Τετάρτη 17.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα καμένα μαρτυρούν τι συνέβη στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης (video)

Κέρκυρα
07 Μαΐου 2018 / 17:12

Πως περιγράφεται από τις μαρτυρίες και τις εικόνες το τι συνέβη το πρωί της Κυριακής στην πολύπαθη εγκατάσταση. Η φωτιά που «μπήκε» από τη νύχτα έγινε αντιληπτή μόλις το μεσημέρι της Κυριακής. Όταν όλα είχαν πια τελειώσει! Μηνύσεις από τον Δήμο. Οργή από τον περιφερειάρχη. Για προβοκάτσια μιλάει το Αλεύχιμο και ο Χαραλάμπους. Όλοι περιμένουν τι άλλο θα γίνει. Σήμερα ο δήμαρχος στο Τεμπλόνι (12:00) με την Επιτροπή Αγώνα, που σκληραίνει την στάση της.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εξεμάνησαν κατά των εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών, οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, Δήμαρχος και Περιφερειάρχης, με αφορμή την πυρκαγιά, που κατέστρεψε για μια ακόμα φορά τις υποδομές στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Ο κ. Νικολούζος προχώρησε και στην κατάθεση μήνυσης κατ' αγνώστων ενώ όπως είπε στην Ενημέρωση, προτίθεται και να κινηθεί και κατά της εταιρείας φύλαξης της εγκατάστασης. Η φωτιά που ξέσπασε στα Μεσοράχια, σύμφωνα με τις ενδείξεις, ξεκίνησε τα ξημερώματα της Κυριακής 6/5. 
 
Δολιοφθορά
 
Η καταγραφή από τον φωτογραφικό φακό αποκαλύπτει καταστροφική μανία στην πύλη και σε κάθε άλλη πόρτα που παραβιάστηκε, στα τζάμια που έσπασαν και τους πολλαπλούς εμπρησμούς σε κάθε ένα κτήριο ξεχωριστά, σε μηχανήματα και μηχανισμούς. Ακόμα και τις πυροσβεστικές μάνικες, οι εμπρηστές τις μετέτρεψαν σε φυτίλι, που το άναψαν ώστε να κατακαούν περιμετρικά του ΧΥΤΑ, ολοσχερώς. Ο φύλακας της εγκατάστασης είδε τους καπνούς, σχεδόν το μεσημέρι της Κυριακής όταν και ειδοποίησε την Αστυνομία. Εκ των υστέρων, ο θρύλος λέει, πως οι κοντινότεροι περίοικοι του ΧΥΤΑ άκουγαν στις 4 το πρωί, εκρήξεις (σ.σ. πιθανότατα και εφόσον αληθεύει κάτι τέτοιο, οι εκρήξεις να προέρχονταν  μόλις από τις δεξαμενές καυσίμου που υπήρχαν εκεί). Η Αστυνομία με την σειρά της ειδοποίησε την Πυροσβεστική, που όταν έσπευσε ήταν πλέον πολύ αργά για τα τρία κτήρια και το περιεχόμενό τους. Οι αυτουργοί αφαίρεσαν και τουλάχιστον έναν υπολογιστή ενώ ανάμεσα στα κατεστραμμένα είναι και το καινούργιο control panel της ασφάλειας και της λειτουργίας της εγκατάστασης. Το προμηθεύτηκε πριν από περίπου έναν χρόνο ο ΣΥΔΙΣΑ σε αντικατάσταση του άλλου κατεστραμμένου κατόπιν προηγούμενης και ανεξιχνίαστης δολιοφθοράς στον ΧΥΤΑ.
 
Περί προβοκάτσιας
 
Τη Δευτέρα, τα συνεργεία του Δήμου απομάκρυναν και τα λάστιχα, που εν είδει οδοφράγματος έκλειναν την πρόσβαση στον δρόμο προς τον ΧΥΤΑ από την ε.ο. Λευκίμμης. Εκεί δηλ. που έγινε η μεγάλη συγκέντρωση του Σαββάτου, που σύμφωνα με την πρόεδρο του Αλεύχιμου Μ. Κοντομάρη έγινε για να αποτρέψει τόσο τη χρήση του ΧΥΤΑ όσο και την επανάληψη των οδυνηρών γεγονότων του 2008. Κι αν μέχρι στιγμής έχει αποτρέψει το πρώτο, δεν απέφυγε το δεύτερο...
Το Αλεύχιμο μίλησε από την πρώτη στιγμή για προβοκάτσια όπως και ο Μπ. Χαραλάμπους στο Corfu tv.
 
Σκηνή 2η, στο Τεμπλόνι σήμερα
 
Στο μεταξύ συνεχίζεται και ο «κλεφτοπόλεμος» στο Τεμπλόνι, όπου το μεσημέρι αναμένεται με ενδιαφέρον η συνάντηση του δημάρχου με την Επιτροπή Αγώνα, στα «μαρμαρένια αλώνια». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής θα επιμείνουν στη εκπνοή του δίμηνου διαστήματος, που δόθηκε υπό την απειλή του αποκλεισμού της εγκατάστασης, προκειμένου να φύγει οριστικά από την περιοχή ο Δήμος! Χθες το enimerosi.com έγραψε για τις δυο γραμμές της κινητοποίησης. Εκείνη που επιθυμεί να εκθέσει τον ΣΥΔΙΣΑ επειδή ρίχνει τα σκουπίδια στο βουνό των σκουπιδιών ενώ ο δεματοποιητής αποκλεισμένος από δεκάδες μπαλότα σκουπιδιών, «υπολειτουργεί», τουλάχιστον σύμφωνα με τις επανειλημμένες τέτοιες δηλώσεις του προέδρου του, αντιδημάρχου, Σπ. Ασπιώτη. Και την πλέον «σκληρή», που θεωρεί ότι η αποφασιστικότητα θα περιγραφεί ακριβέστερα με τον πλήρη αποκλεισμό του δρόμου προς τον ΧΥΤΑ, έτσι ώστε να αναγκασθεί ο Δήμος να πάρει τα σκουπίδια και να φύγει από το Τεμπλόνι.