Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η έκθεση ζωγραφικής της Kerstin Lindgren «Νordic light in movements»

Μαρία Μελέντη
25 Απριλίου 2018 / 11:21

Στο κτήριο των Αλευραποθηκών, στο Παλαιό Φρούριο-Γράφει η ιστορικός τέχνης Μαρία Μελέντη

 …Υπάρχει ένας δρόμος που ενώνει τα πάντα, ιδέες, πεποιθήσεις, συναισθήματα, προσδοκίες  και ένας τύπος βροχής που πέφτει επάνω σε όλα τα λουλούδια και τα βοηθά να ανθίσουν, ο Πολιτισμός,  όσοι τον ακολουθούν εντάσσονται στην δική τους κοσμογονία…
Αυτή την άποψη δανείζομαι από έναν φίλο, κεφαλλονίτη δημιουργό του θεάτρου κοιτώντας από το γεμάτο ελευθερία παράθυρό του την λειτουργία και τους σκοπούς της μεγάλης, κοινής για την ανθρωπότητα, χώρας που λέγεται Πολιτισμός. Κάπου εδώ εστιάζοντας σε μία πλευρά του απέραντου χάρτη της καλλιτεχνικής ανθρώπινης δημιουργίας, υπάρχουν οι δικές μας πιο κοντινές, ευρωπαϊκές διασταυρώσεις, συναντήσεις, αναμείξεις που μεταφράζονται σε συμπορεύσεις, επιρροές, αλληλεπιδράσεις  και μας ξεδιπλώνουν μία ακαταμάχητη πορεία στο χρόνο. Επιλέγοντας από τα ταξίδια που προτείνουν οι ευρωπαϊκές τέχνες αυτό των εικαστικών τεχνών βρισκόμαστε εμπρός από τοπία που μας εντυπωσιάζουν με την πολυγλωσσία των ατελείωτων διηγήσεων τους και την ικανότητα να μεταποιούν και να αξιοποιούν ό, τι το παρελθόν κληροδοτεί σε μία διαρκώς γόνιμη αναπαραγωγή. Εδώ σε αυτή την γεωγραφική κατάληξη κάθε ανθρώπινης πρωτοβουλίας εις το διηνεκές, οι τέχνες ανθούν αιωνίως. Οι αναθεωρήσεις διαδέχονται η μία την άλλη και οι ζυμώσεις αλλάζουν χιλιάδες πρόσωπα και προσωπεία.
    
Πετώντας από τον μακρινό Βορρά των ονείρων προς τον εγγύτερο Νότο της πραγματικότητάς μας σε μία φωτεινή διαδρομή αιώνων αναρωτιόμαστε πού θα ζητήσει σήμερα ανάπαυση το ευρωπαϊκό φως, το απόλυτο φως του Μεσονυκτίου που ακολουθεί διαδρομές διαφόρων διακυμάνσεων έως την κατάκλισή του στην γελαστή ολόθερμη μεσογειακή θάλασσα. Πώς κυλά και ταξιδεύει το φως, χάνεται και εμφανίζεται πάλι, γεμίζει αποχρώσεις και αντανακλάσεις δημιουργώντας την ροή της ίδιας της ζωής; Πώς υπακούει στις εσωτερικές του ηχητικές δονήσεις και μοιράζεται με αυτές τους ρυθμούς τους; Αλλού καταφέρνει να μας μιλά ανάγλυφα και με οξύτητα αλλού λεία και απαλά. Άλλοτε μας ταράζει με αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις άλλοτε μας ηρεμεί με συναινέσεις και συγχωνεύσεις. Τις μαγικές του εικόνες αναζητά η κ. Kerstin Lindgren, η διακεκριμένη, Σουηδή εικαστικός και τελικά τις ανασύρει από τα βάθη της Βορεινής Θάλασσας, τις ακρογραμμές των οροσειρών, τον απέραντο καθρέπτη των λιμνών, την βελούδινη όψη των λιβαδιών καθώς κατρακυλούν σε όλο τον ευρωπαϊκό κορμό και έως τα άκρα του. Οι εικόνες εδώ παύουν να έχουν συγκεκριμένες αναφορές είναι γεμάτες συναισθηματικές εξάρσεις και αγγίζουν την όψη της μουσικής καθώς ο ρυθμός τους κατευθύνεται από την ατέλειωτη ροή των ήχων. Δεν μπορούν να είναι τίποτα άλλο παρά κινητικά πεδία και σε αυτά η δημιουργός τους εισέρχεται και εξέρχεται καταγράφοντας με το σώμα της στιγμιότυπα της κίνησης. Οι τρεις διαστάσεις του χώρου έτσι όπως τις κατανοούμε και τις ορίζουμε γίνονται ένα σύνολο σε συνεχόμενη ροή.
                
Με την δράση nordic light in movements… προσκαλούμαστε από την κ. Lindgren, να συμμετάσχουμε σε αυτή την εμπειρία των ταξιδιών του φωτός κατά τον ένα και μοναδικό χρόνο όπου οι φωτεινές παραστάσεις ορίζονται από τον ρυθμό ως ήχο και κίνηση. Η έκθεση ζωγραφικών έργων μεγάλων κυρίως διαστάσεων, με τον αυθόρμητο χαρακτήρα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, μας οδηγεί στην μεγάλη κοινή μας χώρα του φωτός όπου οι ήχοι μας γεμίζουν ενεργειακή θερμότητα και μας αφήνουν σε μία κινητικότητα χωρίς τέλος. Η δημιουργός μας κατευθύνει με την performance που πραγματοποιεί οπτικά αλλά και κινητικά. Βρίσκεται σε ανταποδοτικό, δημιουργικό διάλογο με την παραγωγό των μουσικών ηχοσυχνοτήτων την κ. Sophie Andree (αριστοτεχνικός χειρισμός των θιβετιανών μουσικών κυμβάλων). Περιβάλλον ευρύτερο, το ιστορικό κτήριο των Αλευραποθηκών, στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, το μνημείο που φιλοξενεί με σεβασμό την καλλιτεχνική δημιουργία όλων των αιώνων σε ενδιαφέρουσες, πολλών ειδών εκθέσεις και κυρίως σύγχρονης τέχνης, στις διάφορες μορφές, τα τελευταία έτη. Αναζητώντας επομένως τις περιπέτειες του φωτός με καταγωγή τον Ευρωπαϊκό Βορρά και κατάληξη -όχι τυχαία και ίσως μοιραία- τον Μεσογειακό Νότο, την περίοδο 4-21 Μαϊου 2018 (καθημερινά, εκτός Κυριακής, τις ώρες 10.00-14.00 και 18.00-21.00), έχουμε την ευκαιρία να ονειρευτούμε και να αισθανθούμε δυνατά μαζί με την δημιουργό τους ό, τι ξεπηδά από την προσωπική μας, αυθόρμητη εσωτερική <<γραφή>> εντυπώσεων χωρίς περιορισμούς.