Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας στον Σταύρο Κοντονή

Υπουργείο Δικαιοσύνης
14 Μαρτίου 2018 / 12:58

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Γιώργου Καλούδη στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τα προβλήματα απονομής Δικαιοσύνης στην Κέρκυρα

ΑΘΗΝΑ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, στη σημερινή του επίσκεψη, συζητήθηκαν με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή τα παρακάτω θέματα με τα εξής αποτελέσματα-απαντήσεις:

Για τη δημοπράτηση της επέκτασης των δύο ακροατηρίων, ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την αποπεράτωση μέχρι την 1η Σεπτέμβρη 2018 και εγκαίνια παρουσία του, όπου θα του απονεμηθεί και ο τίτλος του επίτιμου μέλους του ΔΣΚ.
Για το σοβαρό θέμα των ελλείψεων γραμματέων-δικαστικών υπαλλήλων στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και στο Πολιτικό Πρωτοδικείο Κέρκυρας, ο Υπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ και του ζήτησε να επισπεύσει τον διορισμό.
Για το θέμα των οδοιπορικών της Γραμματέως του Μεταβατικού Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων-Κέρκυρας, ο κ. Κοντονής απάντησε ότι από 1ης Σεπτέμβρη 2018 δεν θα τίθεται τέτοιο θέμα διότι τα Μεταβατικά Δικαστήρια, με επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, θα συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη.


Για το θέμα της κατάργησης της πληρωμής χαρτοσήμου 3,6% επί του ποσού της συμφωνημένης διατροφής για τα συναινετικά διαζύγια σε Συμ/φο, με βάση ΠΟΛ του 1998, ο Υπουργός είπε ότι δεν είχε ενημέρωση και θα το επιλύσει.

Για την πέμπτη οργανική θέση Εφέτη στο Εφετείο Κέρκυρας, ο Υπουργός το βλέπει θετικά. Αντιθέτως, το θέμα της τέταρτης θέσης Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, το βλέπει αρνητικά, με συγκεκριμμένη αιτιολογία. Υπο εξέταση είναι το ζήτημα του αιτήματος της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Κέρκυρας να αυξηθούν κατά τρεις οι οργανικές θέσεις στο ένα-ενιαίο πλέον Ειρηνοδικείο Κέρκυρας:

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης βλέπει θετικά και δεσμεύτηκε ότι θα το εισηγηθεί στη κυβέρνηση το αίτημα που έθεσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας να επαναφερθεί με νομοθετική τροποποίηση το κριτήριο της νησιωτικότητας – εντοπιότητας στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, με το οποίο οι μόνιμοι κάτοικοι ενός Νησιού-υποψήφιοι για μία θέση στο Δημόσιο όταν ζητούν τον διορισμό τους στο νησί της μόνιμης κατοικίας τους θα λαμβάνουν επί πλέον 50% μόρια. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί το φαινόμενο, μόλις διορίζονται υπάλληλοι από άλλα μέρη να επιδιώκουν αμέσως μετάθεση, να βάζουν βουλευτές και υπουργούς ως πολιτικά μέσα, με αποτέλεσμα να παραλύουν οι Γραμματείες και οι Υπηρεσίες. 

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, δήλωσε ότι θα παρακολουθεί στενά όλα τα θέματα που αναφέρθηκαν.