Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καρλ Μαρξ 5 Μαΐου 1818

Καρλ Μαρξ
05 Μαΐου 2018 / 08:19
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Διακόσια χρόνια πριν, σαν σήμερα, γεννήθηκε ο Καρλ Μαρξ (1818-1883), ο άνθρωπος που ξεκλείδωσε για λογαριασμό μας το μυστικό της απόδοσης της εργασίας και της λεηλασίας της.

Ο πιο στενός τρόπος να αντιληφθεί κάποιος τις αποκαλύψεις του είναι να εξαντλήσει την παρατήρηση του στην αμοιβή της εργασίας και την αλλότρια ιδιοποίηση μέρους της από το Κεφάλαιο. Όμως η πιο εφιαλτική διαπίστωση, που αλίμονο επιβεβαιώνεται διαρκώς, είναι η δέσμευση του ανθρώπινου χρόνου στην υπηρεσία της αναπαραγωγής του Κεφαλαίου, με τους όρους και το ήθος που αυτή συμβαίνει. Δηλ. σε απλά ελληνικά, ο καταναγκασμός της ανθρωπότητας να διαθέτει σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο της, ικανοποιώντας ανάγκες που δεν είναι δικές της! Πρόκειται για τον ορισμό της αλλοτρίωσης. Δεν είναι μαθηματικά ούτε φόρμουλες, είναι η σχέση που αλυσοδένει και υποτάσσει την ανθρώπινη δημιουργία, καταστρέφοντας παραλλήλως τους φυσικούς πόρους. Η κληρονομιά του Κ. Μαρξ λογίζεται ως τομή στην ανθρώπινη σκέψη ως χειραφετική προτροπή. Γι αυτό και η ανθρωπότητα τον ευγνωμονεί.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.