Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συλλαλητήριο ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

υδρογονάνθρακες
01 Ιουνίου 2018 / 06:49

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Διοργανώνουν οι πρωτοβουλίες πολιτών σε Γιάννενα, Άρτα και Θεσπρωτία, με τη συμμετοχή κινημάτων και κομμάτων σήμερα Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, στο κέντρο της πόλης, ενώ θα υπάρχει και εκπροσώπηση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Στόχος είναι να αποτρέψουν την εξόρυξη υδρογονανθράκων τόσο στο οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί προς έρευνα στην κοινοπραξία Repsol-Energean Oil & Gas στις περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, όσο και στο οικόπεδο Άρτας–Πρέβεζας, που παραχωρήθηκε στην ΕΛ.ΠΕ.
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας ενάντια στις εξορύξεις χαρακτηρίζουν την εξόρυξη υδρογονανθράκων καταστροφική για το περιβάλλον, αλλά και ασύμβατη με την ανάπτυξη της Ηπείρου, που στηρίζεται στην πρωτογενή παραγωγή και τον τουρισμό.
Το συλλαλητήριο στηρίζουν η Λαϊκή Ενότητα και οι παρατάξεις της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο και τα Γιάννενα. Η ΛΑ.Ε. Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή της, καλεί στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο και στρέφεται κατά της πολιτικής της κυβέρνησης.
«Η κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης αριστεράς και της μνημονιακής προόδου ετοιμάζεται να ξεπουλήσει και το περιβάλλον της Ηπείρου. Ένα περιβάλλον που δεν κατάφεραν να καταστρέψουν οι ορδές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, επιχειρεί να το ξεπουλήσει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας και η μνημονιακή παρέα του. Κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Η Ήπειρος είναι μια περιοχή που βασίζεται στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Και δεν έχουμε καμία διάθεση να τα θυσιάσουμε για ιδιωτικές εξορύξεις πετρελαίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κάλεσμα στην κινητοποίηση απεύθυνε το μέλος της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο Χρήστος Πατσούρας, ενώ, εκ μέρους της παράταξης Δημοτικής Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης ο επικεφαλής Βασίλης Καφαράκης ακολούθησε στο ίδιο μήκος, τονίζοντας τις επιπτώσεις, που θα έχουν οι εξορύξεις στο περιβάλλον, τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και την οικονομία της περιοχής. «Το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης προς όφελος λίγων, δε θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα μιας κοινωνίας», τόνισε και πρόσθεσε πως «με ενιαία αντιμετώπιση, μπορούμε να σταματήσουμε τις εξορύξεις».
Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας, ο Βαγγέλης Παπιγκιώτης ανέφερε ότι η καταστροφική προοπτική στηρίζεται σε τρεις μύθους. Πρώτον, ότι οι εξορύξεις γίνονται για το εθνικό συμφέρον, αφού το πετρέλαιο θα ανήκει στις εταιρίες και η χώρα θα εξακολουθήσει να μην έχει ενεργειακή επάρκεια. Δεύτερο, ότι δε θα καταστραφεί το περιβάλλον, κάτι που χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία», αν συνέβαινε στην Ήπειρο, και τρίτον, το μύθο της ανάπτυξης. «Ακριβώς το αντίθετο θα γίνει. Θα αυξήσει την ανεργία, γιατί οι εξορύξεις είναι μονοκαλλιέργεια, ασύμβατες με κάθε άλλη δραστηριότητα. Θα πληγούν όλοι οι οικονομικοί τομείς», σημείωσε.
«Μοναδικός στόχος μας είναι να κρατήσουμε ανέγγιχτο το φυσικό περιβάλλον», υπογράμμισε από την πλευρά της η ολυμπιονίκης Αγγελική Γκρέμου, επίσης μέλος της Πρωτοβουλίας.