Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ζάκυνθος: Κρυμμένες «βόμβες» οι ανεξέλεγκτες χωματερές

Ζάκυνθος
20 Ιουνίου 2018 / 14:50

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Αρκετές κρυμμένες «βόμβες», πιθανές εστίες πυρκαγιάς, κυρίως σε δασικές περιοχές της Ζακύνθου, έφερε στο φως της δημοσιότητας η επίσκεψη

πραγματοποίησαν πριν από μερικές ημέρες ο Αντιπεριφερειάρχης με το Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και σαν στόχο είχαν μια πρώτη καταγραφή των ανέλεγκτων χωματερών που αποτελούν έναν τεράστιο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών, λαμβάνοντας υπόψη την περσινή καταστροφή.
Για το περυσινό, πρωτοφανές μπαράζ εμπρησμών στη Ζάκυνθο (εκδηλώθηκαν 167 πυρκαγιές και κάηκαν 30.000 στρέμματα δάσους) σχηματίστηκαν και υποβλήθηκαν στον εισαγγελέα του νησιού δικογραφίες εις βάρος πέντε ατόμων. Επίσης πέρσι είχε υποβληθεί καταγγελία στην Εισαγγελική Αρχή του νησιού για την ύπαρξη μιας παράνομης χωματερής στις Βολίμες, η οποία έφραζε δασικό δρόμο.
Δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, είναι οι χωματερές που ξεφυτρώνουν κάθε τόσο στις πιο καλά κρυμμένες γωνιές της ζακυνθινής υπαίθρου, ως αποτέλεσμα της προβληματικής διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί. Πέραν του περιβαλλοντικού εγκλήματος που αποτελούν εξ ορισμού, καθίστανται και σοβαρό εμπόδιο στο έργο της Πυροσβεστικής.

Χαρτογράφηση σημείων
Στόχος των Υπηρεσιών είναι τη φετινή αντιπυρική περίοδο έγκαιρα να χαρτογραφήσουν τις επικίνδυνες περιοχές βάζοντας τέλος στο… “μπάτε σκύλοι”. Στην προκειμένη και σε σύγκριση με πέρυσι αντί να περιορίζονται… πολλαπλασιάζονται.
Οι ανεξέλεγκτες χωματερές καθίστανται σοβαρό εμπόδιο στο έργο της Πυροσβεστικής, είτε είναι πρόληψη, είτε κατάσβεση.
Και ενώ η προβληματική διαχείριση των απορριμμάτων συνεχίζεται, οι υψηλές θερμοκρασίες είναι καθ’ οδόν. Για το θέμα των απορριμμάτων τα οποία πετιούνται σε πολλά σημεία στο νησί μας και μπορούν να αποτελέσουν την έναρξη πυρκαγιάς, ο κ. Δημήτριος Πατράκης, Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μας δήλωσε ότι “Τα σημεία με τις χωματερές είναι επικίνδυνα και πολλαπλασιάζονται. Δυστυχώς, οι κάτοικοι τα πετάνε παντού, κοντά σε δασικές εκτάσεις, είτε σε παράπλευρους δρόμους. Υπάρχει ευθύνη και από την τοπική κοινωνία, και χρειάζεται μια στάση υπευθυνότητας. Όλες οι περιοχές όπου σκουπίδια είναι κοντά σε δάση, είναι αφενός πιθανές εστίες πυρκαγιάς και αφετέρου εμπόδιο να αντιμετωπιστεί ένα περιστατικό όταν μια φωτιά εκδηλωθεί στα σκουπίδια”. Εκτός από την αύξηση της πιθανότητας να ξεσπάσει πυρκαγιά, τα απορρίμματα είναι επικίνδυνα τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για την παρεμπόδιση διέλευσης των οχημάτων της πυροσβεστικής. “Πραγματικά δημιουργείται πρόβλημα γιατί είναι σαν να έχουμε εκρηκτικούς μηχανισμούς απασφαλισμένους μέσα σε δασικές περιοχές”, μας είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου.

Έτοιμες να… εκραγούν
Παρά την εύρεση χώρου μεταφοράς των απορριμμάτων, παρά την εφαρμογή νέου προγράμματος διαχείρισης και επεξεργασίας, δεκάδες παραμένουν οι χωματερές στα βόρεια και ορεινά του νησιού. Η ύπαρξή τους είναι γνωστή και αισίως αυτό το διάστημα θα αναζητηθεί η πηγή του προβλήματος και θα αποδοθούν ευθύνες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουλος, μας μίλησε για την οργανωμένη ενέργεια που διεξήχθη με σκοπό την διερεύνηση του προβλήματος “Πραγματοποιήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα μια διευρυμένη έρευνα στην οποία πέρα των υπηρεσιών και των υπηρεσιακών παραγόντων συμμετείχαν και εθελοντικές ομάδες. Πραγματικά η διαδικασία ήταν παραγωγική, διότι συγκεντρώσαμε όλα τα προβλήματα από τις περσινές 167 φωτιές και προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους, που έχουν δρομολογηθεί ήδη, για να ενισχύσουμε την τροφοδοσία νερού με υποστήριξη από όλους τους φορείς προς την πυροσβεστική, η οποία καλείται να δώσει τη μάχη με τις φωτιές. Πέραν αυτού αντιμετωπίσαμε πρόβλημα και από τον κ. Δασάρχη, ο οποίος έχει υποβάλλει στον Εισαγγελέα έγγραφο από τις 6 Ιουνίου και αναφέρει 13 περίπου σημεία στα οποία παρατήρησε συσσωρευμένα απορρίμματα”.