Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τέσσερις οι Δήμοι της Κέρκυρας λόγω του προβλήματος των σκουπιδιών

Καλλικράτης
31 Μαρτίου 2018 / 21:03

ΛΑΥΡΙΟ. Την διάσπαση όσων νησιωτικών δήμων το επιθυμούν, ανακοίνωσε από το βήμα του περιφερειακού, αναπτυξιακού συνεδρίου

Ανατολικής Αττικής, το Σάββατο (31.3.18), ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης. 
Ο υπουργός έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Κέρκυρα και την Κεφαλονιά, λέγοντας πως παρά το γεγονός ότι η αναθεώρηση του ισχύοντος πλαισίου για την Αυτοδιοίκηση δεν επικεντρώνεται στις χωροταξικές ρυθμίσεις, εν τούτοις η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να εξετάσει όσα τέτοια αιτήματα τεθούν. Στην περίπτωση της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς, το αίτημα προβάλλεται επιμόνως το τελευταίο διάστημα, από τις  νομαρχιακές Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε προσφάτως βεβαίωσαν με δηλώσεις τους και οι βουλευτές Παυλίδης και Θεοπεφτάτου. Σύμφωνα με την σαββατιάτικη ανακοίνωση Σκουρλέτη, ο Δήμος της Κέρκυρας θα σπάσει σε τέσσερις OTA. Τον άλλοτε Δήμο Κερκυραίων, τον Δήμο Μέσης και τους ΟΤΑ Βορρά και Νότου. Το υπουργείο Εσωτερικών αποδέχθηκε αυτή την χωροταξική ρύθμιση για την Κέρκυρα εξαιτίας του οξυμένου προβλήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών, ιδιαιτέρως μετά την σύσκεψη που έγινε υπο την προεδρία του Σκουρλέτη, εκεί όπου  υποβλήθηκε και το αίτημα για τη μεταφορά τους εκτός Κερκύρας. Με τη νομοθετική ρύθμιση αυτήν στον αναθεωρημένο Καλλικράτη και δεδομένης της ευρωπαϊκής οδηγίας για την  αντιμετώπιση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας, ο κάθε καινούργιος ΟΤΑ θα πρέπει να δημιουργήσει ΧΥΤΥ εντός των ορίων του. Έτσι η Λευκίμμη βρίσκεται αντικειμενικά σε πλεονεκτική θέση ενώ θα  αποσυμφορηθεί και το Τεμπλόνι, σχολίασαν με ανακούφιση παράγοντες της δημοτικής Αρχής μόλις έγινε γνωστή η ανακοίνωση. Σχολιάζοντας την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Παυλίδης από το πάνελ επίκαιρης  εκπομπής στο Kontra tv, είπε: Είναι μια απόφαση προς την σωστή κατεύθυνση. Αίρεται το αδιέξοδο χρόνων με τα   σκουπίδια και αποκαθίσταται επιτέλους η κανονιμότητα. Εμείς στον Βορρά έχουμε χώρο... Η πρόεδρος του πολιτιστικού εξωραϊστικού συλλόγου Τεμπλονίου, Μάγδα Παπανικολοπούλου, δήλωσε με νόημα στο enimerosi.com «Τώρα να δούμε πόσα απίδια παίρνει ο σάκος!»




Κυριακή 1 Απριλίου 10:00μμ

Πρωταπριλιάτικη η διάσπαση του κερκυραϊκού Δήμου
Γράφτηκε σα νάταν ρεπορτάζ αλλά δεν είναι. Πρόκειται για την συμμετοχή του enimerosi.com στο πρωταπριλιάτικο έθιμο. Χρόνια πολλά και καλό μήνα.