Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από την Αναγέννηση έως τον 21ο αιώνα, με τη μπαντίνα της Παλαιάς Φιλαρμονικής

Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας
05 Μαρτίου 2018 / 10:12

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πολύ καλές εντυπώσεις μας άφησε η κυριακάτικη συναυλία που πραγματοποίησε στο Δημοτικό Θέατρο, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη,

η  -πολυμελής και σε μεγάλο βαθμό ανανεωμένη - μπαντίνα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά), τόσο για αυτή καθ’ αυτή την απόδοση του συνόλου, όσο και για τον υψηλό βαθμό δυσκολίας και το εύρος του ρεπερτορίου που μας παρουσίασε. Μέσω αυτού άλλωστε, δόθηκε η δυνατότητα στους νεαρούς μουσικούς που συμμετείχαν στη συναυλία, να γνωρίσουν καλύτερα κάποια σημαντικά δείγματα από όλα σχεδόν τα είδη και τις χρονικές περιόδους της λεγόμενης «κλασικής μουσικής». Και αυτό είναι κάτι παραπάνω από θεμιτό όταν γίνεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Το πρόγραμμα της συναυλίας, λοιπόν, ξεκίνησε με το εμβατήριο Chimes of Liberty, του Edwin Franko Goldman, για να ακολουθήσει η εισαγωγή από την πασίγνωστη όπερα Nabucco του Giuseppe Verdi. Ακολούθως, η μπαντίνα συνόδευσε τους δύο μουσικούς που διακρίθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στον εσωτερικό διαγωνισμό πνευστών οργάνων που πραγματοποιείται στη μνήμη του Σπύρου Μοντσενίγου. Ο λόγος για την Ελευθερία Κακαρούγκα (Β΄ Βραβείο του διαγωνισμού) με το Rondo του Wolfgang Amadeus Mozart για κλαρινέτο και μπάντα και τον Χρήστο Πηλό (Α΄ Βραβείο του διαγωνισμού) στο Μινουέτο από τη σουίτα L’ Arlésienne No.2 του Georges Bizet για φλάουτο και μπάντα. Μεσολάβησε το φινάλε από τη Συμφωνία Νο.9 «Του Νέου Κόσμου» του Antonin Dvořák. Το πρώτο μέρος του προγράμματος ολοκληρώθηκε με το πρώτο (Άρης) από τα επτά μέρη της σουίτας The Planets του Gustav Holst και το The Great Locomotive Chase του Robert W. Smith.
Το δεύτερο μέρος του προγράμματος ξεκίνησε με μα σύντομη αναδρομή στη μουσική της Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Πιο συγκεκριμένα, ακούστηκαν κατά σειρά τα: La Mourisque του Tielman Susato, Toccata (από την όπερα L’ Orfeo) του Claudio Monteverdi και Arioso (από την καντάτα BWV156) του Johann Sebastian Bach. Στη συνέχεια είχαν την τιμητική τους δύο οικογένειες οργάνων: τα κρουστά, με το Μινουέτο του Luigi Boccherini διασκευασμένο για πέντε μελωδικά κρουστά και ορχήστρα ξύλινων πνευστών, καθώς και τα κόρνα με το Χορωδιακό των κυνηγών από την όπερα Der Freischütz του Carl Maria von Weber. Ακολούθησαν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα έργων γραμμένων από Ρώσους συνθέτες στα τέλη του 19ου αιώνα. Επρόκειτο για το Procession of the Sardar, τέταρτο και τελευταίο μέρος της σουίτας Caucasian Sketches No.1 του Mikhail Ippolitov – Ivanov, καθώς και αποσπάσματα από την Ουβερτούρα 1812 του Pyotr Ilyich Tchaikovsky. Το κανονικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τα δύο πρώτα μέρη από την επίσης διάσημη σκηνική καντάτα Carmina Burana του Carl Orff, καθώς και το Μυθόραμα που συνέθεσε ο Σπύρος Προσωπάρης ειδικά για τη μπαντίνα της Παλαιάς Φιλαρμονικής. Η βραδιά ωστόσο έκλεισε σε ρυθμούς περισσότερο χορευτικούς και …τζαζ.
Τη συναυλία προλόγισαν οι νεαρές μουσική της μπαντίνας Φαίδρα Σούκερα, Αναστασία Τάντη, Μαριτίνα Σαγιαδινού και Άννα Κακαλή.