Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φωτιά στα διόδια (και) της Εγνατίας από 1.1.2019

Εγνατία
12 Ιουνίου 2018 / 09:43

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Ακριβαίνει από το 2019 και το ταξίδι με την Εγνατία Οδό, καθώς, όπως ήταν αναμενόμενο, η παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου επιφέρει αυξήσεις στα διόδια, ενώ οι απαλλαγές περιορίζονται μόνο στους ανέργους.

Οι αυξήσεις στα διόδια κατά μήκος της Εγνατίας ανέρχονται σε ποσοστό 67% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.
Η έκδοση της Κ.Υ.Α. αποτελούσε ένα από τα προαπαιτούμενα του επικαιροποιημένου μνημονίου για το κλείσιμο του προγράμματος, αλλά και για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού παραχώρησης της Εγνατίας Οδού έως και 35 έτη, ο οποίος είναι σε εξέλιξη.
Όπως ορίζει η απόφαση, από 1/1/2019 η χρέωση ανά χιλιόμετρο στην Εγνατία Οδό ορίζεται σε πέντε λεπτά του ευρώ, από τρία λεπτά που είναι τώρα, για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα. ‘Ετσι, η απόσταση των 658 χιλιομέτρων, από την Ηγουμενίτσα έως τους Κήπους Έβρου, θα κοστίζει στους οδηγούς 32,9 ευρώ, από 19,7 ευρώ που πληρώνουν τώρα.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, το ταξίδι από την Ηγουμενίτσα έως τη Θεσσαλονίκη θα κοστίζει περίπου 16 ευρώ, από 11,4 ευρώ, που κοστίζουν τα διόδια σήμερα.
Το αντίτιμο σε κάθε σταθμό διοδίων ορίζεται με βάση τη χιλιομετρική απόσταση και για τον λόγο αυτό υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις σε κάποιους σταθμούς, όπως η Τύρια αλλά και η Παμβώτιδα. Στον σταθμό διοδίων της Τύριας, η περιοχή χρέωσης καθορίζεται σε 68,4 χιλιόμετρα, με χρέωση 3,42 ευρώ από 2,10 ευρώ σήμερα, ενώ στον σταθμό Παμβώτιδας, το μήκος καθορίζεται σε 39,7 χιλιόμετρα με χρέωση 1,98 ευρώ από 1,20 ευρώ σήμερα.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2019 καταργούνται όλες οι απαλλαγές από την πληρωμή διοδίων, εκτός από εκείνες που αφορούν σε ανέργους. Δηλαδή, δε θα ισχύει η ελεύθερη διέλευση για τους κατοίκους της Θεσπρωτίας ή του Μετσόβου, που ισχύουν σήμερα.
Συνολικά στην Εγνατία Οδό, εντός του 2019, θα λειτουργήσουν 18 μετωπικοί σταθμοί διοδίων, από 13 που λειτουργούν τώρα, ενώ η κοινή απόφαση προβλέπει, επίσης, την κατασκευή 43 πλευρικών σταθμών διοδίων.
Στην ΚΥΑ επισημαίνεται, επίσης, ότι οι τιμές αυτές ισχύουν «υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγούμενα εγκριθεί η τιμολογιακή πολιτική διοδίων τελών για τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού και τους κάθετους άξονες αυτής από την Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών (DG -MOVE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 7ο της Οδηγίας 1999/62/ ΕΟΚ ΕΟΚ, άλλως από παροχή της ως άνω εγκρίσεως. Σε περίπτωση που η απόφαση αυτή ορίζει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική, το ανωτέρω ύψος διοδίων τελών θα προσαρμοστεί αντίστοιχα με τροποποίηση της παρούσας».