Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

20η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας – εκδηλώσεις από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο

Οδοντιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας
19 Μαρτίου 2018 / 14:34
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στις οργανωμένες με θεσμική συνέχεια χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ορισθείσα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

- 20η Μαρτίου - υπενθυμίζει στους κοινωνικούς εταίρους (Υπουργεία Υγείας, οδοντιατρική κοινότητα, κοινωνίες ) την αξία της αδιάλειπτης εφαρμογής  προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της Στοματικής Υγείας.
Παρά την υποχώρηση του κοινωνικού κράτους στο δυτικό κόσμο την τελευταία τριακονταετία, πολλά έχουν επιτευχθεί  στην αντιμετώπιση των νοσημάτων του στοματογναθικού συστήματος.
Η οδοντιατρική ως επιστήμη υγείας κατέκτησε τεχνικές και εφάρμοσε τεχνολογίες αιχμής για αποτελεσματικές οδοντοθεραπευτικές πράξεις, και στη χώρα μας βεβαίως. Στην Ελλάδα όμως της δεκαετούς λιτότητας, των μνημονίων και της διαρκούς "επιτροπείας", η οπισθοχώρηση είναι τραγικά αδιανόητη για μια ευρωπαϊκή χώρα και πλήττει τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα της κοινωνίας μας, που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το κόστος  της οδοντιατρικής θεραπείας.                                                                                                   Από της ενάρξεως λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  (1-1-2012) η οδοντιατρική περίθαλψη απουσιάζει από τις παροχές υγείας του Οργανισμού.
Το ασφαλιστικό σύστημα δεν καλύπτει ουδεμία δαπάνη των ασφαλισμένων του για υπηρεσίες στοματικής υγείας. Οι  600 περ. οδοντίατροι μέλη μας, εργαζόμενοι στο Ε.Σ.Υ. - και λόγω του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου- προφανέστατα αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού  της χώρας, για τις οποίες χρειάζονται 8.000 οδοντιατρεία με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Κάθε Ελληνίδα και Έλληνας είναι πλήρως αποκλεισμένοι από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Στοματικής Υγείας.
Η πλήρης απουσία οργανωμένων και κεντρικά συντονισμένων προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής στοματικής υγείας  επιδεινώνει την κατάσταση της υγείας του λαού μας, αφού το στόμα μας είναι ο καθρέφτης του σώματος μας και αντικατοπτρίζει τη γενική υγεία και την ευεξία μας. Τα χρόνια αθεράπευτα οδοντικά και στοματογναθικά νοσήματα επηρεάζουν, επιδεινώνουν ή και δημιουργούν νοσηρότητα σε άλλα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.                                                                                                                      Η καθυστερημένη, μεθύστερη αντιμετώπιση των, αυξάνει γεωμετρικά το κόστος της θεραπείας, όταν τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τεχνικές και υλικά όπως π.χ. κεραμικά, στεφάνες, γέφυρες, εμφυτεύματα κ.λπ.
 Παραθέτουμε στη συνέχεια ορισμένα παραδείγματα που συνηγορούν υπέρ της πρόληψης και  προαγωγής της στοματικής υγείας : 
•Διδαχή και εκπαίδευση στην καθημερινή στοματική υγιεινή από την προσχολική ηλικία ή νομοτελειακά αργότερα πολυτερηδονισμός, ουλίτιδα, πιθανόν αργότερα περιοδοντίτιδα ;;
•Θεραπεία ασυμπτωματικής αρχόμενης τερηδόνας, διαγνωσμένη κατά τον τακτικό έλεγχο - καθαρισμό των δοντιών από τον οδοντίατρο, χωρίς ιδιαίτερη καταστροφή των οδοντικών ιστών ή νομοτελειακά αργότερα : οδοντόπονος, υπερεκτεταμένες εμφράξεις, πιθανόν ενδοδοντικές θεραπείες και ανασυστάσεις δοντιών ή και ακόμη για τη διατήρηση του δοντιού στον οδοντικό φραγμό, στεφάνη;;
•Ορθοδοντική θεραπεία στον κατάλληλο χρόνο που θα συστήσει έγκαιρα ο οδοντίατρος και θα θεραπεύσει ο ειδικός ορθοδοντικός ή νομοτελειακά αργότερα τερηδονισμός των " στραβών" δοντιών ή ακόμη χειρότερα μετά από δεκαετίες σε περιπτώσεις σκελετικών ανωμαλιών (δυσαρμονίες στην ανάπτυξη των γνάθων) κατάρρευση των οδοντικών φραγμών, δυσλειτουργίες της κροταφογναθικής διάρθρωσης  κ.λπ.;;
•Φθορίωση δοντιών και προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών στις μασητικές αύλακες στα πίσω δόντια του μικρού μας φίλου ή αντιμετώπιση του "συνδρόμου του πρώτου γομφίου", πολλές φορές με απώλειες δοντιών ακόμη και σε εφηβική ηλικία, οι οποίες χωρίς πρόνοια για αντιμετώπιση, οδηγούν σε συγκλισιακές δυσλειτουργίες μετά από πολλά χρόνια;;
Η απώλεια έστω και ενός δοντιού είναι μια αναπηρία.    
Καταγράψαμε κάποια παραδείγματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα οδοντιατρεία μας και που δυστυχώς οι ανασφάλιστοι ασθενείς μας δυσχεραίνονται να  αντιμετωπίσουν και αυτό επιβαρύνει αμφίδρομα και τον οδοντίατρο ως λειτουργό για το ύψιστο αγαθό της υγείας.
 Με βάση την Διακήρυξη της ΑΛΜΑ ΑΤΑ, οι ανισότητες στην υγεία θεωρούνται κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά απαράδεκτες. Είναι αποδεδειγμένο και μετρήσιμο ότι οι ανισότητες στην παροχή υπηρεσιών Στοματικής Φροντίδας τραγικά μεγεθύνονται σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
Η σημασία λοιπόν της προληπτικής οδοντιατρικής, η αξία προγραμμάτων προαγωγής της στοματικής υγείας, τόσο για το άτομο, την οικογένεια, το κοινωνικό σύνολο όσο και για την Εθνική Οικονομία, είναι πανθομολογούμενο αξίωμα.
Στα πλαίσια λοιπόν της Παγκόσμια Ημέρας Στοματικής Υγείας ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας:
1. Εξέδωσε εκπαιδευτική αφίσα, ευαισθητοποίησης του κοινού στην αξία της πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας.
2. Την Τρίτη 20 Μαρτίου, κλιμάκιο του Διοικητικού μας Συμβουλίου, θα επισκεφθεί το Δημοτικό Σχολείο Γαστουρίου - κατόπιν προσκλήσεως της Διεύθυνσης - όπου θα υπάρξει συνεργασία και προτάσεις προς τον Διευθυντή και τους Δασκάλους του Σχολείου.
3. Με ώρα έναρξης 10.00, Εξειδικευμένοι παιδοδοντίατροι του Συλλόγου μας, χρησιμοποιώντας κατάλληλο εποπτικό υλικό θα εκπαιδεύσουν και θα ενημερώσουν τους μαθητές για την αξία και σημασία της καθημερινής στοματικής υγιεινής.
4. Στις 12.00 θα δοθεί συνέντευξη τύπου με σκοπό την ενημέρωση του Κερκυραϊκού πληθυσμού.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.