Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το λάδι από ελιά Καλαμών σύντομα στα... φαρμακεία

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
19 Μαρτίου 2018 / 09:35

ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Η ποικιλία Καλαμών (χονδρολιά), όταν ελαιοποιείται, βγάζει την περισσότερη ελαιοκανθάλη από κάθε άλλη ποικιλία στον κόσμο. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Μαγιάτη, αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα -μέχρι στιγμής- του προγράμματος Aristoil, το οποίο υλοποιείται και στην περιοχή μας.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με κλινική έρευνα πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που έχει δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν το πλούσιο σε ελαιοκανθάλη ελαιόλαδο  μπορεί να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Ο κ. Μαγιάτης αναφέρθηκε στα σκευάσματα που κυκλοφορούν στα φαρμακεία τα τελευταία χρόνια ως συμπληρώματα διατροφής, μίλησε για τη διαφορετικότητα των απόψεων σχετικά με το αν το ελαιόλαδο είναι “τρόφιμο, φάρμακο ή κάτι άλλο” και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως σύντομα το προϊόν θα μπει και στον χώρο του φαρμάκου. Τόνισε μάλιστα πως το 2012, από τη Μεσσήνη, στο 1ο Ιατρικό Συνέδριο είχε πει πως σύντομα θα μπει στον χώρο του φαρμακείου, και ήδη κυκλοφορεί σε ελληνικά φαρμακεία το 1ο ελαιόλαδο με γνωστοποίηση στον ΕΟΦ.
Ο κ. Μαγιάτης μίλησε με θέμα τα νεότερα κλινικά και πειραματικά δεδομένα για τον ευεργετικό ρόλο του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου στην υγεία, στο πλαίσιο του συνεδρίου του 4ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς που πραγματοποιήθηκε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Ο καθηγητής αναφέρθηκε ακόμα στις σημαντικές ιδιότητες της κορωνέικης και της αθηνολιάς, ενώ υπογράμμισε πως το 72% των δειγμάτων ελληνικών ελαιολάδων μπορούν να έχουν ισχυρισμό υγείας. Η υψηλότερη περιεκτικότητα μάλιστα σε ελαιοκανθάλη -το κύριο προνόμιο των ελληνικών ποικιλιών όπως είπε- παρατηρείται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε ακόμα αναφορά στη σημαντική παραγωγή, της τάξης των 65.000 τόνων ελαιολάδου, στη Μεσσηνία - με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο να στέκεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, καθώς ένας μικρός τόπος, όπως η περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται, παράγει 30.000 τόνους ελαιολάδου.
Ο κ. Παρασκευόπουλος με άλλη εισήγησή του αναφέρθηκε στην xyllela και στον κίνδυνο εισόδου της στη χώρα μας. Δήλωσε προβληματισμένος και τόνισε την ανάγκη όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, παρά τους εντατικούς ελέγχους από το υπουργείο και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, με ένταση στα σημεία εισόδου των ανθαγορών.
Από τη μεριά του ο διευθυντής ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και στις εξελίξεις σχετικά με το brand Καλαμάτα, με συνέπειες στην αγορά για το μεσσηνιακό προϊόν, καθώς πλέον η χρήση του ονόματος μπορεί να είναι ευρεία.
Κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμό ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο πρέσβης Χρίστος Παναγόπουλος και η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, ενώ πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για κάθε τομέα της ελαιοκομίας.