Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προβολή ταινίας «Hannah Arendt (2012, 100’) – Η σκέψη της άλλαξε τον κόσμο» στο Πολύτεχνο

Πολύτεχνο
23 Απριλίου 2018 / 13:06
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με το Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας, παρουσιάζει: «Hannah Arendt (2012, 100’) – Η σκέψη της άλλαξε τον κόσμο» της Margarethe von Trotta

 με τους Barbara Sukowa, Axel Milberg, Janet McTeer, Julia Jentsch κ.ά.
Η φιλόσοφος Hannah Arendt (1906-1975) παρακολουθεί το 1961 στην Ιερουσαλήμ τη δίκη του Adolf Eichmann ως απεσταλμένη του περιοδικού The New Yorker. Περιμένει να αντιμετωπίσει ένα τέρας, μια σατανική ιδιοφυία, αλλά έκπληκτη διαπιστώνει ότι ο ναζί εγκληματίας δεν είναι παρά μια μετριότητα, ένας συνηθισμένος, σχολαστικός γραφειοκράτης. Τις παρατηρήσεις και τις σκέψεις της τις καταγράφει στο πιο διάσημο και πιο αμφιλεγόμενο έργο της «Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ. Έκθεση για την Κοινοτοπία του Κακού».
Δημοσιευμένο το 1963, αρχικά σε πέντε άρθρα και σύντομα κατόπιν σε βιβλίο, το δοκίμιο προκάλεσε μια από τις πιο σφοδρές διαμάχες της μεταπολεμικής εποχής και επηρέασε την πολιτική και ιστορική θεώρηση του εθνικοσοσιαλισμού. Επηρέασε όμως και τη ζωή και το έργο της Hannah Arendt καθώς δέχτηκε επικρίσεις και επιθέσεις – από τον τύπο, την ακαδημαϊκή κοινότητα, την ισραηλινή μυστική υπηρεσία Μοσάντ, ακόμα και από τους πολύ στενούς της φίλους. Πορτραίτο μιας στοχαζόμενης, θαρραλέας και αποφασιστικής γυναίκας που τάχθηκε υπέρ της προσωπικής ευθύνης και της κριτικής σκέψης και που αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία της διανόησης του 20ου αιώνα. Τετάρτη 25 Απριλίου - 21.15 - είσοδος ελεύθερη στο ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ Σχολεμβούργου 39, είσοδος Νέου Φρουρίου.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.