Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

14 ελληνικά αεροδρόμια: Οι Σέρβοι είναι πιο μάγκες από μας;

Δημήτρης Ρούσσος
02 Απριλίου 2018 / 14:05

Γράφει ο Δημήτρης Ρούσσος*

Όταν ανακοινώθηκαν οι προσφορές για την ιδιωτικοποίηση των 14 ελληνικών αεροδρομίων, πολλοί αντέδρασαν για το χαμηλό τίμημα που προσφέρθηκε, με γνώμονα τα ετήσια έσοδά τους, αλλά και τη διψήφια ετήσια αύξηση της τουριστικής κίνησης. Η Fraport που έδωσε τα περισσότερα και τελικά ανέλαβε και τη διαχείρισή τους για 40 +10 χρόνια , έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί η δική της προσφορά ήταν με διαφορά η μεγαλύτερη, αφού προσέφερε  €1,234 δισ. εφάπαξ τίμημα και €22,9 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό. Επίσης κατά την εταιρεία : “Οι επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα 4 ετών ανέρχονται σε ποσό περίπου €330 εκατ. ενώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης σε ποσό περίπου €1,4 δισ. Τα ποσά αυτά είναι επιπλέον του εφάπαξ τιμήματος και του ετήσιου εγγυημένου καταβλητέου μισθώματος"
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα»: οι άλλοι δύο υποψήφιοι, δηλαδή η κοινοπραξία της γαλλικής Vinci - μαζί με την Άκτωρ Παραχωρήσεις, και της ΜΕΤΚΑ- CorporationAmerica κατέβαλαν προσφορές μεταξύ 800 εκ. ευρώ και 960 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 30% κάτω από αυτήν της Fraport- Slentel.
Ετσι λοιπόν, η απάντηση στους διαμαρτυρόμενους ήταν απλή. «Η Fraport έδωσε μακράν το μεγαλύτερο τίμημα, οι άλλοι δύο πολύ λιγότερα και η αγορά αυτή είναι. Τόσο αξίζουν πραγματικά τα 14 αεροδρόμια, τι να κάνουμε?»
Διαβάζουμε την απόφαση της Commissionόσον αφορά τη διαδικασία παραχώρησης των 14 ελληνικών αεροδρομίων:«Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι όροι των συμβάσεων παραχώρησης συνάδουν με τις συνθήκες της αγοράς, κυρίως διότι προκύπτουν από ανταγωνιστική, διαφανή και χωρίς διακρίσεις διαδικασία υποβολής προσφορών. Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η Ελλάδα επέλεξε την καλύτερη προσφορά που υποβλήθηκε, ότι δηλαδή οι συμβάσεις παραχώρησης ανατέθηκαν στην εταιρεία που υπέβαλε την προσφορά που εξασφαλίζει τα υψηλότερα έσοδα για το ελληνικό κράτος. Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό κράτος ανέθεσε τις συμβάσεις παραχώρησης υπό όρους που θα ήταν αποδεκτοί από ιδιώτη.»
Πρόσφατα όμως έγινε κάτι αντίστοιχο στη γειτονική Σερβία με την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου του Βελιγραδίου “NikolaTesla”.  Ένα αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της χώρας, του οποίου η κίνηση των 5εκ επιβατών το χρόνο είναι κάπου ανάμεσα σε αυτή της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, δηλαδή του δεύτερου και τρίτου αεροδρομίου της χώρας μας.
Η προσφορά κατατέθηκε από την γαλλική VinciAirports, που συμμετείχε και στον ελληνικό διαγωνισμό και ήταν για 25 χρόνια έναντι του ποσού των 501εκ ευρώ, επενδύσεις 732εκ ευρώ και ετήσιο μίσθωμα 16εκ ευρώ.Σημειωτέον ότι η Σερβία δεν είναι ακόμα μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωσης.
 
Όταν συγκρίνουμε λοιπόν τους αριθμούς για τις δύο περιπτώσεις θα αναρωτηθούμε: Είτε οι Σέρβοι είναι έξυπνοι και οι Έλληνες ηλίθιοι ή κάτι «περίεργο» συμβαίνει, αφού δεν είναι λογικό η ίδια εταιρεία να προσφέρει τόσο χαμηλό τίμημα για τα 14 ελληνικά αεροδρόμια, που έχουν  πολλαπλάσια κίνηση και έσοδα από το «ΝικολαΤέσλα», με τους δείκτες αύξησης της κίνησης να είναι πέρα από αισιόδοξοι για επιπλέον κέρδη τα επόμενα χρόνια.  Ερωτηματικά γεννιούνται αν τελικά η Vinciμπήκε στη διαδικασία για να διεκδικήσει πραγματικά τα ελληνικά αεροδρόμια, ή απλά υπέβαλε μια προσφορά για να «νομιμοποιήσει» τη σκανδαλώδη σύμβαση
Πραγματικά και με δεδομένο ότι μια εκ των  συμβούλων του Ελληνικού Δημοσίου ήταν η γερμανική Lufthansa, που όλως τυχαίως είναι και μέτοχος της Fraport, αλλά για αυτό δεν αντέδρασε καν η - κατά τα άλλα αυστηρή - Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι εδώ ίσως υπάρχει εθνική προδοσία.  Είναι επίσης περίεργο πως η είδηση της παραχώρησης του σερβικού αεροδρομίου και του τιμήματός της δεν «παίχτηκε» από τα ελληνικά ΜΜΕ. Προφανώς αυτά που χάρηκαν με την παραχώρηση και την ενίσχυση της οικονομίας μας με το «ζεστό» χρήμα της Fraport, δεν θέλησαν να κάνουν τους Έλληνες να νοιώσουν ότι πιάστηκαν για μια ακόμα φορά κορόιδα από τους «κουτόφραγκους».
Θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να βλέπαμε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, της κομισιόν και των ΜΜΕ, αν αυτή γινόταν πριν ή την ίδια περίοδο με τη παραχώρηση των 14 ελληνικών αεροδρομίων.
 
* Είναι ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΥΠΑ στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας