Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Πολεοδομία προειδοποιεί: Η Ανουντσιάτα καταρρέει, κίνδυνος διέλευσης!

Ανουντσιάτα
20 Μαρτίου 2018 / 15:26
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Έκθεση επικινδύνου ζητά από τον ιδιοκτήτη να λάβει μέτρα προστασίας για την ασφαλή διέλευση των πεζών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων: «Θέλω να αναφέρω ότι αντιμετωπίζεται το θέμα της φύλαξης αρχαιολογικών χώρων και ειδικότερα του Αγγελόκαστρου στην Κέρκυρα. Στον προγραμματισμό του Υπουργείου έχουν ενταχθεί έργα όπως τα Ενετικά Ναυπηγεία στα Γουβιά της Κέρκυρας ενώ τον Απρίλιο του 2018 θα ξεκινήσουν οι εργασίες στα Ανουντσιάτα της Κέρκυρας. Δεν το είπα καλά; Στην Ανουντσιάτα. Ε, μαθαίνω σιγά-σιγά».
Στο μεταξύ, η Ανουντσιάτα καταρρέει. Ο Δήμος με την Αρχαιολογία τελικά ποτέ δεν συμφώνησαν για τον τρόπο αναστήλωσης του μνημείου και για το ποιος θα το σώσει -εκτός από την φερώνυμη ομάδα εθελοντών του FB, Save Announziata. Ωστόσο, πριν από ένα χρόνο περίπου, σε συνάντηση του Δημάρχου με την Υπ. Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, αποφασίστηκε να γίνει ένα restart: Ο Δήμος να αναλάβει να εκπονήσει μελέτη στατικών και το υπουργείο τα αρχιτεκτονικά, που υπήρξαν άλλωστε και το μήλον της έριδος με αποτέλεσμα η πρώτη εργολαβία να διαλυθεί.
Στον ογκώδη φάκελο του πολύπαθου καμπαναριού έρχεται να προστεθεί άλλο ένα έγγραφο: Ακόμα μια έκθεση επικινδύνου από την αρμόδια διεύθυνση της Πολεοδομίας προς τον ιδιοκτήτη του ακινήτου δηλαδή το Νοσοκομείο Κέρκυρας που κατέχει το 66% της ιδιοκτησίας.
Η  έκθεση επικινδύνου εκδόθηκε από την Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης-Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών με ημερομηνία 26/2/2018 και την έφερε στην επικαιρότητα η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μερόπη Υδραίου με ανακοίνωση στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας.
Κατόπιν αιτήματος συνδημότη, η αρμόδια υπηρεσία της Πολεοδομίας, διαπιστώνοντας τις φθορές της κατασκευής που δύνανται να προκαλέσουν κατάρρευση του καμπαναριού ή τμήματος αυτού, καθιστά τους ιδιοκτήτες  υπεύθυνους για την άρση της  επικινδυνότητας.
Σημειώνεται μάλιστα ότι επειδή το επικίνδυνο κτήριο βρίσκεται εντός της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας που είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, «παρακαλείται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, στην οποία κοινοποιείται η έκθεση επικινδύνου, να εκφράσει της απόψεις της».



«Στο εν λόγω μνημείο κατασκευασμένο από λιθοδομή, είναι εμφανής η φθορά του επιχρίσματος, το οποίο έχει υποστεί εκτεταμένες αποκολλήσεις και φθορές»
Συγκεκριμένα, στην έκθεση γνωστοποιείται ότι υφίσταται κίνδυνος ατυχήματος διερχομένων και πρόκληση ζημιών σε γειτονικές ιδιοκτησίες. Παράλληλα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας για την ασφαλή διέλευση των πεζών αλλά και των εργαζομένων στα μαγαζιά που βρίσκονται στο ισόγειο και πλησίον του κτηρίου.
Επίσης ορίζεται ότι οι απαιτούμενες εργασίες για την άρση της επικινδυνότητας  πρέπει να εκτελεσθούν από τους ιδιοκτήτες του κτηρίου και να γίνουν κατόπιν των σχετικών μελετών και εγκρίσεων. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να εκτελέσει εμπρόθεσμα τις εργασίες, άλλως διώκεται ποινικά, όπως ορίζει ο νόμος!
«Στην περίπτωση που δεν εκτελεσθούν εμπρόθεσμα οι εργασίες από τον ιδιοκτήτη, ο κίνδυνος θα αρθεί από τον Δήμο, είτε με εκκένωση και αχρηστία, ή εάν αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν, με κατεδάφιση στην ίδια την οικία ή στις όμορες, ή στο περιεχόμενό τους και υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης του επικινδύνου. Στην περίπτωση αυτή οι δαπάνες για την άρση του κινδύνου θα εισπραχθούν  από τον υπόχρεο».

 

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.