Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένα Μουσείο για τις κακουχίες των Σέρβων στρατιωτών και αμάχων

18 Απριλίου 2016 / 19:38

ΚΕΡΚΥΡΑ- Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την έλευση των Σέρβων στην Κέρκυρα, μια νέα μόνιμη έκθεση εγκαινιάστηκε στο Ιστορικό Μουσείο Σερβίας.

Η έκθεση «Οι Σέρβοι στην Κέρκυρα 1916- 1918» αποτελεί ένα μνημείο για τα θύματα των Σέρβων, αλλά και μια ανάμνηση για τη βοήθεια που τους προσέφερε η Κέρκυρα. Μετά την επίθεση από την Γερμανία, την Αυστροουγγαρία και τη Βουλγαρία, ο σερβικός στρατός αποφάσισε να υποχωρήσει, προκειμένου να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να επιστρέψει στη μάχη δριμύτερος. Στην Κέρκυρα ο στρατός αλλά και οι πρόσφυγες που προτίμησαν να τον ακολουθήσουν, παρά να μείνουν στα σπίτια τους, βρήκαν καταφύγιο και έναν τόπο όπου θα μπορούσαν να περιθάλψουν τους τραυματίες τους και να τιμήσουν τους νεκρούς τους. Όπως ανέφερε η Διευθύντρια του Ιστορικού Μουσείου Σερβίας Δρ Ντούσιτσα Μπόγιτς, όταν ξεκίνησε η οπισθοχώρηση του σερβικού στρατού προς την Αλβανία, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, έγραφαν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες: «Κανείς δεν μπορεί να χαθεί προς την κατεύθυνση της οπισθοχώρησης του σερβικού στρατού μέσω των αλβανικών βουνών, απλώς πρέπει να ακολουθήσει τους τάφους και αργότερα τις παγωμένες σορούς των στρατιωτών και των αμάχων».
Στην έκθεση έχουν χρησιμοποιηθεί διαδραστικά μέσα, προκειμένου να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Περιλαμβάνεται πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από την γεμάτη κακουχίες πορεία των Σέρβων προς την Κέρκυρα και τη ζωή τους στο νησί, καθώς επίσης στολές, εξοπλισμοί, εκκλησιαστικά άμφια και διάφορα άλλα αντικείμενα, το καθένα από τα οποία συνοδεύεται από μια μική περιγραφή.
Η έκθεση υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Πληροφοριών της Δημοκρατίας της Σερβίας, με τη στήριξη θεσμικών φορέων της Κέρκυρας.