Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φαντασμαγορική Κυριακή των Βαΐων στην Κέρκυρα με Ένωση των Φιλαρμονικών της Πόλης

Κυριακή των Βαΐων
01 Απριλίου 2018 / 09:21

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Ένωση των Φιλαρμονικών της Πόλης, με 500 και πλέον μουσικούς, ήταν σήμερα το φαντασμαγορικό event που ακολούθησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Λιτανείας της Κυριακής των Βαΐων στην Κέρκυρα.



Φωτό: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ

Κάθε χρόνο, την Κυριακή των Βαΐων, μετά το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, σε ένδειξη ανάμνησης και τιμής στον Άγιο Σπυρίδωνα, τελείται μεγάλη λιτανεία σε όλη την παλαιά πόλη της Κέρκυρας και διαβάζεται δεητική ευχή στο σημείο όπου βρίσκονταν τα παλαιά τείχη της πόλης και ο μη σωζόμενος σήμερα ναός του Αγίου Αθανασίου. 

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, το 1630 με θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος σώθηκε η Κέρκυρα από πανώλη, από τη φοβερή θανατηφόρα λοιμική νόσο. Η αρρώστια, όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές, ξεκίνησε στην Κέρκυρα τον Οκτώβριο του 1629. Μεταδόθηκε από ένα πλοίο που έφτασε στην Κέρκυρα από την Ιταλία.

Η ένωση των τριων φιλαρμονικών της πόλης

Η φετινή πρωτοτυπία ήταν η ένωση των τριών Φιλαρμονικών της Πόλης σε ενιαίο μουσικό σώμα, η οποίες έκαναν πράξη το μήνυμα «η μουσική ενώνει» .

Μετά την ολοκλήρωση της λιτανείας που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της πασχαλινής περιόδου οι τρεις μπάντες των Φιλαρμονικών ενωμένες σε ενιαίο μουσικό σώμα παρέλασαν ακολουθώντας τη διαδρομή Μποσκέτο-Παλάτι-Λιστόν-Νικηφόρου Θεοτόκη-Πίνια, παίζοντας το εμβατήριο "Κέρκυρα" του Νικολάου Φαναριώτη

Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση, η οποία επιβεβαιώνει τη συνεχή ανοδική πορεία των μουσικών σωμάτων, καθώς και τη συνεργασία και την ευγενή άμιλλα μεταξύ τους.
Κοινές εμφανίσεις των μουσικών σωμάτων της Παλαιάς Φιλαρμονικής και της “Μαντζάρου” είχαν πραγματοποιηθεί πριν από σχεδόν είκοσι έτη, σε συνέχεια ανάλογων κινήσεων κατά την προπολεμική περίοδο. Επίσης, κατά τη διάρκεια των πάλαι ποτέ μπαντιστικών φεστιβάλ της δεκαετίας του 1990 με αφορμή τους εορτασμούς της 21ης Μαΐου τα ίδια μουσικά σύνολα απέδιδαν από κοινού εμβληματικά μουσικά έργα.

Τα θαύματα του Αγίου Σπυρίδωνα

Ο Άγιος Σπυρίδωνας γιορτάζεται στην Κέρκυρα τέσσερις φορές τον χρόνο σε ανάμνηση των θαυμάτων για τους κατοίκους του νησιού.
Την Κυριακή των Βαΐων σε ανάμνηση του 1630 όπου έσωσε το νησί από την πανώλη.
Το Μεγάλο Σάββατο, που γίνεται η λιτανεία σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από τον λιμό το 1550.
Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (Πρωτοκύριακο) σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από μία θανατηφόρα χολέρα το 1673 και στις 11 Αυγούστου σε ανάμνηση της λύσης της πολιορκίας του νησιού από τους Τούρκους.



Φωτορεπορτάζ