Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περίσσευμα 700 εκατ. για φοροελαφρύνσεις το 2019

Τσίπρας
01 Ιουνίου 2018 / 07:37

Από την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην 26η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε)

ΑΘΗΝΑ. ... Η καλύτερη χρονιά λοιπόν, φέτος το 2018, στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού. Ήδη σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία των τουριστικών εισπράξεων, η εισερχόμενη τουριστική κίνηση είναι αυξημένη κατά 12,8% σε σχέση με πέρυσι. 32 εκατομμύρια των επισκεπτών θα έρθουν φέτος στη χώρα μας, δηλαδή σε αντιστοιχία, περίπου 3 επισκέπτες για κάθε Έλληνα ξεχωριστά. Αυτά τα εκατομμύρια λοιπόν των τουριστών, των επισκεπτών, πρέπει να φύγουν με τις καλύτερες των εντυπώσεων από τη χώρα μας και αυτό δεν είναι υπόθεση μόνο των ανθρώπων που εργάζονται, που δουλεύουν στον χώρο του τουρισμού, αλλά θα έλεγα ότι είναι υπόθεση και του καθενός ξεχωριστά.
Πολιτικές
Την τριετία 2015-2018 εφαρμόσαμε μια σειρά παρεμβάσεων όπως:
- Την προώθηση μιας μοναδικής εθνικής σφραγίδας (BRAND) καθώς και τη προώθηση νέων «Νησιωτικών και Ηπειρωτικών» προορισμών, ανά αγορά στόχο,
- Την ολοκλήρωση της Κωδικοποίησης της Τουριστικής Νομοθεσίας των τελευταίων 100 χρόνων, διαθέσιμη πλέον και σε ψηφιακή πλατφόρμα,
- Την αναβάθμιση της Τουριστικής Εκπαίδευσης με την Επαναλειτουργία των Σχολών Ξεναγών και τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών σχολών, 
- Την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, 
- Τη χρηματοδότηση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας για νέα τουριστικά σχέδια και θεματικό τουρισμό, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, με 230 εκατομμύρια ευρώ,
- Την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ, ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό με θεματικές τουριστικές εμπειρίες για όλον το χρόνο και για όλες τις περιοχές της χώρας. 
Ενώ, για τη διετία 2018-2019 προωθούμε, επίσης, μια σειρά παρεμβάσεων, όπως είναι:
- Η βελτίωση του ανταγωνιστικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων στον τουριστικό τομέα, με βελτίωση της χωροθέτησης, της αδειοδότησης, και την παροχή φορολογικών κινήτρων
- Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος δημόσιας τουριστικής παιδείας και η σύνδεση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με την αγορά εργασίας, 
- Η δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος για τον ελληνικό τουρισμό σε 4 στρατηγικούς πυλώνες: την ψηφιακή μετατροπή των υπηρεσιών προς πολίτες και εταιρείες, την ψηφιακή αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, το ολοκληρωμένο σύστημα διαδικτυακής συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών και τη χρήση νέων τεχνολογιών στην προώθηση του τουρισμού.
Παράλληλα, προχωρούμε: 
- Στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υποδομών στον τουρισμό, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες και τουριστικά καταφύγια
- Στη ρύθμιση επιτέλους της διαδικτυακής μίσθωσης ακινήτων, το λεγόμενο Airbnb. Το νομικό πλαίσιο ολοκληρώθηκε το 2017 και ο μηχανισμός ελέγχου μπαίνει σε εφαρμογή εντός του τρέχοντος έτους, καθώς, και 
- Στην ανάπτυξη ενός πολύ φιλόδοξου πλαισίου πολιτικής για την προώθηση της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, που αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στη διαφήμιση και στην προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
 
Ο κατώτατος μισθός
 
Στο παρελθόν, πολλοί εργαζόμενοι, είναι αλήθεια, ότι έπεσαν θύματα της αδήλωτης εργασίας και των παράνομων πρακτικών κάποιων επιχειρηματιών, στον κλάδο σας, που είχαν κοντόφθαλμη λογική. Σήμερα, άκουσα με μεγάλη ικανοποίηση τον Πρόεδρο σας να αναφέρεται σε αυτό το ζήτημα και να αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης του κινητήριου μοχλού της επιχειρηματικής σας δράσης, που είναι ο εργαζόμενος.
Σήμερα, πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να θέσουμε σε πιο σωστές βάσεις το εργασιακό πλαίσιο και να προχωρήσουμε για τον λόγο αυτό, μετά από οκτώ χρόνια, στο να εξετάσουμε και το βέλτιστο επίπεδο του κατώτατου μισθού.
Εγώ επιμένω ότι και από καθαρά οικονομική άποψη, το επιχείρημα ότι η ανταγωνιστικότητα σημαίνει σώνει και καλά χαμηλό εργατικό κόστος έχει αποδειχθεί ότι είναι λαθεμένο επιχείρημα.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι η βελτίωση των αποδοχών, θα τονώσει την αισιοδοξία, αλλά και την αποδοτικότητα του κόσμου της εργασίας. 
 
Φοροελαφρύνσεις από το 2019
 
Θέλω να σας επαναλάβω ότι η διαρκής ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, πολύ σύντομα, από το 2019, από το επόμενο έτος, θα αρχίσει να δημιουργεί, να αφήνει, δημοσιονομικό περιθώριο, δημοσιονομικό χώρο. Παρά τις δεσμεύσεις μας για 3,5% πλεόνασμα, που όπως έχει αποδειχθεί, όχι απλά τους πιάνουμε αλλά τους υπερβαίνουμε αυτούς τους στόχους. Με δύο λόγια θα ήθελα να σας πω και να σας επαναλάβω, ότι η λιτότητα τελειώνει και αρχίζει η δυνατότητα της επέκτασης, από το 2019 κιόλας.
Αυτό σημαίνει και ότι ανοίγονται δυνατότητες, σταδιακής μεν, αλλά ουσιαστικής φορολογικής ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, στο μεσοπρόθεσμο που θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες στη Βουλή, για το 2019 προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ, για το 2020 κοντά στο 1,3 δις ευρώ, δημοσιονομικός χώρος, περιθώριο. Για το 2019, αυτά τα 700 εκατομμύρια ευρώ, αποφασίζουμε να πάνε στην ελάφρυνση των φόρων. Και να είστε βέβαιοι, ότι μέρος αυτών των ελαφρύνσεων, θα αφορούν και τις δικές σας επιχειρήσεις.