Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πότε θα γίνει το Τμήμα τουρισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
22 Μαρτίου 2018 / 08:32
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Μπορεί να μην έχει ανακοινωθεί ασφυκτικό dead line αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο διαθέσιμος χρόνος για την ενοποίηση του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων νήσων, είναι απεριόριστος!

ΑΘΗΝΑ. Σε αναζήτηση της χρυσής τομής, που θα ικανοποιεί τις τοπικές κοινωνίες ενισχύοντας την ακαδημαϊκότητα, πορεύονται Ιόνιο πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Ιονίων τον οδικό χάρτη της συνένωσής τους. Η πιο πρόσφατη συνάντηση έγινε την Τρίτη (20.3.18) παρουσία του Υπουργού, Κώστα Γαβρόγλου, του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Βασίλη Χρυσικόπουλου, και του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Γιάννη Δραγώνα.
Σύμφωνα με πανεπιστημιακές πηγές, τα αγκάθια της προσέγγισης αφορούν στα Τμήματα ΤΕΙ στο Ληξούρι και την Λευκάδα, που αντιμετωπίζονται με προβληματισμό για τη βιωσιμότητά τους, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στην έκθεση της Επιτροπής που συστάθηκε για να μελετήσει και να εισηγηθεί το θέμα της ενοποίησης των δυο τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας. Μια από τις προτάσεις αφορά σε κλιμακούμενες ενέργειες ενσωμάτωσης, που συναντάει όμως την δυσπιστία των παραγόντων Λευκάδας και Κεφαλονιάς. Ότι δηλ. εφόσον κάτι δεν περιλαμβάνεται εξ' αρχής απειλείται στην συνέχεια να γίνει έρμαιο της συγκυρίας και η «επανίδρυση» Τμημάτων και Σχολών να παραπεμθεί, δεδομένης και της πολιτικής συγκυρίας, στις ελληνικές καλένδες!
Σύμφωνα πάντως με το Υπουργείο Παιδείας, αποκλειστική εκκρεμότητα παραμένει η πρόταση του ΥΠΠΕΘ για την αναβάθμιση της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου (σ.σ. συμπεριλαμβανόμενης της δομής του ΤΕΙ στο Ληξούρι;).
Μιλώντας σχετικά στο enimerosi.com, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Βασίλης Χρυσικόπουλος, επισήμανε ότι για το υπουργείο Παιδείας, η ενοποίηση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ με την ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού αντιμετωπίζεται από κοινού και αδιαιρέτως. «Εμείς και τα Γιάννενα είμαστε οι πιο ώριμες περιπτώσεις σ' αυτήν την διαδικασία», πρόσθεσε. «Η πρότασή μας για το Τμήμα Τουρισμού είναι ήδη έτοιμη στη διάθεση του υπουργείου. Μάλιστα στοχεύουμε στην ενίσχυση της με την πληροφορική και την αιχμή των εφαρμογών καινοτομίας, πράγμα που της δίνει ξεχωριστή ιδιοσυστασία. Εσχάτως υπήρξε και μαι ανάλογη πρόταση από το Ρέθυμνο. Υπάρχει ακαδημαϊκός συναγωνισμός. Μια πρόκληση, στην οποία οφείλουμε να ανταποκριθούμε»!
Πάντως έτσι όπως έχουν τα πράγματα, δεν υπάρχει χρονικός φραγμός για τη νομοθετική απεικόνιση του νέου Ιόνιου ακαδημαϊκού υποκειμένου. Κι έτσι το Τμήμα Τουρισμού, όλα δείχνουν, ότι βαδίζει για τα μηχανογραφικά του 2019. Χρονιά, οπωσδήποτε εκλογών, κι έτσι πολιτικών εξελίξεων, που αναμένεται, σε κάθε περίπτωση, να επηρεάσουν τις διαδικασίες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.