Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πανκερκυραϊκή κινητοποίηση για τα απορρίμματα στις 9 του Μάρτη

Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας
23 Φεβρουαρίου 2018 / 11:22

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με την παρουσία εκπροσώπων πολλών φορέων της Κέρκυρας (εργατοϋπαλληλικών σωματείων, πολιτιστικών, αγροτικών, επαγγελματικών, γονεϊκών συλλόγων)

πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων για την διοργάνωση πανκερκυραϊκής κινητοποίησης για τα απορρίμματα.
Το λόγο πήραν, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σταμάτης Πελάης, η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Τεμπλονίου Μάγδα Παπανικολοπούλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συλλόγων Βασίλης Αρμενιάκος κ.α.
Απ ΄όλους εκφράστηκε η ανάγκη ενοποίησης του  αγώνα για την διεκδίκηση της επίλυσης του προβλήματος των απορριμμάτων και η ενεργοποίηση ολόκληρου του κερκυραϊκού λαού για ένα ζήτημα που συνδέεται άρρηκτα με όλα τα μεγάλα προβλήματα.



Αποφασίστηκε η οργάνωση πανκερκυραικού συλλαλητηρίου απ την ‘’Πρωτοβουλία Λαϊκών Φορέων’’ για την Παρασκευή 9 Μάρτη με το ακόλουθο πλαίσιο αιτημάτων:
- Κεντρικό εθνικό σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων. 
- Αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού
- Να αναθέσουν σε δημόσιο πανεπιστήμιο την μελέτη νέας χωροθέτησης της εγκατάστασης της ολοκληρωμένης διαχείρισης (εργοστάσιο-ΧΥΤΥ- ανακύκλωση)
- Να διαθέσουν όλα τα απαραίτητα υλικά και να ενεργοποιήσουν με ενημέρωση και κίνητρα εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, για να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων και να εξοικονομηθεί ανακυκλώσιμη ύλη.
- Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στην διαχείριση απορριμμάτων με σταθερή εργασία, τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας-επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών
- Να κλείσουν, να αποκαταστήσουν τον ΧΥΤΑ Τεμπλονιού και να αποκλείσουν την λειτουργία ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Λευκίμμης.
- Έως την κατασκευή του εργοστασίου και του ΧΥΤΥ να μεταφερθούν τα υπόλοιπα, από την ανακύκλωση απορρίμματα, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους σε νόμιμο αποδέκτη.
- Να απαγορευτεί η συμμετοχή των ιδιωτών από όλα τα στάδια (συλλογή, μεταφορά, ανακύκλωση) της  διαχείρισης  των απορριμμάτων.
- Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη.
- Άμεση απόδοση ευθυνών στους υπευθύνους για το κατάντημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.