Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σκακιστικό πρωτάθλημα Δυτ. Ελλάδας: Σάρωσαν οι Κερκυραίοι & οι Παξινοί μαθητές

σκάκι
27 Φεβρουαρίου 2018 / 12:46

412 συμμετοχές στο Σχολικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Δυτ. Ελλάδος που διοργανώθηκε στην Κέρκυρα

Με εντυπωσιακές εμφανίσεις οι νεαροί Κερκυραίοι και Παξινοί σκακιστές επιβεβαίωσαν το ταλέντο τους και την απόδοση της μεθοδικής δουλειάς τους, σαρώνοντας Κύπελλα, Μετάλλια και Προκρίσεις στο Σχολικό Πρωτάθλημα Δ. Ελλάδας 2018 που διοργανώθηκε στο νησί μας, ενώ οι συμμετοχές έφτασαν στον εντυπωσιακό αριθμό των 412 μικρών σκακιστών!. Η μεγάλη αυτή διοργάνωση, -για την οποία χρειάστηκαν δύο αίθουσες για να χωρέσει ο μεγάλος αριθμός των συμμετοχών: το εντευκτήριο του Σ.Π.Ζ.Κερκύρας  και αίθουσα του ξενοδοχείου Ατλαντίς- έγινε το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Μάρτη, με τη συμμετοχή και μαθητών από Ηγουμενίτσα, Γιάννινα, Πρέβεζα,  Άρτα, Λευκάδα  και άλλες περιοχές της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας.

Φέτος έκαναν εντυπωσιακή εμφάνιση για δεύτερη φορά και οι Παξοί με συμμετοχή σε πολλές κατηγορίες αλλά και μετάλλια, προκρίσεις και διακρίσεις! Διοργανωτές ήταν η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Δυτικής Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας Το τελικό αποτέλεσμα ισοδυναμεί με ένα θρίαμβο για τους νεαρούς Κερκυραίους και Παξινούς σκακιστές που κατέκτησαν 100 από τα 105 συνολικά μετάλλια που έδινε το Πρωτάθλημα και 12 από τα 13 Κύπελλα!

Συγκεκριμένα οι Κερκυραϊκές ομάδες κατέκτησαν το Κύπελλο στις κατηγορίες των Δημοτικών, Γυμνασίων και των Λυκείων, ενώ στο ατομικό σε όλες τις τάξεις εκτός από την Α’ Γυμνασίου το κύπελλο πήρε Κερκυραίος μαθητής. Εντύπωση προκαλεί η σύγκριση με το τι συνέβαινε πριν από λίγα χρόνια: στο Σχολικό Πρωτάθλημα Δ. Ελλάδας που είχε γίνει στα Ιωάννινα το 2011 –όταν για πρώτη φορά συμμετείχε η Κέρκυρα οργανωμένα- πανηγυρίζαμε έχοντας πάρει μόνο 1 χρυσό και 1 χάλκινο μετάλλιο σε όλες τις κατηγορίες!
Οι πρώτοι της κατάταξης στις κατηγορίες αγοριών και κοριτσιών κέρδισαν προκρίσεις για την τελική φάση που Πρωταθλήματος Ελλάδας που θα γίνει φέτος από 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου  στο Περιστέρι.

Το Πρωτάθλημα ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί με τα ατομικά Πρωταθλήματα των Νηπιαγωγείων. Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού. Οι λιλιπούτειοι σκακιστές εντυπωσίασαν με την σοβαρότητα την συγκέντρωση και το εξαιρετικό σκακιστικό τους επίπεδο. Πήραν μέρος συνολικά 109 παιδιά. Μετά από αγώνες 6 παρτίδων (5 για τα νήπια) που διάρκεσαν 4 ώρες ακολούθησε η απονομή των επάθλων και των αναμνηστικών διπλωμάτων. Πρωταθλητές γενικής και Πρωταθλήτριες κοριτσιών: Νήπια: Πανάρετος Γιάννης, Ότι Αγαπώ Κέρκυρας, Κουλουρίδη Μιχαέλα (Η Μιχαέλα είναι το πρώτο προνήπιο -3,5 ετών- που στέφεται Πρωταθλήτρια Δ. Ελλάδας!), Α’ Δημοτικού: Σαμουράκης Κωνσταντίνος, 12ο Κέρκυρας, Ανεμογιάννη Σαββίνα, Παξών, Β΄Δημοτικου: Τζουβέλης Ραφαέλ, 6ο Κέρκυρας, Βλαχοπούλου Βαλέρια, Παξών, Γ’ Δημοτικού: Σπιτιέρης Σπύρος, Αλεπούς, Σκλαβούνου Κέλλυ, Καναλίων,

Το απόγευμα συνεχίστηκαν οι αγώνες με το Ομαδικό Πρωτάθλημα Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Συνολικά πήραν μέρος 32 ομάδες και 162 σκακιστές. 6ο Δημοτικό, Δημοτικό Καναλίων και 12ο Δημοτικό Κέρκυρας κατέκτησαν τις 3 πρώτες θέσεις στα Δημοτικά και θα εκπροσωπήσουν τη δυτική Ελλάδα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ενώ  στα Γυμνάσια προκρίθηκαν κατακτώντας τις πρώτες θέσεις το 7οΓυμνάσιο Κέρκυρας και το Γυμνάσιο Αγρού. Τέλος στα Λύκεια προκρίθηκε το 2ο ΓΕΛ Κέρκυρας.

 
Όμως και η επόμενη ημέρα, αποδείχτηκε εξίσου θριαμβευτική για τους σκακιστές της Κέρκυρας, που απέσπασαν την συντριπτική πλειονότητα των επάθλων μετά από εξαιρετικές και δύσκολες παρτίδες. Πήραν μέρος 141 μαθητές. Πρωταθλητές της γενικής και  Πρωταθλήτριες κοριτσιών ήταν: Δ΄Δημοτικού 1η και στις 2 κατηγορίες Γκουτζούκη Αικατερίνη Αργυρώ, Ε’ Δημοτικού, Μουρίκης Φάνης, 9ο Κέρκυρας, Προβατά Κατερίνα, 10ο Κέρκυρας, ΣΤ’ Δημοτικού, 1η σε αγόρια και κορίτσια Παρίση Θεοδώρα, Παλαιάς Πόλης Κέρκυρας, Α’ Γυμνασίου, Τζαχρήστας Γιώργος, Πειραματικό Ιωαννίνων, Μακαντάνη Μαριάννα, Λευκίμμης,  Β’ Γυμνασίου, Στρατηγός Σπύρος, 7ο Κέρκυρας, Σκορδίλη Ευτυχία, 7ο Κέρκυρας,   Γ’ Γυμνασίου, Γιόκα Μάρτιν, Γυμνάσιο Φαιάκων, Γκούτμα Ευαγγελία, Λύκεια, Βουρλής-Κωλέττης Μιλτιάδης, 2ο ΓΕΛ Κέρκυρας
Οι γονείς των παιδιών περίμεναν με αγωνία την εξέλιξη των αγώνων και τα αποτελέσματα των παιδιών τους έξω από τις αίθουσες των αγώνων παρά τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το Σαββατοκύριακο και πανηγύρισαν μαζί τους στις απονομές των επάθλων.

Συγχαρητήρια, βέβαια αξίζουν και τα παιδιά που συνέρρευσαν από κάθε γωνία της Κέρκυρας για να δώσουν το παρόν αφήνοντας μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον. Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στους γονείς τους που τα συνόδευσαν και ενίσχυσαν και με την συνεισφορά τους τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, όσο και στα σχολεία τους.. Όμως συγχαρητήρια αξίζουν και στους χορηγούς του Πρωταθλήματος, ο οποίοι τη στιγμή που σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση για άλλη μια χρονιά δεν υπήρξε καμία απολύτως ενίσχυση τόσο  από κρατικές όσο και από αυτοδιοικητικές δομές ανέλαβαν να καλύψουν το κόστος των εξόδων του Πρωταθλήματος. Αυτοί ήταν το café «Ακταίον», το φωτοτυπείο «Γαγγάδης», η ποτοποιία «Μαυρομάτης» ο «Πυγμαχικός Α.Ο. Κέρκυρας», το Κρεοπωλείο Αφοί Σκλαβούνου, η εταιρεία «Κρεατεμπορική Κέρκυρας» και το café «Sette Venti».
Τα πλήρη αποτελέσματα βρίσκονται στη σελίδα «ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» στο facebook και στην ιστοσελίδα ChessResults.