Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μάνος Κόνσολας: Η στρατηγική της Ν.Δ. για την αναβάθμιση της κρουαζιέρας

Ιόνιες Ημέρες Ανάπτυξης
21 Μαΐου 2018 / 07:43

Ομιλία του Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας στην αναπτυξιακή ημερίδα της Κέρκυρας

«Ανάπτυξη Υψηλού Τουρισμού στην Κέρκυρα:
Ο Νέος Λιμένας Κέρκυρας σημείο αναφοράς της Κρουαζιέρας. Δημιουργία Νέας Μαρίνας. Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης»
 

Κυρίες και Κύριοι,
 
Θέλω να ευχαριστήσω για την πρόσκληση, αλλά και την ευκαιρία που μου δόθηκε να βρεθώ και πάλι στην Κέρκυρα, κοντά τους ανθρώπους του τουρισμού με τους οποίους έχουμε χτίσει μία αμφίδρομη και διαδραστική σχέση συνεννόησης και συνεργασίας.
Παράλληλα, θέλω να υπογραμμίσω, ιδιαίτερα, τη δυναμική της σημερινής πρωτοβουλίας, αλλά και αυτής της εκδήλωσης.
 
Είναι δομική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να επικοινωνεί και να διαμορφώνει τις προγραμματικές της θέσεις μαζί με τους πολίτες και τους φορείς.
 
Στον Τομέα του Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, του οποίου έχω την πολιτική ευθύνη, αυτό το κάναμε πράξη.
 
Τις προγραμματικές μας προτάσεις τις διαμορφώσαμε μέσα από διαδικασίες ανοιχτού διαλόγου με τους φορείς και τους ανθρώπους του τουρισμού.
 
Αυτός ο διάλογος δεν έχει χρονικό όριο και ημερομηνία λήξης την ημέρα των εκλογών.
 
Αντίθετα, θα συνεχιστεί γιατί είναι δεδομένο ότι απαιτείται επικαιροποίηση προτάσεων και πολιτικών, αντιμετώπιση νέων προκλήσεων αλλά και διαρκής αξιολόγηση.
Κρινόμαστε από τους πολίτες και οφείλουμε να ακούμε τους πολίτες.
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Αν υπάρχει μία Περιφέρεια με αναμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, αυτή είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
 
Η ναυαρχίδα του τουρισμού στα Ιόνια νησιά, η Κέρκυρα, μπορεί να αναδειχθεί σε απόλυτο πρωταγωνιστή στην περιοχή της Αδριατικής.
 
Φυσικά, όλα αυτά δεν επιτυγχάνονται με την πορεία αυτόματου πιλότου που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση.
 
Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και κυρίως της κρουαζιέρας, με ιδεοληψίες και αγκυλώσεις.
 
Το 2016, η κρουαζιέρα στην Κέρκυρα βοηθήθηκε από τις συγκυρίες.
Ειδικότερα σε ό, τι αφορά στους ελληνικούς προορισμούς της κρουαζιέρας, τα νησιά του Νότιου και Ανατολικού Αιγαίου λόγω του μεταναστευτικού αλλά και των εξελίξεων στην Τουρκία, κατέγραψαν απώλειες στην κρουαζιέρα.
 
Φυσικό είναι από την αλλαγή των δρομολογίων να ευνοηθεί η Κέρκυρα, και το 2016 να καταγράψει 481 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και  748.916 επισκέπτες.
 
Το 2017, όμως, καταγράφηκε πτώση με 410 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, 71 κρουαζιερόπλοια λιγότερα, ενώ μείωση υπήρξε και στον αριθμό των επισκεπτών με  679.681 επιβάτες.
 
Το 2017, ήταν, συνολικά, μια κακή χρονιά για την ελληνική κρουαζιέρα:
- από τις  4.307 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων του 2016 και τους 5.204.231 επισκέπτες, πέσαμε στις 3.415 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και τους 4.625.363  επισκέπτες.
 
- Δηλαδή, 892 κρουαζιερόπλοια λιγότερα, αριθμός που αντιστοιχεί σε μείωση της τάξης του 20%  και   578 .868  λιγότεροι επισκέπτες.
 
 
Γιατί συνέβη αυτό;
 
(Α) Κατά πρώτο λόγο, γιατί υπάρχει, όπως ανέφερα, η λογική του «αυτόματου πιλότου».
 
Ο «αυτόματος πιλότος», όμως, ρίχνει στα βράχια την κρουαζιέρα.
 
(Β) Κατά δεύτερο λόγο, γιατί η κυβέρνηση, ακόμα και σήμερα, δεν έχει καταλάβει ότι υπάρχει μια μετατόπιση της κρουαζιέρας στη Δυτική από την Ανατολική Μεσόγειο.
 
Αυτή την τάση, θα πρέπει να την ανακόψουμε για να μην μετρήσουμε και άλλες απώλειες.
 
Για να γίνει, όμως, αυτό, χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός που να περιλαμβάνει από τη δημιουργία νέων υποδομών και την αναβάθμιση των υπηρεσιών, έως την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των λιμένων που αποτελούν προορισμό κρουαζιέρας.
 
Είναι γεγονός ότι στην Κέρκυρα στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, εντάχθηκαν έργα λιμενικών υποδομών, όπως η επέκταση του προσήνεμου μόλου.
 
Ένα έργο, όμως, από μόνο του δεν αρκεί για να μετατρέψει την Κέρκυρα σε κυρίαρχο παίκτη στην κρουαζιέρα στην περιοχή της Μεσογείου.
 
Χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος εθνικός και περιφερειακός στρατηγικός σχεδιασμός, που να στηρίζεται σε βέλτιστες πρακτικές που έχουν δημιουργηθεί σε άλλα λιμάνια που αποτελούν προορισμούς για την κρουαζιέρα, όπως η Βαρκελώνη.
 
Δεν έγινε ως δια μαγείας η Βαρκελώνη το κορυφαίο home port.
 
Επένδυσε, ουσιαστικά, στο συγκεκριμένο τομέα, τα προηγούμενα χρόνια.
Το αποτέλεσμα είναι να διαθέτει έξι διεθνείς τερματικούς σταθμούς κρουαζιέρας και να προετοιμάζει έναν ακόμα, τον έβδομο τερματικό σταθμό, που αποτελεί ιδιωτική επένδυση που υπερβαίνει τα 30 εκ. ευρώ.
 
Φορέας της επένδυσης είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους κρουαζιέρας, η Carnival Corporation.   
 
Στη χώρα μας, δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για να προσελκύσουμε τέτοιου είδους επενδύσεις.
 
Για αυτό και χρειαζόμαστε ένα νέο χωροταξικό για τον τουρισμό, αλλά και ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προσελκύει επενδύσεις για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στα λιμάνια, αλλά και για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.
 
Στη δική μας προγραμματική πρόταση, η Κέρκυρα εντάσσεται στα 6 home ports που θα αποτελούν την αιχμή του δόρατος για να μετατραπεί η Ελλάδα σε κέντρο της κρουαζιέρας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Αυτό προϋποθέτει μια σειρά πολιτικών που θα υποστηρίξουν την προοπτική του home port.
 
Ποιες είναι αυτές:
 
1ον: Η βελτίωση των υποδομών, αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων είτε για τη δημιουργία νέων λιμενικών εγκαταστάσεων για την κρουαζιέρα με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης.
 
2ον: Η προσέλκυση εταιρειών διαχείρισης κρουαζιέρας, που αναλαμβάνουν όλο το εύρος της παροχής υπηρεσιών, όπως:
- η δυνατότητα πραγματοποίησης check-in για την πτήση από τον τερματικό σταθμό κρουαζιέρας στο λιμάνι,
- η μεταφορά αποσκευών από το αεροδρόμιο στο λιμάνι και αντίστροφα χωρίς τη μεσολάβηση του επιβάτη.
 
3ον: Η βελτίωση των αεροπορικών συνδέσεων και την αναβάθμιση των υποδομών του αεροδρομίου.
Θυμίζω ότι αυτή η προοπτική πολεμήθηκε από τον κ. Τσίπρα την περίοδο που είχε αυταπάτες, όπως έλεγε, για να δικαιολογήσει μετά τα αδικαιολόγητα.
 
 
4ον: Η αναβάθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας.
 
Το μοντέλο λειτουργίας του λιμανιού της Κέρκυρας ως home port για την κρουαζιέρα, δεν προσφέρεται για ιδεοληπτικούς, που είναι εχθρικοί απέναντι σε επενδυτικές πρωτοβουλίες που προέρχονται από ιδιώτες.
 
Ας δούμε τι γίνεται σε άλλα home port.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, στο 52% των home port την ευθύνη της διαχείρισης του home port έχει ένας διαχειριστής τερματικών κρουαζιέρας.
 
Στο 45% των περιπτώσεων η διαχείριση γίνεται από τον φορέα διαχείρισης και εκμετάλλευσης του λιμένα, και στο 3% των περιπτώσεων η διαχείριση γίνεται από κοινού.
Όσοι δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία του home port στην τουριστική ανάπτυξη, με την ευρεία έννοια μιας περιοχής, όπως η Κέρκυρα, θα πρέπει να δουν πάλι το αντίστοιχο παράδειγμα του λιμένα της Βαρκελώνης.
 
Κάθε ελλιμενισμός ενός κρουαζιερόπλοιου στον λιμένα της Βαρκελώνης παράγει, κατά μέσο όρο, έσοδα ενός εκατομμυρίου ευρώ στην ευρύτερη οικονομία και δημιουργεί επτά θέσεις εργασίας.
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Η Νέα Δημοκρατία έχει διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης της κρουαζιέρας, η οποία την επόμενη μέρα, θα πάρει τη μορφή εφαρμοσμένης πολιτικής.
 
Οι προγραμματικές προτάσεις μας περιλαμβάνουν:
 
1ον: Τη μετατροπή της Ελλάδας σε hub της Ανατολικής Μεσογείου για την κρουαζιέρα με έξι (6) μεγάλα λιμάνια home ports (Πειραιάς, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδος, Κατάκολο, Λαύριο).
Το παραπάνω, μεσοπρόθεσμα, οδηγεί σε 5.000 προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων, με ένα μεγάλο μέρος τους να αποτελείται από κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς, σε 500.000 επιβάτες μέσω Homeporting και σε 6.500.000 επιβάτες Transit.
 
2ον: Την παραχώρηση, με μακροχρόνιες συμβάσεις, σε εταιρείες κρουαζιέρας λιμενικών εγκαταστάσεων για να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές, αλλά και να αναβαθμιστούν, θεαματικά, οι υπηρεσίες στην κρουαζιέρα.
 
3ον: Στην άρση των αντικινήτρων για την κρουαζιέρα παράλληλα με την ανάληψη πρωτοβουλίας για ένα νέο ενδοκοινοτικό πλαίσιο φορολόγησης για την κρουαζιέρα, που, σε εμάς, τουλάχιστον θα δώσει τεράστια ώθηση.
 
Σήμερα, δεν μπορεί να γίνει κυκλικό ταξίδι κρουαζιέρας με δικαίωμα transit, με αποτέλεσμα πολλές κρουαζιέρες, πλέον, να γίνονται ενδοκοινοτικά κάτι που σημαίνει πρόσθετη και αυξημένη φορολόγηση, αλλά και μείωση της ανταγωνιστικότητας της κρουαζιέρας. 
(διαφάνεια 6)
4ον: Στην Αναβάθμιση του ρόλου της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, η οποία θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης και της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ενίσχυσης της κρουαζιέρας.
 
Σήμερα, η Επιτροπή αυτή, ουσιαστικά, είναι ανενεργή και χωρίς ρόλο.
 
5ον: Στη δημιουργία σύγχρονου φορέα προβολής και προώθησης της κρουαζιέρας σε ελληνικούς προορισμούς, με συνεργασία της Πολιτείας του ΣΕΠΕ, της αυτοδιοίκησης αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
 
 
6ον: Στην αναβάθμιση του επιπέδου υπηρεσιών Τελωνείων, Λιμενικού και Αστυνομίας για να εξυπηρετούνται άμεσα, γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία οι επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων.
 
Επίσης, στην ενίσχυση του προσωπικού και των ηλεκτρονικών υποδομών των προξενείων μας στις χώρες εκτός Σένγκεν και ιδιαίτερα σε Κίνα, Ρωσία και Τουρκία, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία παροχής βίζας και να τερματιστεί το σημερινό καθεστώς ταλαιπωρίας και καθυστερήσεων για τους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων.
 
7ον: Στη δημιουργία νέων ανταγωνιστικών προϊόντων, όπως η εφαρμογή νέων τουριστικών πακέτων “Cruise & Stay” και “Short Cruising”.
 
Θα μπορεί να υπάρχει συνδυασμός ενός πακέτου κρουαζιέρας και διαμονής, αλλά και μιας σύντομης σχετικά κρουαζιέρας με αφετηρία ελληνικά λιμάνια.
 
Ειδικά η Κέρκυρα, θα μπορούσε να είναι αφετηρία ή τερματικός σταθμός ενός προγράμματος κρουαζιέρας, μικρής διάρκειας στην Αδριατική ή, εναλλακτικά, στα άλλα νησιά του Ιονίου, το οποίο θα συνδυάζεται και με διαμονή.