Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Κέρκυρα δεν είναι πια όμορφη!

22 Ιουνίου 2018 / 06:45

Διασχίζοντας την ραχοκοκαλιά, εθνική οδό, από τον Κάβο στην Αχαράβη* χθες, όσο και νάχεις συνηθίσει την εικόνα, σε σοκάρει. Ένα κακομοιριασμένο, οδικό δίκτυο με χιλιάδες μπαλώματα, εγκάρσια και κατά το διαμήκες, να φτιάχνουν άπειρα επίπεδα στην άσφαλτο. Κίνδυνος - θάνατος για μοτοσικλετιστές.

Δεν τολμάμε να το παραδεχτούμε. Όμως η δημόσια εικόνα του νησιού δεν το κολακεύει. Κι αυτό ανεξάρτητα από τα όσα διατείνονται οι τουρ οπερέιτορ, που έχουν κάθε λόγο να επικαλούνται τα σκουπίδια, την ώρα που διαπραγματεύονται τα συμβόλαια του 2019. Διασχίζοντας την ραχοκοκαλιά, εθνική οδό, από τον Κάβο στην Αχαράβη* χθες, όσο και νάχεις συνηθίσει την εικόνα, σε σοκάρει. Ένα κακομοιρισμένο, οδικό δίκτυο με χιλιάδες μπαλώματα, εγκάρσια και κατά το διαμήκες, να φτιάχνουν άπειρα επίπεδα στην άσφαλτο. Κίνδυνος - θάνατος για μοτοσικλετιστές. Δεξιά κι αριστερά, ζούγκλα! Οι πεζοί να παίζουν τη ζωή τους κορώνα - γράμματα αφού το πεζοδρόμιο είναι είδος εν ανεπαρκεία. Να περνούν απέναντι προς της ακρογιαλιά, ρισκάροντας τα πάντα αφού δεν γίνεται λόγος για διαβάσεις και σήμανση. 
Και το κερασάκι, οι σωροί των σκουπιδιών να κατακλύζουν κάθε τρεις και λίγο τις παρόδιες όχθες. Να κατρακυλούν στον δρόμο, στενεύοντας το οδόστρωμα, να βρωμάνε και να ζέχνουν. Στην στροφή για τον Αη Μαθιά, δίπλα στην είσοδο των χλιδάτων ριζόρτς του Εμίρη, στο Ρίτζενσι, παντού. Όλο αυτό είναι άσχημο, μίζερο, σε προδιαθέτει, σου χαλάει την όρεξη, σου δημιουργεί μια πολεμική συνείδηση. Σ' αρρωσταίνει.
Η Κέρκυρα δεν είναι πια όμορφη κι ας το λένε τα τραγούδια της. Ας την πουλάνε τρελά οι έμποροι των διακοπών. Ας διακρίνεις το ένα μετά το άλλο να σηκώνονται τα αεροπλάνα από το Ι. Καποδίστριας. Αυτή η εικόνα είναι καμπανάκι! Όχι μόνον οικονομικού κινδύνου αλλά και φθοράς της δικής μας προσωπικότητας. Συνηθίζοντας αυτήν την κατάσταση, γίνεσαι γουρούνι! Σα να ενεργοποιήθηκε η πρόβλεψη, η ομηρική κατάρα, και να σ' ακούμπησε η Κίρκη με το ραβδί της.
Κι όταν γίνεται αυτό, σόι πάει το βασίλειο. Γουρούνια εμείς, γουρούνια κι οι εκπρόσωποι, οι κωφεύοντες ταγοί, οι πνευματικοί άνθρωποι...
Δεν είναι μόνον (;) τα σκουπίδια (σ.σ. αν και δεν είναι λίγο αυτό), είναι πολλά εκείνα που συνθέτουν μια μίζερη εικόνα να διασχίζεται από ακριβά mini bus με φιμέ τζάμια, των οποίων η ύπαρξη δεν είναι πλέον προφανής: Είναι φιμέ για να μην βλέπουμε ποιοι είναι μέσα; Ή μήπως για να μην βλέπουν οι μέσα, έξω;
* Ενδιαφέρον θα έχει μόλις ξεκινήσει η μεταφορά δεμάτων προς Λευκίμμη, που σ' αυτόν τον ίδιο τον δρόμο θα κινείται μια μυρμηγκοσειρά μεγάλων φορτηγών προς τέρψιν κάθε άλλου εποχούμενου!