τέλη προσγείωσης και παραμονής

Παράλληλα έχει δημοσιευτεί εδώ και αρκετό καιρό το νέο τιμολόγιο που θα ισχύσει από τον ερχόμενο Απρίλη για τα τέλη προσγείωσης και παραμονής των αεροσκαφών που επισκέπτονται το αεροδρόμιο της Κέρκυρας και είναι αναρτημένο στην σχετική ιστοσελίδα της Fraport.
Στην πρώτη κιόλας σειρά του τιμοκαταλόγου είναι το τέλος  προσγείωσης, που αφορά τα μικρά μονοκινητήρια ιδιωτικά α/φ, τα οποία μέχρι τις 10 Απριλίου 2017, πριν την παραχώρηση δηλαδή, πλήρωναν 2 περίπου ευρώ, από τις 11 Απριλίου 2017 όταν ανέλαβε η Fraport αυτό έγινε 50 ευρώ και από 1 Απριλίου 2018 θα γίνει 100 ευρώ. 
Οι αυξήσεις αυτές, όπως αναφέρει και ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΥΠΑ Κέρκυρας Δημήτρης Ρούσσος «είναι υπέρογκες, και φθάνουν στα όρια του  απαγορευτικού. Δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα επιλέξουν άλλο αεροδρόμιο, όπως στα Γιάννενα, που έχουν χαμηλή χρέωση και πλέον διαθέτουν και καύσιμα, ώστε να ανεφοδιαστούν  και να περάσουν 1-2 μέρες εκεί, αντί να έρθουν στην «ακριβή» Κέρκυρα. Δεν είναι απίθανο λοιπόν να δούμε το αεροπλάνο της Αερολέσχης Κέρκυρας να μετακομίζει στα Γιάννενα και  η καλοκαιρινή κίνηση των μικρών ιδιωτικών αεροπλάνων να μειώνεται αισθητά». 


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.