Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

5ο ΓΕΛ Κέρκυρας: Πρώτο βραβείο ιστορικού ντοκιμαντέρ με θέμα το «Πρωτοκύριακο»!

5ο ΓΕΛ Κέρκυρας
31 Μαΐου 2018 / 10:25

Δείτε το ντοκιμαντέρ που βραβεύτηκε

ΑΘΗΝΑ. Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στο Ψυχικό, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων κι επαίνων του  4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ιστορικού Ντοκιμαντέρ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, που προκηρύχθηκε από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου και την Επιστημονική Ένωση «Νέα Παιδεία» με θέμα «Προσεγγίζουμε βιωματικά το παρελθόν: Αφηγήσεις (μαρτυρίες) από την οικογενειακή, την τοπική και τη σύγχρονη εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία».
Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απέσπασε το ντοκιμαντέρ του 5ου Γενικού Λυκείου Κέρκυρας με τίτλο «Η γροθιά σας μικρή». Θέμα του η αντιστασιακή πράξη των μαθητών της Κέρκυρας, το Πρωτοκύριακο του 1941, ενάντια στους Ιταλούς κατακτητές μετά την καθιερωμένη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα.



Η έρευνα, συλλογή και επεξεργασία του ιστορικού υλικού, οι λήψεις και το μοντάζ πραγματοποιήθηκαν από ομάδα μαθητών του 5ου Γενικού Λυκείου Κέρκυρας, με υπεύθυνους καθηγητές : Απόστολο Κατή, Αλεξάνδρα Μέριανου και Μαρία Παπαγιάννη. Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν:
Αρετή Mότσο
Μάριος Παργινός
Νίκη Ροδίτη
Ταχίρε Σκεντεράι
Τζενσίλα Χατζίου
Κριστιάνα Χατζιράι
Ειρήνη Βραδή
Αθηνά Καρακώστα
Μαριτίνα Παντελιού
Αικατερίνη Πελάη
Βασίλειος Κίτσιος
Ζωή Σαλανμανδράνη
Στέφανος Σγούρος
Χριστόδουλος Βουλισμάς
Ερρίκος Καββαδίας
Κωνσταντίνα Μαντζουρογιάννη
Λεώ Μόρα
Σπυρίδων Κατσούρης


Ευχαριστίες από την ομάδα του 5ου ΓΕΛ

«Οφείλουμε να επισημάνουμε την προσφορά του Ευστάθιου Πουλιάση, υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, που υπήρξε ο εμπνευστής του θέματος  και υπεύθυνος της ομάδας των μαθητών για την ιστορική έρευνα, καθώς και την πολύτιμη συμβολή του Αλέξανδρου Γεωργίου που συνέβαλε τα μέγιστα στα τεχνικά ζητήματα του ντοκιμαντέρ.

Αισθανόμαστε βαθιά υποχρέωση να ευχαριστήσουμε δημόσια όλους όσοι βοήθησαν με τον δικό τους τρόπο στην ολοκλήρωση του έργου. Πρώτα απ’ όλα τους πρωταγωνιστές του Πρωτοκύριακου του 1941 που δέχθηκαν να μιλήσουν μαζί μας μπροστά και πίσω από την κάμερα: Δημήτριο Μάνδηλα, Νικόλαο Τσαγκαράκη, Κωνσταντίνο Χειμαριό και Ελένη Χειμαριού. Επιπροσθέτως, τις κυρίες Μαριλένα Κοσκινά και Ειρήνη Μοντσενίγου, που με συγκίνηση μάς διηγήθηκαν τις μαρτυρίες των γονιών τους που συμμετείχαν στο γεγονός.  Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στο προσωπικό και τις Διευθύνσεις όλων των ιδρυμάτων –φορέων που επισκεφτήκαμε για την ιστορική τεκμηρίωση του ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα, ευχαριστούμε την Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, την Βιβλιοθήκη του Ιονίου Πανεπιστημίου, τα Γενικά Αρχεία Κέρκυρας, την Παλαιά Φιλαρμονική Κέρκυρας και τη Φιλαρμονική Κορακιάνας. Επίσης, σημαντική για την ανάδειξη του συγκεκριμένου ιστορικού γεγονότος και τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ υπήρξε η βοήθεια των κυρίων Γεώργιου Αραχλειώτη, Κωνσταντίνο Ζερβόπουλο, Γεώργιο Ζούμπο, Σπυρίδωνα Γαούτση, Σπυρίδωνα Ιωνά, Κωνσταντίνο Καρδάμη, Αριστείδη Μουζακίτη, Ιάκωβο Παναγόπουλο, Θάνο  Παπαδημητρόπουλο, Τάσο Σαλβάνο που τους ευχαριστούμε θερμά. Με βαθύ σεβασμό ευχαριστούμε και τον τέως Δήμαρχο Κερκυραίων κύριο Ιωάννη Κούρκουλο που δέχθηκε να συμμετάσχει στο ντοκιμαντέρ των μαθητών μας. Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην εκφράσουμε την αμέριστη ευγνωμοσύνη μας απέναντι στη διευθύντρια του σχολείου μας, Βασιλική Χίσσα, και τους συναδέλφους μας για την για την υποστήριξη και την κατανόηση που επέδειξαν όλο το διάστημα.

Το ολιγόλεπτο αυτό ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε με την ελπίδα να  αποτελέσει αφορμή για γνωστοποίηση και αφετηρία προβληματισμού στο Κερκυραϊκό κοινό και ιδιαίτερα στη νεολαία ενός εν πολλοίς άγνωστου ιστορικού γεγονότος».

Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ που απέσπασε το πρώτο βραβείο