Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το 5ο ΓΕΛ στον ραδιοφωνικό αέρα!

5ο ΓΕΛ
16 Μαΐου 2018 / 10:39
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Σήμερα που η τεχνολογία έχει αλλάξει τα πάντα και τα fm έχουν μετεξελιχθεί σε e-radio, μια ομάδα μαθητών του 5ου ΓΕΛ επέλεξε αυτή τη δραστηριότητα, εντός των σχολικών δυνατοτήτων, αλλά στον ελεύθερο χρόνο τους.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι νέοι είχαν ανέκαθεν στενή σχέση με τα fm, ακόμα και πριν τη δεκαετία του ’90, τότε που τους αποκαλούσαν «ραδιοπειρατές», μια αγάπη που για πολλούς είναι παντοτινή. Σήμερα που η τεχνολογία έχει  αλλάξει  τα πάντα και τα fm έχουν μετεξελιχθεί σε e-radio, μια ομάδα μαθητών του 5ου ΓΕΛ  επέλεξε αυτή τη δραστηριότητα, εντός των σχολικών δυνατοτήτων, αλλά στον ελεύθερο χρόνο τους.

Σε αντίθεση με το κλασικό σχολικό πρόγραμμα που συνήθως καταπιέζει τη δημιουργικότητα, αυτή η δραστηριότητα, την αφήνει να ανθίσει. Τα παιδιά ασχολήθηκαν με θέματα της επικαιρότητας, με την ποίηση, με τις εξαρτήσεις,  με καθημερινές δικές τους απορίες που τα οδήγησαν στη γνώση μέσω της έρευνας, δουλειές με ενδιαφέρον για τους συνομηλίκους τους αλλά και για τους μεγαλύτερους, παρουσιάζοντάς τα με τη φρεσκάδα της εφηβείας. Συμμετείχαν στην εκπομπή - αφιέρωμα της ΕΡΤ στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, ενώ φυσικά δεν ξέφυγαν από την προσοχή του ΚΥΜΑ FM, που φιλοξένησε τους μαθητές σε εκπομπή του.


Σε εκπομπή του ΚΥΜΑ FM

Σταθερός αρωγός σε αυτήν τους την δραστηριότητα ο Μαθηματικός τους Βασίλης Φαγογένης, ο οποίος εκτός από τα μαθηματικά αγαπά και ασχολείται και με τη μουσική. Ο ίδιος συγκέντρωνε τη δουλειά των μαθητών και τη μοντάριζε πριν πάρει την τελική της μορφή και βγει στον αέρα του European School Radio, που συμμετέχουν πολλά σχολεία από την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η όλη προσπάθεια έγινε με την ενεργό στήριξη της Διευθύντριας του σχολείου Βασιλικής Χίσσα. Εκτός από το Βασίλη Φαγογένη, οι καθηγητές που ως υπεύθυνοι του προγράμματος υποστήριξαν την προσπάθεια ήταν  ήταν η Μαρία Παπαγιάννη (Φιλόλογος) και  ο Νίκος Γκουλιάκος (Φυσικής Αγωγής). Η ραδιοφωνική ομάδα των μαθητών αποτελείται από τους: Κατερίνα Πανδή, Κάτια Κανδύλη, Μαρία Μανώλη, Εβελίνα Δασκάλου, Χριστίνα Κουνίτση, Όλγα Χυτήρη, Σπύρος Κατσούρης, Ήρα Σκεντεράι, Νίκη Ροδίτη, Λεώ Μόρα, Τζένη Χατζίου, Μαριτίνα Βραδή, Μαρία Αργαλιά, Εύα Αργυρού, Ιωνάς Αλέξης, Λάμπης Κουλούρης.

"European School Radio (ESR)" το πρώτο σχολικό ραδιόφωνο
Το "Ευρωπαϊκό σχολικό ραδιόφωνο" (ESR) , είναι σχολικός ραδιοφωνικός σταθμός για όλα τα σχολικά επίπεδα και υλοποιείται από ένα μεγάλο δίκτυο συνδεδεμένων σχολείων, τώρα περισσότερα από 160 στην Ελλάδα και 8 στην Ευρώπη. Είναι στον αέρα 24 ώρες 365 μέρες το χρόνο με προγραμματισμένο πρόγραμμα μουσικής και εκπομπών. 

Σύντομο ιστορικό
Ο ραδιοφωνικός σταθμός γεννήθηκε το 2009, όταν άρχισε να λειτουργεί ως e-radio μερικών σχολείων με πρωτοβουλία τεσσάρων καθηγητών από το Κιλκίς. Μετά από μια επιτυχημένη περίοδο, υποστηρίχθηκε αμέσως από το Υπουργείο Παιδείας στην Ελλάδα. Η παραγωγή του προγράμματος δημιουργείται από τη σχολική κοινότητα και εντός των ορίων των σχολικών διαδικασιών και βασίζεται στο εθελοντισμό. Επιτελεί εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς στόχους για μαθητές ηλικίας 4 έως 18 ετών. Το ESR είναι μια πρωτότυπη πρωτοβουλία που τοποθετείται σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική φιλοσοφία και θέλει ο μαθητής να εξετάσει το σχολείο ως τόπο δημιουργικότητας και έκφρασης. 

Οι τελευταίες εκπομπές της σχολικής χρονιάς
Η τελευταία εκπομπή του 5ου ΓΕΛ για τη σχολική χρονιά είναι στις 25 Μαΐου 2018 στις 19:00 με τον εύγλωττο και χιουμοριστικό τίτλο «Ράδιο, τσάντα και κοπάνα». Ακούστε τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://blogs.sch.gr/5lykkerk/pemptoprogramma/
Όλο το πρόγραμμα του e-radio καθώς και όλες οι παλιότερες εκπομπές τους είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του 5ου ΓΕΛ Κέρκυρας.
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.