Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τρίτη μονάδα αφαλάτωσης στους Παξούς

Παξοί
19 Απριλίου 2016 / 15:30

ΓΑΪΟΣ. Σε πλήρη λειτουργία έχει τεθεί από 15 Απριλίου η τρίτη μονάδα αφαλάτωσης των Παξών, μετά από δοκιμαστικούς κύκλους λειτουργίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Παξών, χρειάστηκε αρκετή γραφειοκρατική προεργασία και λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες – έλλειψη βροχόπτωσης σε βαθμό ξηρασίας- πραγματοποιήθηκε έγκαιρα η διεξαγωγή διαγωνισμού 6μηνης ενοικίασης της μονάδας, ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου.
Η μονάδα λειτουργεί  σε πλήρη δυναμικότητα, παράγοντας  17 μ.3/ ώρα, δηλαδή περισσότερα από 400  μ.3 / ημέρα.
Ταυτόχρονα  έχουν αρχίσει οι εργασίες για  το νέο έργο ύδρευσης από την εταιρεία ¨ΔΙΟΚΛΟΣ¨ που αφορά στην εγκατάσταση νέας μονάδας αφαλάτωσης που θα τοποθετηθεί  στη τοποθεσία  ¨Κακή Λαγκάδα¨ και θα έχει δυναμικότητα 900 μ.3/ ημέρα ή 328.000 μ.3 / χρόνο, ενώ το έργο συμπεριλαμβάνει φράγματα και ενισχύσεις, επεκτάσεις του υπάρχων  υδραγωγείου - δικτύου .  
Σημειωτέον ότι κάθε μήνα διεξάγονται χημικές  αναλύσεις που δείχνουν  ότι το αφαλατωμένο νερό με το οποίο υδρεύεται το νησί, έχει  χαμηλότερες τιμές από αυτές που προβλέπονται στις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει η Κοινή Υπουργική Απόφαση περί «Ποιότητας Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης» (ΦΕΚ 892/Β’/2001).
Ο Δήμος Παξών προτρέπει τους καταναλωτές «Επειδή το νερό είναι ΖΩΗ καλό θα ήταν να γίνεται ορθολογική χρήση, γιατί οι κλιματολογικές συνθήκες  δεν είναι σύμμαχος μας» .