Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα Γιάννενα βρισκόταν το «κέντρο επιχειρήσεων» των δύο ακροδεξιών ομάδων

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
08 Μαρτίου 2018 / 12:26

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Ο 35χρονος βενζινοπώλης, που συνελήφθη στα Γιάννενα, όπου ζει και εργάζεται, εμφανίζεται να έχει κομβικό ρόλο στη δράση της Combat 18 Hellas, με την απόσταση από την Αθήνα να μην αποτελεί εμπόδιο στο να συντονίζει τη δράση της ακροδεξιάς οργάνωσης, καθώς τα μέλη του επιχειρησιακού βραχίονα φρόντιζαν να ακολουθούν κατά γράμμα τις εντολές του.

Τα μέλη της ναζιστικής οργάνωσης απέφευγαν τις τηλεφωνικές επαφές και οι επικοινωνίες τους γινόταν με e-mail.
Ο αρχηγικός ρόλος στον 35χρονο αποδίδεται με βάση το ότι, κατά την έρευνα, διαπιστώθηκε πως πρόκειται για τον συντάκτη των περισσότερων κειμένων ανάληψης ευθύνης που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο μετά τις επιθέσεις. Σε ένα απ’ αυτά (δημοσιεύθηκε την 25η Ιανουαρίου 2017 μετά εμπρηστική επίθεση σε στέκι αναρχικών) έγραφε: «Επισκεφθήκαμε την πρεζοφωλιά, που ονομάζεται κατάληψη “Στρούγκα” στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η κατάληψη λειτουργεί από το 2009, όταν κάποια αλητοπρεζόνια κατέλαβαν κτίριο που ανήκει στον Δήμο».
Επίσης, φέρεται να ανέβαζε βίντεο από τις επιθέσεις με την ανάληψη ευθύνης της οργάνωσης και στην κατοχή του, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, βρέθηκε πλούσιο ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο έχει μεταφερθεί στα εργαστήρια της Αστυνομίας για ψηφιακή ανάλυση και ίσως προκύψουν στοιχεία για νέα μέλη της οργάνωσης αλλά και παρακλάδια της. Μία ακόμη πληροφορία θέλει στα Γιάννενα να κατοικεί κι άλλο ένα μέλος της οργάνωσης.
 
ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Από τις μολότοφ και τους εμπρηστικούς μηχανισμούς, σε επικίνδυνες βομβιστικές επιθέσεις με νιτρική αμμωνία και πετρέλαιο, αναβαθμίζοντας τη δράση τους, εκτιμούν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ότι θα προχωρούσαν τα μέλη των νεοναζιστικών μορφωμάτων «Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές» και «Combat 18 Hellas».
Το συμπέρασμα συνάγεται από το ότι εντόπισαν σε κατ’ οίκον έρευνα στο Μενίδι περισσότερα από 50 κιλά νιτρικής αμμωνίας, χωρίς ο κάτοχος να έχει… γεωργικές εκτάσεις, για τις οποίες χρειαζόταν λίπασμα, και εκτιμούν πως οι δράστες θα κλιμάκωναν τις επιθέσεις τους με ακαθόριστο και ενδεχομένως αιματηρό αποτέλεσμα. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν μπορούν να αποκλείσουν την περίπτωση τοποθέτησης βομβών σε αντιεξουσιαστικά στέκια, κοινωνικούς χώρους και κτίρια που βρίσκονται υπό κατάληψη, και διαμένουν μετανάστες και πρόσφυγες.
 
ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Κατηγορίες για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, που, σύμφωνα με την ποινική δίωξη, διαπράχθηκαν στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης, απήγγειλε η εισαγγελέας για την υπόθεση των έντεκα συλληφθέντων ως μελών ακροδεξιάς οργάνωσης.
Οι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος, οδηγήθηκαν χθες ενώπιον της εισαγγελέως Ποινικής Δίωξης, κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.
Σε βάρος των επτά από αυτούς ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργήματα που, κατά περίπτωση, αφορούν διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων, εμπρησμό, έκρηξη και διακεκριμένη κατοχή εκρηκτικών. Για τους υπόλοιπους τέσσερις προσαχθέντες η δίωξη αφορά πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες, όπως οπλοκατοχή κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον της εισαγγελικής λειτουργού οι κατηγορούμενοι αρνούνται όσα τους αποδίδονται. Η δικογραφία για την υπόθεση διαβιβάστηκε σε τακτικό ανακριτή από τον οποίο οι κατηγορούμενοι αναμένεται να λάβουν προθεσμία για τις απολογίες τους τις αμέσως επόμενες ημέρες.