Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με «σφραγίδα» της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, οι διαπιστώσεις της αθλιότητας στο ΧΥΤΑ

Τεμπλόνι
17 Μαΐου 2018 / 08:33

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκδόθηκε η έκθεση της αυτοψίας που είχε διενεργήσει στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας

Η αυτοψία έγινε μετά από σχετικό αίτημα του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου, στις 16 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να είναι η πρώτη φορά που ο χώρος ελέγχεται από το αρμόδιο κλιμάκιο.
Οι διαπιστώσεις της έκθεσης δεν "κομίζουν γλαύκας", μια και ουσιαστικά επιβεβαιώνουν και γραφειοκρατικά τις παρανομίες στη διαχείριση των απορριμμάτων. Είδηση προφανώς θα αποτελούσε το αντίθετο!
 
Το κλιμάκιο διαπίστωσε για ακόμα μια φορά ότι δεν πληρούνται οι προβλεπόμενοι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας.
Μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής:
- Ανεπεξέργαστα στραγγίδια ρέουν ανεξέλεγκτα και καταλήγουν ανεπεξέργαστα σε φυσικό αποδέκτη
-Διαπιστώνεται ότι ο μεγαλύτερος όγκος απορριμμάτων εναποτίθεται στο κύτταρο Γ΄ χωρίς να έχει προηγηθεί επεξεργασία (δεματοποίηση)
- Το παραγόμενο κλάσμα προς κομποστοποίηση, πέραν του πλημμελούς τρόπου διαχωρισμού του (βάσει μεγέθους) που οδηγεί σε ελάχιστη ανακτούμενη ποσότητα, περιέχει μεγάλο ποσοστό ξένων, μη βιοδασπώμενων υλικών.
- Στον χώρο κομποστοποίησης έχουν εναποτεθεί δέματα απορριμμάτων
-Διαπιστώθηκαν διαρροές λυμάτων από πολλά σημεία περιμετρικά του κυττάρου Α. Αυτά ξεχειλίζουν και καταλήγουν στο οδόστρωμα και από εκεί, στο περιβάλλον. 

Δυστυχώς η έκθεση απλώς επιβεβαιώνει με τη «σφραγίδα» της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, όσα είναι από καιρό γνωστά, από τον Σύλλογο Τεμπλονίου, από τα επιτόπια ρεπορτάζ των τοπικών μέσων ενημέρωσης αλλά και από πρόσφατη και αρκετά εμπεριστατωμένη έκθεση του ΤΕΕ.

Αυτό που αξίζει να παρακολουθήσουμε, είναι αν όλες αυτές οι εκθέσεις και τα πορίσματα, θα έχουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, ή αν θα αποτελέσουν απλώς ακόμα μια αφορμή επιβολής προστίμων.