Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διάλεξη από την Αστρονομική Εταιρεία στο Δημοτικό Θέατρο

Αστρονομική Εταιρία
21 Μαρτίου 2018 / 09:37
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Αστρονομική Εταιρεία διοργανώνει διάλεξη με θέμα: «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΗ». Ομιλητής ο Σπύρος Γεωργαράς, φυσικός MSc. Η διάλεξη θα δοθεί την Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018στις 20:30 στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου

με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 6978831840 κ. Σωκράτη Λινάρδο και 6944366010 κ. Κώστα Παπαδάτο.

Σύγχρονη επιστήμη και μοντέρνα τέχνη

Η τέχνη και η επιστήμη γενικά θεωρούνται τα υψηλότερα πνευματικά επιτεύγματα του ανθρώπου. Δεν υπάρχει όμως ζευγάρι ανθρώπινων πολιτισμικών δραστηριοτήτων που να αποκλίνει περισσότερο από όσο η τέχνη και η επιστήμη και ειδικότερα η θετική επιστήμη.
Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί εικόνες και αλληγορίες. Ο θετικός επιστήμονας χρησιμοποιεί αριθμούς και εξισώσεις. Η τέχνη κατοικεί σε ένα φανταστικό χώρο αισθητικών και ποιοτικών εννοιών. η θετική επιστήμη  υπάρχει σε έναν κόσμο με ξεκάθαρες μαθηματικές σχέσεις μεταξύ ποσοτικοποιήσιμων εννοιών και ιδιοτήτων.
Η τέχνη δημιουργεί ψευδαισθήσεις για να προκαλέσει συγκίνηση αναφερόμενη στο συναίσθημα, ενώ η θετική επιστήμη είναι μια ακριβής επιστήμη που αναφέρεται στη λογική. Η τέχνη εγείρει το ερώτημα «γιατί;», η επιστήμη εξετάζει το ερώτημα «πως;»
Ωστόσο, παρά τις μεγάλες διαφορές τους, υπάρχει ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό που συνδέει σταθερά αυτούς τους τομείς.
Η επαναστατική τέχνη και οραματική επιστήμη εξερευνούν και οι δύο, από διαφορετικές σκοπιές, τη φύση της πραγματικότητας. Συνεπώς είναι αναπόφευκτη η αλληλοσύνδεση τους. Οι προϊστορικές ζωγραφιές στα σπήλαια των ανθρώπων της παλαιολιθικής εποχής αντιπροσωπεύουν αυτό που είναι ίσως το πρώτο παράδειγμα της αλληλοσύνδεσης της τέχνης με την επιστήμη.
Αυτά τα έργα ζωγραφικής  - ζώων, όπλων και άλλων εικόνων του κυνηγιού - αποδεικνύουν ότι ακόμη και οι πρωτόγονοι άνθρωποι προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν και να απεικονίσουν την εμπειρία τους από τον φυσικό κόσμο.
 Στους πολλούς αιώνες που μεσολάβησαν από τότε, αυτή η σχέση εξελίχθητε σε μια παράξενη σύζευξη, υπάρχουν πτυχές της τέχνης και της επιστήμης που διαπλέκονται και επικαλύπτονται.
Αυτή τη σχέση θα προσπαθήσουμε στη διάλεξη να αποκαλύψουμε και αποκαλύπτοντάς την θα διαπιστώσουμε ότι πολλές φορές στο όραμα του καλλιτέχνη υπάρχει μια ιδιότυπη προφητεία που προηγείται των εξισώσεων του επιστήμονα.
Οι καλλιτέχνες έχουν μυστηριωδώς ενσωματώσει στα έργα τους τα χαρακτηριστικά μιας φυσικής περιγραφής του κόσμου που η επιστήμη ανακαλύπτει πολύ αργότερα...

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.