Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τέλη Μαΐου η συμφωνία με την Αλβανία για τις θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ)

Κέρκυρα
02 Μαΐου 2018 / 08:47

ΑΘΗΝΑ. Ακολουθεί η σειρά της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας στο Ιόνιο-Αδριατική. Ο πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, σε επίπεδο τεχνικών συμβούλων, για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 30 Απριλίου 2018, στα Τίρανα.

ΑΘΗΝΑ. Σύμφωνα με την πανομοιότυπη ανακοίνωση των δυο υπουργείων Εξωτερικών, η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας.
Μιλώντας σχετικά με το θέμα ο υπουργός Ν. Κοτζιάς, στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής την Τρίτη το βράδυ, είπε χαρακτηριστικά: Το υπουργείο κάνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά και θα φανεί σε λίγες εβδομάδες γύρω από όλα τα θέματα που συνδέονται με το Δίκαιο της Θαλάσσης. Γιατί είναι θέματα περίκλειστων κόλπων, θέματα αιγιαλίτιδας ζώνης, θέματα ΑΟΖ, στην Ελλάδα η συζήτηση γίνεται μόνο για την ΑΟΖ. Θέλω όμως να σας θυμίσω ότι η ΑΟΖ δεν είναι κυριαρχία. Κυριαρχία έχει η χώρα στην αιγιαλίτιδα της ζώνη και αυτή πρέπει να τη δει. Ηρεμία, βαθμιαία όπου χρειάζεται. Και για την ΑΟΖ έχουμε συζητήσεις, έχουμε διαπραγματεύσεις με τρεις χώρες αυτήν τη στιγμή. Περιμένουμε να σταθεροποιηθεί η κυβέρνηση στην Αίγυπτο του προέδρου Σίσι, τώρα μετά τις εκλογές, δηλαδή να σταθεροποιηθεί με την έννοια πώς θα διαμορφωθεί και ποιες θα είναι οι κατευθύνσεις της. Έχουμε μία συζήτηση για την ΑΟΖ με την Αλβανία, σήμερα (σ.σ. τη Δευτέρα) είχαν συνάντηση πάλι οι τεχνικές μας ομάδες. Ελπίζω μέχρι το τέλος του Μάη να έχουμε μία συμφωνία και αν όχι τέλη του Μάη, αρχές του Ιούνη. Και έχουμε το ζήτημα με την Ιταλία, που η επιλογή μας είναι αφού τελειώσουμε με την Αλβανία να προχωρήσουμε σε συμφωνία μαζί τους.