Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απολογισμός Πεπραγμένων από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
18 Μαρτίου 2018 / 10:49

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της έκανε σήμερα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Παρκ
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί.

Κέρκυρα  

Αποκατάσταση Παρακτίου Τείχους Ν.Α.Ο.Κ  και στηθαίων παραλιακής Γαρίτσας.
Ένα μεγάλο μέρος των έργων εκτελέσθηκαν μέσα στο 2017 παρόλο την καθυστέρηση, περίπου 4 μηνών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γαρίτσα και ελπίζουμε το έργο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2018. Επίσης ολοκληρώθηκε η μελέτη για το υπόλοιπο μέρος της παραλιακής της Γαρίτσας (από του Δεσύλλα μέχρι τον Ανεμόμυλο) από τον Ο.Λ.Κ.Ε., έχει δοθεί στην αρχαιολογική υπηρεσία για τη σχετική έγκριση.

Ολοκλήρωση της Ε.Ο. Παλαιοκαστρίτσας από περιοχή Σολάρι-Πλατυτέρα.
Ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες για την τοποθέτηση αναδόχου για την εκτέλεση του έργου της Εθνικής Οδού Κέρκυρας -Παλαιοκαστρίτσας από περιοχή Σολάρι -Πλατυτέρα. Μέσα στο 2017 λύθηκε το πρόβλημα των απαλλοτριώσεων που καθυστερούσε την εκτέλεση του έργου για πέντε έτη, προκηρύχθηκε το έργο, επιλέχθηκε ο ανάδοχος και υπεγράφη η σύμβαση εκτέλεσης του έργου.

Ενεργειακή Αναβάθμιση του κτηρίου των Παλαιών Δικαστηρίων της Π.Ι.Ν. στην Κέρκυρα.
Ολοκληρώθηκε η παραχώρηση χρήσης στην ΠΙΝ του χώρου των παλιών δικαστηρίων από την Κυβέρνηση χωρίς οικονομικό αντίτιμο και χωρίς χρονικό περιορισμό της χρήσης. Επίσης πραγματοποιήθηκε εντός προθεσμιών η ηλεκτρολογική εγκατάσταση (συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Ελλάδα-Αλβανία).

Βίλα Ρόσα
Μέσα στο 2017 παραχωρήθηκε στην ΠΙΝ από την Κυβέρνηση η χρήση επ' αόριστον του χώρου για ενέργειες πολιτισμού. Επίσης ολοκληρώθηκε η  πρώτη φάση του διαγωνισμού (πληρωμή των τριών επικρατέστερων ) και καθορίστηκε ο ανάδοχος για την υλοποίηση της μελέτης αποκατάστασης, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας
Με πρωτοβουλία της ΠΙΝ, αναλαμβάνοντας το συντονισμό ανάμεσα στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας , το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και Υπουργείο Παιδείας, ιδρύθηκε μέσα στο 2017 σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης χρηματοδότησε το έργο, το Υπουργείο Παιδείας στελέχωσε τη δομή και η ΠΙΝ ανέλαβε την τεχνική επίβλεψη- εκτέλεση του έργου. Το σχολείο λειτουργεί από 9 Ιανουαρίου 2018, πλήρως εξοπλισμένο (πίνακες, θρανία, θέρμανση, υπολογιστές, εκτυπωτές κ.ά.).

Λευκάδα

Ολοκλήρωση του έργου της διάνοιξης –διαπλάτυνσης του Διαύλου της Λευκάδας, Π/Υ 22.300.00 ευρώ.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα για την περιοχή της Λευκάδας, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της αλιείας. Η Διαπλάτυνση και εκβάθυνση του διαύλου της Λευκάδας σε συνολικό μήκος  (άξονα) 4.962  km περίπου η διαμόρφωση των πλευρικών τμημάτων του με πρανή λιθορριπής και συρματοκιβώτια αλλά και η εξόρυξη της άμμου από την αμμόγλωσσα κατατάσσουν το έργο ανάμεσα στα μεγάλα έργα που γίνονται στην Ελλάδα. Το έργο σήμερα είναι ολοκληρωμένο και λειτουργικό δίνοντας την δυνατότητα στην διέλευση μεγαλύτερων σκαφών ,αλλά και στην ασφαλή πλεύση τους κατά τις νυχτερινές ώρες.

Κεφαλονιά

Ολοκληρώθηκε και παραλήφθηκε το έργο του «Χάρακα» στην  Κεφαλονιά , Π/Υ: 6.980.000€.
Χρειάστηκαν 19 χρόνια μέχρι την ολοκλήρωσή του. Η γέφυρα του Χάρακα μήκους 80 μέτρων - αποτελεί ένα σύγχρονο θαύμα της μηχανικής, πρωτοποριακό έργο στο είδος του, αφού συνδέει τις αντίπερα όχθες ενός μεγάλου ενεργού σεισμικού ρήγματος.
Η κατασκευαστική ολοκλήρωση της γέφυρας και η απόδοση στην κυκλοφορία του κύριου οδικού άξονα που συνδέει το Αργοστόλι με το Φισκάρδο είναι ένα σημαντικό γεγονός για την οδική ασφάλεια (καθώς αποκαταστάθηκε τμήμα της οδού, το οποίο είχε υποχωρήσει στην περιοχή του ενεργού ρήγματος, αφήνοντας μια λωρίδα κυκλοφορίας) αλλά και την τοπική οικονομία.

Ενεργειακό Αποτύπωμα Ιονίων Νήσων

Συνεχίζει να υλοποιείται το Πρόγραμμα Ενεργειακό Αποτύπωμα Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με το Τμήμα Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Επόμενος στόχος του έργου είναι η εκπόνηση μελετών που αφορούν στα εξής έργα:
α) Διερεύνηση δυνατότητας Συμβάσεων Net Metering (αυτοπαραγωγής ενέργειας με εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού) στον τομέα της ενεργειακής κατανάλωσης του συνόλου των κτιρίων και εγκαταστάσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τον Διαχειριστή του Δικτύου ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, μέσω της Εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό τον συμψηφισμό της παραγόμενης ενέργειας με την καταναλισκόμενη β) Αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης -αναγκών συντήρησης και λειτουργίας του Ηλεκτροφωτισμού (Εθνικό –Επαρχιακό Δίκτυο) αρμοδιότητας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.