Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η χήρα του Τζέραλντ Ντάρελ επανέρχεται από τους κυριακάτικους Times: Η οικογένειά μου και άλλα ζώα ανησυχούν για την Κέρκυρα

Κέρκυρα
24 Μαΐου 2018 / 14:48

ΛΟΝΔΙΝΟ. Επανήλθε η Λη Ντάρελ, χήρα του διάσημου Βρετανού συγγραφέα στις έντονες ανησυχίες της για την τύχη του Ερημίτη. Οι κυριακάτικοι Times προσέφεραν τον χώρο τους τόσο στον έντυπο όσο και στην ιστοσελίδα, όπου η Λη εναντιώνεται στην κατασκευή εκεί τουριστικού συγκροτήματος, υπερασπιζόμενη έτσι την παρθενική ομορφία του τοπίου.

Στην αφήγησή της υπενθυμίζει την μέχρι σήμερα αναπάντηση επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό πέρυσι, και στην οποία σημείωσνε μεταξύ των άλλων «... Η περιοχή, που ονομάζεται Ερημίτης, βρίσκεται στο βορειανατολικό μέρος του νησιού είναι δασική έκταση 3.500 στρεμμάτων με υγρότοπους και αποτελεί βιότοπο με πλούσια πανίδα και χλωρίδα που περιλαμβάνει τη βίδρα και δέντρα φράουλας. Αντιλαμβάνομαι ότι 500 περίπου στρέμματα έχουν παραχωρηθεί σε Αμερικάνικη εταιρεία, την NCH Capital Inc., η οποία σκοπεύει να κατασκευάσει τουριστικό κέντρο και λιμάνι στα περίπου 180 στρέμματα της παραχωρηθείσας περιοχής. Μια τέτοια δραστηριότητα θα κατέστρεφε τη φυσική ομορφιά και την οικολογική αξία του τόπου και θα προκαλούσε επίσης την εξολόθρευση χιλιάδων ζώων και φυτών. Έχω πληροφορηθεί ότι πολλοί κάτοικοι της Κέρκυρας καθώς και οι αρχές του Δήμου Κέρκυρας και της Περιφέρειας έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την οικοδόμηση και έχουν ζητήσει να μην επιτραπεί να προχωρήσει αυτό το έργο.
Στηρίζω απόλυτα τις ενστάσεις τους, ιδιαίτερα ως χήρα του Gerald Durrell, του Βρετανού φυσιοδίφη και συγγραφέα, που πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Κέρκυρα και είναι γνωστός και αγαπητός σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Κάποιοι λένε ότι ο Gerald «έβαλε την Κέρκυρα στο χάρτη», και οπωσδήποτε το νησί έχει ωφεληθεί οικονομικά από τον τουρισμό που δημιουργήθηκε από τα πολύ γνωστά βιβλία του για την παιδική του ηλικία. Η ολοκληρωτική καταστροφή του πανέμορφου Ερημίτη έναντι χρηματικής αμοιβής δεν είναι δίκαιη συναλλαγή για τους κατοίκους της Κέρκυρας και για τους επισκέπτες του νησιού. Η λεηλασία του Ερημίτη θα ήταν μεγάλη απώλεια για την Κέρκυρα, όχι κέρδος.