Νέα πυρκαγιά στο Νέο Φρούριο - Το κλείνει η Αρχαιολογία!

Φωτογραφία από φωτιά στο Νέο Φρούριο το περσινό καλοκαίρι

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανησυχία προκάλεσε στην Πυροσβεστική και τις Δημοτικές υπηρεσίες η νέα απόπειρα εμπρησμού στο χώρο του Νέου Φρουρίου τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

18
Ιουνίου / 2018

Το γεγονός αποδίδεται από τις τοπικές πυροσβεστικές αρχές σε δοκιμαστική απόπειρα στα χνάρια των περσινών επανειλημμένων εμπρησμών. Και τούτο διότι ήταν βέβαιο υπό τις καιρικές συνθηκες που επικρατούσαν, με βρεγμένο έδαφος μετά τη μπόρα, ότι η φωτιά δεν θα ήταν δυνατόν να επεκταθεί. Η φωτιά εκδηλώθηκε στην βόρεια κορυφή του φρουρίου πανω από το κτήριο του ναυτικού σταθμού (ΝΑΣΚΕ), ο οποίος ειδοποίησε την Πυροσβεστική, άνδρες της οποίας έσπευσαν και επιλήφθηκαν του συμβάντος.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Κέρκυρας «Κλείνει ο αρχαιολογικός χώρος του Νέου Φρουρίου με απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων ( 18/06/2018 ).

Με απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, στην οποία ανήκει η εποπτεία και η διαχείριση του Νέου Φρουρίου, ο Αρχαιολογικός χώρος του Νέου Φρουρίου θα παραμείνει κλειστός για λόγους ασφαλείας και λόγω ελλείψεως  προσωπικού φύλαξης μετά τη νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες.
Ο Δήμος της Κέρκυρας, που – ως γνωστόν - έχει ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών την παραχώρηση του Νέου Φρουρίου, διέθετε μέχρι και σήμερα ένα άτομο   (από το αριθμητικά ανεπαρκές προσωπικό του) προκειμένου να παραμείνει επισκέψιμος ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος.
Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη επαναφέρει το αίτημά μας για την παραχώρηση του Νέου Φρουρίου και τη στελέχωσή μας με φυλακτικό προσωπικό.
Παραλλήλως, μας γεννά ερωτηματικά η εκδήλωση πυρκαγιάς σε δυσπρόσιτο σημείο του Νέου Φρουρίου και μάλιστα σε μια μέρα που είχε προηγηθεί βροχή και συνεπώς οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούσαν την εκδήλωσή της».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ