Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις, ζητά η ΔΑΣ Κέρκυρας (video)

ΔΑΣ
19 Μαρτίου 2018 / 11:13

Καλεί όλους τους συνταξιούχους να ψηφίσουν στις εκλογές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (Π.Ο.Π.Σ.) που θα γίνουν την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 στο Δημοτικό Θέατρο.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η κυβέρνηση άμεσα με πολιτική απόφαση να αποδώσει στους συνταξιούχους τα ποσά των αυθαίρετων παρακρατήσεων χωρίς δικαστήρια όπως έγινε με τις επιστροφές για την Υγεία στις κύριες συντάξεις, ζητά η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (Δ.Α.Σ.) Κέρκυρας.
Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου , μίλησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η Σοφία Χαραλάμπους και ο Αλέκος Καλησπεράτης.

Η ανακοίνωση της ΔΑΣ

Είναι γνωστό πως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή με μια σειρά αντιασφαλιστικούς νόμους  σφαγίασαν τις συντάξεις, τα κοινωνικά μας δικαιώματα, αφαίρεσαν το ΕΚΑΣ. Τώρα έρχονται να εφαρμόσουν τις μειώσεις της προσωπικής διαφοράς, την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων και με το νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) δίνεται η χαριστική βολή. Οι συνταξιούχοι αντιπαλεύουμε τον νέο σφαγιασμό των συντάξεων με τον επανυπολογισμό που προβλέπει ο νόμος 4387/2016 και την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς». Κύριος και βασικός μας στόχος: να μην εφαρμοστεί ο νόμος αυτός, που με την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς, την αφαίρεση των οικογενειακών επιδομάτων και σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου, θα καταστήσει τις συντάξεις μας προνοιακά βοηθήματα.Με τους πιο μέτριους υπολογισμούς  θα  αφαιρεθούν απο τους συνταξιούχους  3-4 συντάξεις επιπλέον.

Δεν αντιμετωπίζουμε ως «περασμένα ξεχασμένα» όσα αφαίρεσαν οι  κυβερνήσεις από τις συντάξεις, τα δώρα, την Υγεία, και διεκδικούμε την ανάκτηση των μεγάλων απωλειών μας. Δεν μας χάρισαν τίποτε. Οι συντάξεις μας, η Υγεία, τα πάντα, είναι πληρωμένα με το αίμα και την δουλειά μας. Δεν τα χρωστάμε σε καμιά κυβέρνηση, σε κανέναν τραπεζίτη, σε κανένα δανειστή.  Διεκδικούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε ποτέ στη συνείδησή μας ό,τι μας έχει αφαιρεθεί .Εκφράζουν την αντίθεσή τους στον επανυπολογισμό των συντάξεων, στις περικοπές της «προσωπικής διαφοράς» και των οικογενειακών επιδομάτων, στην αύξηση της φορολογίας. Διεκδικούμε  την κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών - αντιασφαλιστικών νόμων.Οι συνταξιούχοι δε δέχονται να πληρώσουν την «ανάπτυξη» και την «έξοδο από τα μνημόνια» που διαφημίζει η κυβέρνηση με την λεηλασία των συντάξεων τους. Στο δρόμο του αγώνα  θα συνεχίσουμε  να διεκδικούμε  ό,τι μας έχει αφαιρεθεί.

Εκφράζουμε  την αντίθεση μας  στην παραπληροφόρηση και τον αποπροσανατολισμό στον οποίο επιδίδονται μερίδα των ΜΜΕ, «ειδικοί» και νομικοί, προσπαθώντας να πείσουν τους συνταξιούχους ότι θα λύσουν όλες τους τις διαφορές και θα πάρουν πίσω χρήματα από αυθαίρετες περικοπές, αν πάνε και κάνουν μια αίτηση στα ασφαλιστικά τους ταμεία.Τα πράγματα, όμως , είναι εντελώς διαφορετικά. Οι αιτήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αξία μόνο για τη μη παραγραφή του δικαιώματος για διεκδίκηση που ισχύει για πέντε χρόνια και όχι άμεσα. Ο χρόνος έναρξης για την παραγραφή ισχύει από την πρώτη του επόμενου έτος που ψηφίστηκε ο νόμος. Δηλαδή από την 1/1/2017. Για να πάρει κάποιος πίσω χρήματα, δε φτάνει η αίτηση, αλλά θα πρέπει να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι βγει θετική η απόφαση,αυτή θα βγει μετά από 7—10 χρόνια και  δεν είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοστεί από την κυβέρνηση, όπως και άλλες δικαστικές αποφάσεις. Ζητούμε  η κυβέρνηση άμεσα με πολιτική απόφαση να αναγνωρίσει το λάθος της και να αποδώσει στους δικαιούχους τα ποσά των αυθαίρετων παρακρατήσεων που προκύπτουν από τις διαφορές παρακράτησεις χωρίς δικαστήρια,αιτήσεις και προαπαιτούμενα, όπως έγινε με τις επιστροφές για την Υγεία στις κύριες συντάξεις.

Είναι γνωστό πως τόσο στην ΠΟΠΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων) όσο και στο σωματείο των Πολιτικών Συνταξιούχων Κέρκυρας την πλειοψηφία την κατέχουν δυνάμεις που πολιτικά πρόσκεινται σε κόμματα που ψήφισαν όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους και τα μνημόνια που οδήγησαν στο σφαγιασμό των συντάξεων μας. Είναι φανερό πως οι άνθρωποι αυτοί,όσο  κι αν με τα λόγια προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αγωνιστούν ενάντια στους αντιασφαλιστικούς νόμους που τα κόμματα τους ψήφισαν! 
Είναι ακόμη φανερό πως για τους σκληρούς αγώνες που έχουμε μπροστά μας, για την ανατροπή των αντιλαϊκων πολιτικών που μετατρέπουν τις συντάξεις μας σε προνοιακά επιδόματα, χρειάζεται ανατροπή των συσχετισμών και στο Δ.Σ της ΠΟΠΣ αλλά και στο σωματείο των Πολιτικών Συνταξιούχων Κέρκυρας.
Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε όλους τους συνταξιούχους του δημοσίου  να πάρουν μέρος. Οι εκλογές για το νέο Δ.Σ του σωματείου και για αντιπροσώπους στην ΠΟΠΣ θα γίνουν την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 στο Δημοτικό Θέατρο. Εγγραφές νέων μελών θα γίνονται μέχρι και την ημέρα των εκλογών.
Οι συνταξιούχοι με τη μαζική μας  συμμετοχή στους αγώνες διεκδικούμε τα αναφαίρετα δικαιώματα μας.