Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα Γιάννενα κόβουν το κάπνισμα δημοσίως

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
07 Μαρτίου 2018 / 12:56

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Κόβει το κάπνισμα και η πόλη των Ιωαννίνων, με τους ιδιοκτήτες καφέ-μπαρ, εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων να στηρίζουν πλέον συλλογικά την εφαρμογή του νόμου, μετά την απόφαση που έλαβε το Σωματείο τους στη γενική συνέλευση της Δευτέρας.

Η εφαρμογή του νόμου, όσο αυτονόητη και αν ακούγεται, δημιουργεί προβλήματα στον κλάδο αφενός γιατί οδηγεί, τουλάχιστον όπως έχει δείξει η ιστορία, σε πτώση της κίνησης στα καταστήματα, αφετέρου σε φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και ακριβώς αυτά σκοπεύει να αντιμετωπίσει η καθολική τήρηση του νόμου.
«Αν ο νόμος εφαρμοστεί καθολικά, θεωρώ ότι και η πτώση στα καταστήματα θα είναι μικρότερη και δε θα υπάρχει ο αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα στα καταστήματα που δεν τηρούν το νόμο και σε εκείνα που τον τηρούν. Θα είναι ευχής έργο να τηρηθεί από όλους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Χρήστος Τάτσης, στον Η.Α.
Στην εφαρμογή του νόμου υπάρχουν αντιδράσεις και από τους πολίτες, φαινόμενο με το οποίο καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι οι καταστηματάρχες, ωστόσο, πλέον όλο και περισσότερο είναι οι ενημερωμένοι πελάτες.
Το Σωματείο πρόκειται να έλθει σε επαφή με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του μέτρου, αφού και αυτοί παίζουν σημαντικό ρόλο.«Το αρνητικό είναι ότι επειδή το προσωπικό των ελεγκτικών μηχανισμών είναι λίγο, είναι δύσκολο να πάνε παντού. Ακόμη και από αυτό το γεγονός δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, όταν δε σέβονται όλοι τον νόμο», σημείωσε ο κ. Τάτσης.
Αναφερόμενος και στην πρόταση που υπήρξε από μέλη, ώστε το Σωματείο να καταγγέλλει καταστήματα που δεν εφαρμόζουν τον νόμο, ο κ. Τάτσης τόνισε ότι το Σωματείο δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο της αστυνόμευσης. «Ωστόσο, σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούμε να επικοινωνούμε με τα μέλη μας τόσο για να προστατεύσουμε τους ίδιους όσο και να προστατεύσουμε τον ανταγωνισμό», σημείωσε.
 
ΖΗΤΟΥΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Παρά την πρόθεση και την απόφαση για εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, πανελλαδικά οι ιδιοκτήτες καφετεριών και μπαρ ζητούν να υπάρξουν τροποποιήσεις και βελτιώσεις στον αντικαπνιστικό νόμο, σύμφωνα και με όσα ισχύουν σε πολλές ευρωπαϊκές και μη χώρες.
Οι ιδιοκτήτες ζητούν να υπάρξουν τροποποιήσεις προς την κατεύθυνση επιλογής των καταστημάτων να απευθύνονται σε καπνιστές ή μη, και έκδοση της αντίστοιχης άδειας. 
«Θα εκδίδονται άδειες διαφορετικές ανάλογα με την επιλογή του ιδιοκτήτη. Φυσικά δεν μπορεί να αφορά το σύνολο των καταστημάτων. Για τα εστιατόρια, για παράδειγμα, θα υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί», σημείωσε ο κ. Τάτσης, προσθέτοντας πως προς αυτή την κατεύθυνση θα αναληφθούν πρωτοβουλίες πανελλαδικά.
Στη γενική συνέλευση που συνδυάστηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Σωματείου, παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι του δήμου Ιωαννιτών Ελένη Βασιλείου και Δημήτρης Κατηρτσίδης, οι οποίοι συζήτησαν με τους καταστηματάρχες ζητήματα αρμοδιοτήτων τους, με στόχο να υπάρχει μια καλύτερη συνεργασία, σε επίπεδο διαχείρισης κοινόχρηστων χώρων και πρασίνου, αλλά και στο επίπεδο της καθαριότητας.